top of page

Prototipurile NASA, printate 3D, pentru misiunea de redirectionare a asteroizilor

NASA doreste sa lanseze Misiunea de Redirectionare a Asteroizilor (ARM) la inceputul anilor 2020. Exista doua variante ale ARM in curs de dezvoltare. Primul este in intregime robotic. Cea de-a doua, cunoscuta sub numele de Mission Crewed Mission Redirect (ARCM), implica trimiterea de astronauti la bordul unei nave spatiale Orion pentru a explora un asteroid mic redirectionat intr-o orbita stabila in jurul Lunii si pentru a preleva probele colectate inapoi pe Pamant. Inginerii de la NASA Johnson Space Center din Houston lucreaza la setul corect de instrumente pentru astronauti pentru a finaliza astfel de misiuni. Primele prototipuri functionale ale Sistemului de prelevare a probelor de geologie pentru corpuri mici au fost printate 3D cu Z-ULTRAT pe Zortrax M200.


INTRODUCERE

Sistemul de esantionare printat 3D, supus unor teste pe misiunea NEEMO. Credite fotografice: NASA / JSC.

Ideea de "recuperare a asteroidului pe Pamant" a fost mentionata pentru prima oara in iulie 1980, cand Robert Forsch, administratorul de atunci al NASA, a marturisit Congresului ca era imposibil la vremea respectiva. In 2012, Institutul Keck pentru Studii Spatiale a revizuit proiectul si a facut un studiu de fezabilitate concluzionand ca misiunea a devenit, in cele din urma, posibila. Centrul de Cercetare Glenn de la NASA a estimat apoi ca va costa in jur de 2,6 miliarde de dolari, care, de asemenea, pareau rezonabile tinand cont de sarcina. Avand asteroidul care orbiteaza Luna, singura intrebare ramasa a fost ce sa faca cu el. Astfel a aparut ideea de a trimite astronautii sa exploreze.


Proiectare CAD a Sistemului de prelevare a probelor de geologie de la NASA. Credite fotografice: NASA / JSC.

Echipa de proiectare a echipei pentru ARCM sustine ca explorarea umana a corpurilor mici este inevitabila din mai multe motive. In primul rand, aceste misiuni au o mare valoare stiintifica. Mijloacele de analiza a probelor la bordul unei nave spatiale automate sunt destul de limitate, la fel si capacitatea masinilor de a identifica probe interesante de colectat. Pe langa asteroizi, comunitatea de explorare a spatiului a luat in considerare misiunile umane catre Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi, si Phobos, o luna foarte mica care orbiteaza in jurul lui Marte. In al doilea rand, asteroizii sunt considerati o sursa potentiala de materii prime cum ar fi aurul, cobaltul, fierul, manganul si multe altele.


Ideea exploatarii asteroidului se afla in stadii incipiente de dezvoltare si exista unele intrebari care pun la indoiala fezabilitatea sa, avand in vedere tehnologia pe care o avem. Totusi, mediul de microgravitate al asteroizilor prezinta aceleasi provocari astronautilor, indiferent daca sunt acolo in scopuri stiintifice sau comerciale. Gravitatia pe Pamant, Marte, si chiar Luna permite unelte si tehnici similare de prelevare a probelor de geologie. Dar nici unul dintre acestia nu va functiona pentru un asteroid.


OBIECTIVELE