top of page

Viata papusilor printata 3D pana la cel mai mic detaliu


"Vreau sa le dau papusilor o lume perfecta. Ca lumea in care mi-ar placea sa traiesc", spune Laurette Debrichy, producator belgian de papusi, cu sediul in Marvejols, Franta. Pasionata de papusile cu articulatii pe sfera, piese de arta articulate care ajung la sute de mii de dolari cand sunt scoase la licitatie catre colectionari, Debrichy a apelat la Zortrax M200 pentru a-si printa realitatea perfecta din Z-ULTRAT.

Petite Underground


Istoria fabricarii de papusi dateaza inca din anii 200BC, in Grecia antica si in Roma, dar papusa cu articulatii pe sfera, asa cum o stim astazi, este creatia artistului german Hans Bellmer, care a folosit-o pentru proiectele de fotografie din anii 1930. Bellmer a lansat o serie de papusi pe care le-a numit Die Puppe, figurine inalte de 1.42m, realizate din fibre de ceara, modelate dupa fetite - la fel cum puteti gasi acum in fiecare magazin de jucarii.


Dar, in acel moment, munca lui Bellmer provoca o multime de controverse, iar parintele papusii moderne a fost obligat sa paraseasca Germania mutandu-se in Franta. Cu toate acestea industria a preluat ideile sale. In intreaga lume, papusi cu articulatii pe sfera, in nenumarate forme si variante, au devenit obiecte cautate de colectionari - manifestari ale fanteziilor atat pozitive cat si intunecate. Ele au devenit mult mai mult decat jucarii.


Sufletul unui artist


"Am vazut prima papusa cu articulatii pe sfera la prietenul meu si m-am indragostit imediat de ea", spune Debrichy. Pentru a obtine si ea una, a facut ceea ce ar fi facut majoritatea oamenilor - a cumparat-o. Era menita sa fie un hobby, un capriciu creativ. "Singurul pe care il doream era sa ii proiectez niste haine", sustine ea.Dar hobby-ul a devenit rapid intr-o pasiune insufletita. Debrichy a inceput sa sculpteze papusi din polimer. A fost greu, procesul a necesitat o multime de abilitati tehnice, asa ca a inceput sa caute mai multe solutii avansate din punct de vedere tehnologic si a ajuns la o imprimanta 3D reprap. "Nu era exact calitatea pe care o cautam. Obtinerea capului unei papusi a luat o zi intreaga de slefuire si tot nu era perfecta ", spune ea. Deci, producatorul papusilor a inceput cercetarea. Nenumaratele ore de vizionare a recenziilor YouTube si discutiile cu unul dintre prietenii ei, care intamplator era reseller de imprimante 3D, a adus-o in sfarsit la Zortrax. "Mi-am luat M200", spune ea.


In cautarea perfectiunii


"In acest stadiu, stiam exact ce vroiam. Cautam cea mai precisa imprimanta 3D de pe piata, vorbesc in mod special de rezolutia X si Y ", explica Debrichy. Cu M200, o zi de slefuire a scazut la doar o ora. Toate celelalte etape de