Un vagon de tren numit Pasiune - modelele lui Joakim Larsson

Oamenii au o pasiune pentru nenumarate activitati - unele pot fi foarte generale, cum ar fi sporturile sau artele, iar altele pot fi unice si specifice, cum ar fi crearea de modele sau colectarea pungilor pentru rau de avion. Printarea 3D este, de obicei, legata de cea din urma - adica modelarea, nu pungile - si acesta este cazul unui designer talentat din Suedia, a carui activitate cu imprimante 3D poate fi o sursa de inspiratie pentru altii.Joakim Larsson este un adevarat pasionat de fabricatie, al carui interes in modelare a inceput foarte devreme, dupa cat isi aminteste. Probabil ca i-a precedat chiar, intrucat s-ar putea ca scanteia sa fi fost aprinsa de tatal sau care avea propria sa cale ferata de gradina. Ulterior, aceasta a devenit o sursa de interes pentru Joakim, care dorea sa construiasca, sa dezvolte si sa adauge modele de plastic la creatia tatalui sau. El subliniaza ca, de-a lungul anilor, vechea cale ferata a tatalui sau a incetat sa mai fie doar demersul unei singure persoane si a devenit un proiect de grup, un "hobby de familie".


La inceput, procesul creatiei era destul de greu si consumator de timp. A inceput cu colectarea a cat mai multor fotografii si desene posibile ale obiectelor pe care dorea sa le faca. Apoi, un strung si o masina de frezat ar fi creat diferite parti care trebuia apoi sa fie asamblate individual. O multime de timp ar fi trebuit, de asemenea, cheltuit pentru aranjarea diferitelor parti intr-o forma si dimensiune corecte si apoi cumpararea de accesorii suplimentare pentru a termina proiectul. Este o etica profesionala laudabila, dar poate una care ar fi fost caracteristica dulgherilor din secolul al XIX-lea.In prezent, procesul este mai simplu, dar colectia de fotografii este inca cea mai veche timpurie etapa de productie. Dupa aceea, Joakim isi proiecteaza modelele in CAD si tot ce trebuie sa faca este sa le printeze pe propria sa imprimanta 3D Zortrax #M200. Imprimanta face o multime din munca grea care ar fi trebuit cheltuita in mod traditional pentru sculptura si modelarea. Ia aceasta munca grea!

In ceea ce priveste filamentele pe care prefera sa le foloseasca, el spune ca Z-ULTRAT si Z-ASA Pro sunt materialele lui preferate, deoarece pot fi usor tratate cu acetona si permit un finisaj mai fin si mai rafinat. "Filamentele de tip #ABS sunt de obicei acolo unde imprimantele #Zortrax stralucesc si indiferent cat de multe am incercat, intotdeauna ma intorc la acestea doua", adauga el.Desi imprimantele anterioare au fost o experienta buna de invatare pentru Joakim, ele s-au dovedit a fi utile mai mult in pastrare si intretinere, deoarece nu erau cele mai eficace masini. Dar mai tarziu, #M200 s-a dovedit a fi o experienta fara complicatii, care a necesitat mult mai putin efort. Dupa cum spune Joakim: "Cand doriti sa printati ceva, doar printati-l". Poate sa fie un bun slogan de campanie dar, pentru moment, sa-l lasam companiilor de incaltaminte de sport.


Cand vine vorba de post-procesare, modelele printate trebuie inca sa fie putin prelucrate inainte de a fi vopsite, dar ceea ce printarea 3D permite este o posibilitate mai usoara de variatie in propriile modele. Din designul de baza Joakim poate crea zeci de obiecte prin schimbarea detaliilor de diferite grade de marime. Astfel, permite cresterea exponentiala a colectiei sale intr-o perioada relativ scurta de timp. Reutilizarea si modificarea modelelor ii permite, de asemenea, sa-si produca modelele pe o scara mult mai mare, lucru din care intentioneaza sa profite din plin.Joakim se afla in mijlocul extinderii hobby-ului sau intr-un mediu mai profesionist. Recent, a infiintat o companie mica in localitatea sa natala Lund din Suedia si urmeaza sa lanseze unul dintre modelele sale, in colaborare cu un magazin olandez de modele cale ferata numit Grootspoor. In prezent ei lucreaza la seturi de piese care ar fi complet printate 3D si care ar putea fi combinate in modele mai mari.


S-ar putea compara pasiunea cu un virus - atunci cand este lasat netratat, poate fi contagios. Si Ioakim, constient sau nu, incearca sa-si raspandeasca interesele si la altii. Ceea ce a inceput ca un proiect propriu al tatalui sau si a devenit mai tarziu un hobby de familie se extinde si ajunge la mult mai multi oameni decat s-ar fi putut intampla inainte. Prin modelarea si printarea 3D, Joakim isi face pur si simplu o familie mai mare.


Articolul este tradus din limba engleza de Suntem 3D. Articolul original apartine companiei Zortrax SA si il puteti citi AICI.


#Zortrax #M200 #imprimanta3D #macheta #model3D #ULTRAT #ASAPro #suntem3d

Featured Posts