top of page

Revendicarea aurului olimpic - prototiparea cu Zortrax a unei pusti de biatlon

Martin Fourcade din Franta a castigat aurul dupa ce a terminat cu 12 secunde inainte de Sebastian Samuelsson din Suedia in biatlonul de barbati de 12,5 kilometri in cadrul Olimpiadei de iarna de la PyeongChang 2018. Din cei sapte biatlonisti in competitie, Fourcade a fost singurul care a avut parcursul fara gres. Pusca sa a fost proiectata de Athletics 3D - Olympics & Fitting, o companie franceza fondata de Clément Jacquelin, campion mondial la biatlonul pentru tineret in anul 2009, si prototipata pe imprimanta 3D Zortrax M200 care lucreaza cu material Z-ABS.


Calea campionilor

"Eu insumi am fost un atlet de top, un campion mondial", spune Jacquelin rememorand propriile sale realizari in biatlon. Cu toate acestea, in loc sa urmareasca o cariera de sportiv profesionist, el a decis sa intre in tehnologie. "Sapte ani de programe universitare de inginerie franceza mi-au conferit cunostinte suficiente pentru a face echipamente sportive de top", sustine el, "am inceput Athletics 3D pentru a impartasi expertiza noastra si a pus tot ce stim despre biatlon in produse". Si a fost nevoie de multa experienta pentru a proiecta o pusca profesionista de biatlon.Cantarind cel putin 3,5 kg – fara munitie si incarcatoare - pustile de calibru mic de la biatlon sunt fie actionate cu percutor fie in varianta Fortner, ceea ce inseamna ca manipularea cartuselor in interiorul si in afara camerei armei se face manual prin manipularea manerului percutorului. Manerul trebuie mai intai sa fie rotit in sus, apoi tras inapoi, impins din nou inainte si rotit in jos pentru a finaliza ciclul de incarcare. Varianta Fortner sau “trage direct” simplifica aceasta procedura pana la deplasarea manerului inainte si inapoi - doua miscari in loc de patru pentru a mari viteza de tragere. Dar, pana la urma, totul se rezuma la iscusinta si indemanare.

Distanta de tragere la distanta in biatlon este de 160 ft ( 48,77 m). Cele cinci tinte circulare, care trebuie lovite in fiecare runda, au doar 1,8 in (cca 46mm) diametru cand se trag in pozitia culcata si 4,5 in (114.3mm) momentul in care se trag in pozitia in picioare - foarte mici, avand in vedere distanta. Un alt factor important este oboseala. Intr-o calatorie, exista patru runde de tragere. Pentru a face lucrurile mai dificile, doar primele doua se fac in pozitie culcata. Ultimele runde de tragere, cand oamenii sunt extrem de obositi, se termina in picioare. "De aceea ergonomia este extrem de importanta", spune Jacquelin.


Tintind aurul

Pustile de biatlon au o constructie modulara. Fiecare piesa poate fi inlocuita cu una conceputa diferit, pentru a se potrivi mai bine conditiilor la care un sportiv urmeaza sa faca fata intr-o anumita cursa. Prin urmare, Martin Fourcade avea multe configuratii diferite din care sa aleaga. "Pentru cursa in care a castigat aurul, a folosit varianta cu pat alb, dupa cum ati putut vedea la televizor", spune Jacquelin, "acesta a fost cel pe care l-am facut pentru el". Fourcade obisnuia sa traga cu o arma asemanatoare in trecut, dar a vrut sa fie putin mai usoara. Atletics 3D a primit un contract pentru a o construi.

"Am facut mai multe prototipuri printate 3D", spune Jacquelin. Ne-am concentrat pe proiectarea patului. Primele versiuni diferite au fost modelate in CAD. Design-ul a intrat in Z-SUITE pentru a fi convertit si introdus in imprimanta 3D Zortrax M200 cu material Z-ABS. "Ecosistemul Zortrax a facut o treaba minunata cu prototiparea acestuia. Ne-am putut da seama mai bine de dimensiuni, de ergonomie", sustine Jacquelin. Potrivit lui, cea mai importanta parte a tehnologiei 3D de printare este ca permite obtinerea rapida a numeroase concepte la un cost redus. Mai mult decat atat, oamenii care lucreaza la Athletics 3D au descoperit ca este usor de lucrat cu aceasta si ca este surprinzator de usor de utilizat. Apoi a fost testat.Fiecare model printat 3D a fost testat personal de catre Jacquelin. Fiind un fost campion mondial, el a putut determina cu exactitate ce concept ar functiona bine pentru o tragere competitiva in biatlon. Odata ce modelul final a fost ales, a fost trimis la partenerii lui Athletics 3D. "Lucram cu producatori de top din lume specializati in echipamente sportive high-end. A fost de datoria lor sa construiasca patul cu materiale destinate utilizarii finale ", explica Jacquelin. "Dar totul incepe cu multe prototipuri, iar pentru prototipare folosim din 2015 echipamentul Zortrax", adauga el.