Solutii 3D pentru afacerea ta
Pe masura ce tehnologia de printare 3D avanseaza, aceasta devine o solutie din ce in ce mai practica, mai eficienta si mai rentabila pentru dezvoltarea produselor noastre de zi cu zi.
Acest nou mod de gandire dezlantuie creativitatea, reduce costurile si modifica pentru totdeauna modul in care sunt fabricate, vandute si, mai ales, utilizate obiectele.
Alege tehnologia de printare 3D potrivita pentru afacerea ta.
sau
Alege producatorul de echipamente 3D.
sau
Alege tipul de echipament sau consumabilele
.
.
Fused Deposition Modelling (FDM) sau Fusion Filament Fabrication (FFF) este un proces de fabricatie aditiva care apartine familiei de extrudare a materialelor. In FDM, un obiect este construit prin depunerea materialului topit intr-un model predeterminat strat cu strat. Materialele utilizate sunt polimeri termoplastici si se prezinta sub forma de filament.
Beneficii si limitari ale FDM
Avantaje
FDM este cel mai rentabil mod de a produce piese si prototipuri termoplastice personalizate si/sau custom.
Timpul de productie prin FDM este relativ redus.
Este disponibila o gama larga de materiale termoplastice, potrivite atat pentru prototipare, cat si pentru unele aplicatii functionale.
Dezavantaje
FDM are cea mai mica precizie dimensionala si rezolutie comparativ cu alte tehnologii de printare 3D, deci nu este potrivit pentru piese cu detalii complicate.
Este probabil ca piesele FDM sa aiba linii de strat vizibile, de aceea este necesara postprocesarea pentru a obtine un finisaj neted.
Mecanismul de aderenta a stratului face ca piesele FDM sa fie inerent anizotrope (nu au aceleasi proprietati fizice in toate directiile).
Digital Light Projecting/Liquid Crystal Display/Stereolitografie (DLP/LCD/SLA) este un proces de fabricatie aditiva care apartine familiei Vat Photopolymerization. In DLP/LCD, un obiect este creat prin intarirea selectiva a unei rasini polimerice strat cu strat folosind un fascicul de lumina (DLP/LCD) sau laser (SLA). Materialele utilizate in DLP/LCD/SLA sunt polimeri termorezistenti fotosensibili care vin sub forma lichida.
Beneficii si limitari ale DLP/LCD/SLA
Avantaje
DLP/LCD/SLA poate produce piese cu o precizie dimensionala foarte mare si cu detalii complicate.
Piesele DLP/LCD/SLA au o suprafata foarte neteda, ceea ce le face ideale pentru prototipuri vizuale.
Sunt disponibile materiale DLP/LCD/SLA de specialitate, precum rasini clare, flexibile si turnabile.
Dezavantaje
Piesele DLP/LCD/SLA sunt in general fragile si nu sunt potrivite pentru prototipuri functionale.
Proprietatile mecanice si aspectul vizual al pieselor DLP/LCD/SLA se vor degrada in timp atunci cand piesele sunt expuse la lumina soarelui.
Structurile de sprijin sunt intotdeauna necesare si este necesara post-procesarea pentru a elimina semnele vizuale lasate pe piesele DLP/LCD/SLA.
Sinterizarea selectiva cu laser (SLS) este un proces de fabricatie aditiva care apartine familiei Powder Bed Fusion. In SLS, un laser sintetizeaza selectiv particulele unei pulberi de polimer, fuzionandu-le impreuna si construind o piesa strat cu strat. Materialele utilizate in SLS sunt polimeri termoplastici care vin intr-o forma granulara.
Beneficii si limitari ale SLS
Avantaje
Piesele SLS au proprietati mecanice izotrope bune, facandu-le ideale pentru piese functionale si prototipuri.
SLS nu necesita suport, astfel incat proiectele cu geometrii complexe pot fi realizate cu usurinta.
Capacitatile de productie ale SLS sunt excelente pentru productia de loturi mici sau medii.
Dezavantaje
Timpii de productie sunt relativi mai mari decat alte tehnologii de printare 3D.
Piesele SLS au o suprafata finisata granulata si porozitate interna care poate necesita postprelucrare, daca este necesara o suprafata neteda sau etanseitate la apa.
Suprafetele mari plane si gaurile mici nu pot fi printate cu precizie cu SLS, deoarece sunt susceptibile de deformare si supraincalzire.
Producatori de echipamente 3D








Tipuri de echipamente 3D

IMPRIMANTE 3D
3DGENCE
ATMAT
BCN3D
Sintratec
Zortrax
Zmorph


SCANNERE 3D
In curand

