top of page

Viitorul modei poate fi purtat astazi: colectia ZER uneste stilul si durabilitatea prin printarea 3D

Tanarul brand ZER Collection a revolutionat scena modei spaniole prin incorporarea printarii 3D in proiectele sale cu un dublu obiectiv: pe de-o parte accelerarea proceselor de productie si, pe de alta parte, durabilitatea prin reducerea deseurilor si utilizarea materialelor reciclate.Barcelona, 9 ianuarie 2020. Nascut in 2017, brandul spaniol de moda ZER Collection se concentreaza pe proiectarea „imbracamintei futuriste, functionale si urbane cu alura sportiva”. Prima colectie a fost prezentata si primita cu mare succes in ultima saptamana a modei Mercedes Benz de la Madrid si a inclus 12 tinute „ale caror piese au fost in majoritate printate 3D”, potrivit Núria Costa, designer si co-fondator al brandului.

Inca de la inceputurile brandului, Costa si Ane Castro, co-fondatorul si designer-ul ZER Collection, si-au stabilit obiectivul de a contribui la introducerea de noi tehnologii in industria imbracamintei. In explorarea noilor oportunitati in practicile de fabricatie durabile, s-au ocupat de printarea 3D si nu au regretat.


Unele dintre proiectele ZER Collection, inclusiv printuri 3D, care au fost introduse pe catwalk-ul Samsung EgoPentru ele, inclusiv fabricarea aditiva in procesele lor a avut multe avantaje semnificative. Primul, explica Núria Costa, este ca acum pot „digitaliza toate tiparele pentru a produce doar tesaturile necesare”. In timpul procesului de taiere a majoritatii imbracamintei pe care o purtam, „in mod normal, pana la 30% din tesaturi se duc la deseuri”, spune Costa. Utilizarea unei imprimante 3D inseamna ca aceasta produce „doar materialul necesar pentru fiecare imbracaminte”, reducand deseurile la aproape zero.

Un alt avantaj al fabricarii aditive este accelerarea considerabila a proceselor lor, datorita tehnologiei IDEX a imprimantei BCN3D Sigma: „lucram mult mai repede, pentru ca putem printa doua tesaturi in acelasi timp”, spune Costa, in timp ce Ane Castro subliniaza ca acest sistem le permite sa combine doua materiale diferite cu proprietati diferite, cum ar fi elasticitati si grosimi.

In plus, printarea 3D le ofera multe posibilitati de a crea modele inovatoare, in timp ce lucreaza cu materiale flexibile, cum ar fi TPU, garantand functionalitatea tuturor articolelor vestimentare, lucru indispensabil in colectiile lor.


Piesele printate 3D sunt realizate din TPU datorita flexibilitatii acestui material


O noua era durabila a modei

In plus fata de inovatia pe care o reprezinta printarea 3D in moda si fata de beneficiile sale in productie, aceasta tehnologie poate contribui si la stimularea sustenabilitatii industriei modei in ansamblu. In cazul colectiei ZER, fondatorii acesteia au inceput o linie de cercetare in care „creeaza tesaturi fara a genera reziduuri, tesaturi care sunt de asemenea biodegradabile si au un ciclu de viata inchis”.

Intregul lor proces, de la proiectare la utilizare finala este axat pe sustenabilitate, astfel incat sa recicleze materialele din articolele de imbracaminte folosite, topind materialele plastice intr-un nou filament printabil si reutilizandu-l pentru articole noi.


</