top of page

Utilizarea printarii 3D cu rasina in bricolaj: construirea unui panou luminos

Rezumat

Imprimanta 3D cu rasina UV LCD Zortrax Inkspire poate fi implementata cu usurinta intr-un atelier de bricolaj.

Get Hands Dirty, un popular YouTuber DIY foloseste rasina Zortax Resin BASIC White si Zortrax Resin BASIC Grey pentru majoritatea proiectelor sale bazate pe printare 3D.

Calitatea si precizia Inkspire minimizeaza timpul petrecut pentru post-procesarea printurilor.


Cristiana Felgueiras, cunoscuta sub numele de Get Hands Dirty, este un popular YouTuber de bricolaj (DIY – Do It Youself), specializata in principal in confectionarea de mobila, al carei canal se bazeaza exclusiv pe „construirea de lucruri cu mainile proprii”. Ea a folosit deja mai multe tehnici de fabricatie in munca sa, inclusiv, de ex. sculptura in lemn si turnare. Dupa ce a incorporat recent printarea 3D in maiestria sa, a observat cat de benefica poate fi aceasta tehnologie in sectorul DIY. Cu ajutorul imprimantei 3D cu rasina Zortrax Inkspire, ea a proiectat si a construit un panou luminos uimitor. Asa arata.


Proiectul finalizat al unui panou cu nori pentru plafon de catre Get Hands Dirty.


Utilizarea imprimantei 3D Zortrax Inkspire nu numai ca a fost utila pentru crearea formelor rotunjite ale lampilor pentru panou, dar a facilitat in mod vizibil intregul proces de fabricatie. Dupa cum a spus ea: „poate fi foarte greu sa modelezi anumite forme cu mana. Faptul ca pot apasa un buton si pot obtine mai multe copii ale aceluiasi obiect este, de asemenea, uimitor si reduce masiv timpul si efortul petrecut pentru un anumit proiect.” Deci, ce anume a facut pentru a construi panoul luminos?


Proiectarea si printarea modelelor 3D


Pasul 1 al fluxului de lucru: Design digital


Cristiana incepe procesul de creatie prin schitarea modelelor pe hartie si apoi proiectarea elementelor dorite in programele de modelare 3D. In acest scop, ea foloseste programe precum SketchUp pentru forme geometrice sau Fusion 360 pentru forme mai organice. Atunci cand utilizati designul digital, „este mult mai usor sa ajungeti la un produs cu masuratori precise, unghiuri patrate, detalii distantate uniform si forme geometrice perfecte”, subliniaza ea. Proiectarea digitala s-a dovedit, prin urmare, cu adevarat utila in cazul lampilor in forma de nor necesare panoului, deoarece este dificil de realizat o astfel de forma neregulata manual.


Inainte ca proiectul sa fie incarcat intr-un program de design digital si apoi in Z-SUITE, Get Hands Dirty il schiteaza pe hartie.


Pentru a pregati modelele pentru printarea 3D, acestea trebuie sa fie taiate/sliced in Z-SUITE, software dedicat care vine impreuna cu toate echipamentele Zortrax. Deoarece Z-SUITE a fost conceput pentru a regla automat parametrii optimi pentru anumite proiecte, nu este nevoie sa ii modificati prea mult. „De obicei pastrez setarile automate pe Z-Suite si folosesc grosimea de 0,05 microni. In functie de proiect, as putea reduce grosimea si densitatea suporturilor pentru a preveni deteriorarea modelului atunci cand suporturile sunt decupate”, spune Get Hands Dirty. Dupa ce a ajustat setarile legate de structura suport, atunci cand si daca este necesar, ea trece la procesul de fabricatie.