top of page

STUDIU DE CAZ: Reducerea greutatii masinii de curse



Aplicatie a PEEK

Clubul de cercetare stiintifica al Universitatii de Stiinta si Tehnologie AGH din Cracovia, care se ocupa cu constructia de masini de curse din clasa Formula Student, a decis sa utilizeze tehnologia de imprimare 3D pentru a confectiona elementele masinii de curse, scule si prototipuri de piese de uz final cu polimeri performanti precum PEEK.

Maneta de schimbare a vitezei printata 3D cu PEEK


Printare 3D

Piese ale sistemului de racire, piese ale sistemului aerodinamic, o maneta de schimbare a vitezei.

Utilizare

Parti foarte rezistente, cu greutate redusa, cu materiale performante, cum ar fi PEEK.

Obiective

1. Inlocuirea pieselor fabricate initial din aliaje metalice cu piese din PEEK

Fabricarea pieselor metalice s-a realizat folosind tehnologii conventionale: prelucrare sau turnare.

Utilizarea imprimarii 3D in productia de piese auto de curse a permis scurtarea timpului final de implementare a piesei si reducerea costurilor de productie.

2. Reducerea greutatii masinii de curse

Pe pistele de curse, fiecare kilogram suplimentar sau chiar gram scade raportul putere-greutate al masinii de curse, ceea ce duce la performante mai slabe.

Utilizarea polimerilor de inalta performanta pentru productia de piese auto de curse a permis reducerea greutatii masinii de curse. Piesele din PEEK sunt de peste 2 ori mai usoare decat piesele de acelasi volum din aliaj de aluminiu si chiar de 6 ori mai usoare decat piesele din otel sau otel turnat, pastrand in acelasi timp proprietatile mecanice suficiente pentru aceasta.