top of page

Proteza de caine printata 3D

In urma cu peste 6 ani, Hugo, un tanar caine husky, s-a blocat intr-o cursa de vanatoare in padure. Ranile provocate de cursa braconajului au fost incurabile - a fost necesar sa se amputeze piciorul din spate al lui Hugo chiar deasupra gleznei.

Cainele mutilat a fost dat la adapostul pentru animale, de unde a inceput povestea sa - aici a fost gasit de actualii sai proprietari, care au decis sa readuca cainele la functionalitatea membrului.

Dupa cinci ani de cautari, proprietarii au gasit o clinica care se ocupa deja de cazuri similare si au decis sa ajute cainele. La sfarsitul anului 2017, Hugo a avut o operatie de specialitate, care a implicat implantarea unui implant intracorporeal pentru a se potrivi unei proteze. Cateva luni mai tarziu, stapanii cainelui ne-au cerut ajutor pentru proteza. Impreuna cu medicul veterinar, cautam cea mai confortabila si benefica solutie pentru Hugo, care sa-i permita sa se deplaseze liber si fara durere.In cautarea solutiei optime

ATMAT si-a inceput munca realizand un model anatomic al unei labe amputate pe o scara de 1:1 bazata pe o scanare CT pre-operatorie. Acest model a fost folosit ca baza pentru crearea unei proteze pentru caine. Am analizat solutiile utilizate in medicina veterinara si am ales cateva propuneri, pe care le-am discutat cu medicul veterinar. Impreuna am ales cea mai buna versiune pentru progrese ulterioare.

Prototipurile au fost create pe baza unui concept similar: o proteza (corp PET-G si talpa TPU) montata pe un membru pana la inaltimea umflaturii calcaiului, fixata pe o mandrina filetata si fixata cu un bandaj elastic. Am testat mai multe modele de acest tip, pe baza carora am fost informati despre dimensiunile adecvate ale protezei, dar s-a dovedit ca versiunea incorporata a modelului freaca piciorul cainelui si obstructioneaza utilizarea zilnica.

Datorita testelor si sugestiilor proprietarului lui Hugo, care a observat comportamentul si reactia cainelui, am creat o versiune a protectiei, pe care Hugo a folosit-o timp de sase luni. Proteza a fost realizata complet din TPU, insurubata direct pe un stift filetat plasat in os si a acoperit laba lui Hugo intr-o masura minima. A fost diferentiat in ceea ce priveste umplerea - in partea de jos, era un procent mic in forma de fagure pentru a oferi amortizare.

Dupa sase luni de teste reusite, am primit ultimele sugestii de la proprietarul cainelui, ale carui modificari au necesitat modificari minore ale protezei existente. Una dintre ele a fost sa se intoarca la corpul din material PET-G, care era usor si durabil in acelasi timp.
Corp din PET-G, talpa din TPU

Versiunea finala a protezei consta dintr-un corp din material PET-G, o talpa din material TPU si spuma amortizanta, situata intre elementele mentionate anterior. Ne-am intors la versiunea anterioara cu un corp din material PET. Am abandonat complet gulerul piciorului Hugo pentru a evita iritarea. Observatiile proprietarilor arata ca Hugo se misca foarte liber in proteza. Mai mult, laba si locul implantului s-au vindecat complet.

Combinatia dintre tehnologie si cunostinte medicale a facut posibila restabilirea mobilitatii cainelui Hugo. Utilizarea imprimarii 3D si o abordare individuala a cazului a dus la o proteza care ii permite lui Hugo sa se bucure de viata sa de catel.


Acest articol apartine ATMAT si poate fi lecturat in engleza AICI.

Traducerea din engleza apartine Suntem 3D.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page