top of page

Utilizarea printarii 3D cu rasina in bricolaj: construirea unui panou luminos

Rezumat

Imprimanta 3D cu rasina UV LCD Zortrax Inkspire poate fi implementata cu usurinta intr-un atelier de bricolaj.

Get Hands Dirty, un popular YouTuber DIY foloseste rasina Zortax Resin BASIC White si Zortrax Resin BASIC Grey pentru majoritatea proiectelor sale bazate pe printare 3D.

Calitatea si precizia Inkspire minimizeaza timpul petrecut pentru post-procesarea printurilor.


Cristiana Felgueiras, cunoscuta sub numele de Get Hands Dirty, este un popular YouTuber de bricolaj (DIY – Do It Youself), specializata in principal in confectionarea de mobila, al carei canal se bazeaza exclusiv pe „construirea de lucruri cu mainile proprii”. Ea a folosit deja mai multe tehnici de fabricatie in munca sa, inclusiv, de ex. sculptura in lemn si turnare. Dupa ce a incorporat recent printarea 3D in maiestria sa, a observat cat de benefica poate fi aceasta tehnologie in sectorul DIY. Cu ajutorul imprimantei 3D cu rasina Zortrax Inkspire, ea a proiectat si a construit un panou luminos uimitor. Asa arata.


Proiectul finalizat al unui panou cu nori pentru plafon de catre Get Hands Dirty.


Utilizarea imprimantei 3D Zortrax Inkspire nu numai ca a fost utila pentru crearea formelor rotunjite ale lampilor pentru panou, dar a facilitat in mod vizibil intregul proces de fabricatie. Dupa cum a spus ea: „poate fi foarte greu sa modelezi anumite forme cu mana. Faptul ca pot apasa un buton si pot obtine mai multe copii ale aceluiasi obiect este, de asemenea, uimitor si reduce masiv timpul si efortul petrecut pentru un anumit proiect.” Deci, ce anume a facut pentru a construi panoul luminos?


Proiectarea si printarea modelelor 3D


Pasul 1 al fluxului de lucru: Design digital


Cristiana incepe procesul de creatie prin schitarea modelelor pe hartie si apoi proiectarea elementelor dorite in programele de modelare 3D. In acest scop, ea foloseste programe precum SketchUp pentru forme geometrice sau Fusion 360 pentru forme mai organice. Atunci cand utilizati designul digital, „este mult mai usor sa ajungeti la un produs cu masuratori precise, unghiuri patrate, detalii distantate uniform si forme geometrice perfecte”, subliniaza ea. Proiectarea digitala s-a dovedit, prin urmare, cu adevarat utila in cazul lampilor in forma de nor necesare panoului, deoarece este dificil de realizat o astfel de forma neregulata manual.


Inainte ca proiectul sa fie incarcat intr-un program de design digital si apoi in Z-SUITE, Get Hands Dirty il schiteaza pe hartie.


Pentru a pregati modelele pentru printarea 3D, acestea trebuie sa fie taiate/sliced in Z-SUITE, software dedicat care vine impreuna cu toate echipamentele Zortrax. Deoarece Z-SUITE a fost conceput pentru a regla automat parametrii optimi pentru anumite proiecte, nu este nevoie sa ii modificati prea mult. „De obicei pastrez setarile automate pe Z-Suite si folosesc grosimea de 0,05 microni. In functie de proiect, as putea reduce grosimea si densitatea suporturilor pentru a preveni deteriorarea modelului atunci cand suporturile sunt decupate”, spune Get Hands Dirty. Dupa ce a ajustat setarile legate de structura suport, atunci cand si daca este necesar, ea trece la procesul de fabricatie.



Modelele in forma de nor in timpul procesului de imprimare 3D cu rasina pe Zortrax Inkspire


Pasul 2 al fluxului de lucru: Imprimare 3D cu rasina


In aceasta etapa, creatorul selecteaza rasinile cu care ar dori sa fie printate modelele. Cele doua rasini Zortrax BASIC care vin intr-un pachet impreuna cu Inkspire, sunt potrivite pentru majoritatea proiectelor sale. In functie de efectul pe care isi propune sa il obtina, ea opteaza cel mai adesea pentru rasini gri si albe. Prima serveste ca baza perfecta pentru toate modelele care urmeaza sa fie vopsite mai tarziu, in timp ce acesta din urma este prima ei alegere atunci cand culoarea tinta a obiectelor este alba. Desi acest duo universal este suficient pentru multe proiecte diverse, gama de rasini pe care influencerul vrea sa le incerce nu se termina aici. Dupa cum afirma ea: „Folosesc rasini fotopolimerice mai ales in alb si gri, deoarece, sincer, aceste materiale sunt potrivite pentru majoritatea proiectelor. Inca vreau sa explorez si sa le incerc si pe cele translucide si flexibile.” Deoarece lampile in forma de nor sunt albe, rasina preferata de Cristiana pentru acest proiect a fost in mod clar Zortrax BASIC alb.


Zortrax Inkspire este perfect pentru printarea 3D de forme complexe


Aplicarea tehnicilor de post-procesare


Pasul 3 al fluxului de lucru: curatare si suport pentru eliminare

Odata ce procesul de printare cu rasina este terminat, Get Hands Dirty curata printurile si indeparteaza structurile suportu, plasate in Z-SUITE pentru a preveni colapsarea anumitor fragmente ale unui model dat. Apoi, ea lasa modelele sa se intareasca la soare. Aceasta procedura accelereaza intarirea modelelor 3D printate cu utilizarea tehnologiei UV-LCD si le pregateste pentru etapele ulterioare de post-procesare. Aici, alegerea tehnicilor utilizate depinde in mare masura de forma si scopul unui model dat. Uneori, sableaza suprafata pentru a-i oferi o senzatie si un aspect neted. Alta data, ea va realiza gauri pe care le-a uitat sa le adauge in model in timp ce il proiecta. In mod frecvent, dupa indepartarea suportului, totusi, proiectele nu mai au nevoie de nicio post-procesare. Acesta a fost cazul modelelor de lampa. Au fost practic gata imediat dupa ce Cristiana a curatat printurile si a scapat de fragmentele de suport inutile.


Printurile - abajur nu necesita multa prelucrare: indepartarea suportului este suficienta


Pasul 4 al fluxului de lucru: Asamblarea tuturor pieselor


Pentru a asambla panoul luminos, piesele printate 3D gata de utilizat trebuie imbinate cu bazele si apoi atasate la panoul posterior din lemn. Atat bazele, cat si panoul de lemn au fost pregatite de Get Hands Dirty inainte - ea s-a ocupat de conectarea exacta a tuturor pieselor electrice, asigurandu-le buna functionare. Dupa ce a imbinat formele printate 3D in forma de nor cu panoul, Cristiana a obtinut rezultatul final: un panou luminos unic, personalizat. Acum poate fi folosit pentru a lumina si decora orice camera.


Bazele lampilor in forma de nor trebuie imbinate cu piese electrice


Dupa cum subliniaza Get Hands Dirty, procesul de bricolaj este satisfacator deoarece te poti inconjura de obiecte lucrate manual, care sunt nu numai frumoase, ci si pragmatice. „Imi place sa explorez idei diferite de la dimensiuni mari la dimensiuni foarte mici si in ultima vreme am fost impresionata mai ales de necesitatea de a avea anumite piese functionale in jurul meu”, sustine ea. Panoul luminos, creat de ea cu ajutorul Zortrax Inkspire, este exemplul perfect al aspectului si utilitatii combinate. Dupa ce a invatat beneficiile de a avea o imprimanta 3D intr-un atelier de bricolaj, Cristiana Felgueiras o recomanda acum „oricui doreste sa aduca la viata idei, care sunt greu de produs manual.”


Panoul creat de Cristiana Felgueiras instalat intr-o baie pentru a-i lumina interiorul



Acest articol apartine ZORTRAX SA si poate fi citit in engleza AICI.

Traducerea in limba romana apartine Suntem 3D [Atelier Concept Design Studio SRL]



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page