top of page

Printarea 3D revolutioneaza fluxul de lucru al echipei ETSEIB Motorsport cu BCN3D Sigmax

ETSEIB Motorsport, una dintre cele mai experimentate echipe din competitia Formula Student, foloseste printarea 3D pentru a revolutiona operatiunile sale de fiecare zi. Datorita imprimantei 3D BCN3D Sigmax, echipa a reusit sa accelereze faza de proiectare si sa produca piesele de uz final care sunt montate direct pe masina in sine. Acest lucru le-a permis reducerea semnificativa a costurilor masinilor si reducerea timpilor de executie. Ei sunt acumcapabili sa repete mai rapid si sa obtina modele rafinate intr-un flux de lucru foarte simplu.Echipa Formula Student

Formula Student este o competitie intre studentii de la universitati din intreaga lume care promoveaza excelenta in inginerie printr-o competitie in care membrii echipei concureaza cu o masina de curse proiectata, construita si testata de ei.

Echipa ETSEIB Motorsport este formata din 40 de ingineri industriali de la Universitatea Politehnica din Catalonia. Acesta este al 10-lea an consecutiv in care ei proiecteaza un vehicul de curse. In primii 4 ani au facut masini cu combustie iar in ultimii 6 ani au fabricat masini electrice.Printarea 3D pentru a revolutiona fluxul lor de lucru

Deoarece ETSEIB Motorsport a incorporat tehnologia de printare 3D FFF in operatiunile lor de zi cu zi, procesele lor de proiectare si fabricare s-au imbunatatit drastic. Fabricarea aditiva le-a servit practic in trei domenii principale:

· Imbunatatirea etapei de validare a proiectului:

A avea o imprimanta 3D in-house permite inginerilor sa-si printeze designul CAD peste noapte, reducand drastic timpul de validare si repetare. Aceasta noua procedura asigura ca echipa Formula sa nu mai depinda de furnizorii externi pentru a-si fabrica piesele, permitandu-le sa petreaca mai mult timp dezvoltand idei si concepte noi.

· Fabricarea rapida a unor parti finale cost-eficiente:

Printarea 3D a ajutat echipa in fabricarea pieselor care sunt montate direct pe masina. Unele dintre ele sunt conducte de frana, mai multe legaturi de cabluri si au printat chiar matrite pentru a face piese din fibra de carbon. Datorita imprimantei 3D BCN3D Sigmax, echipa ETSEIB Motorsport a reusit sa-si optimizeze productia si sa obtina o eficienta sporita.· Reducerea costului masinilor si reducerea timpilor de livrare:

In cele din urma, printarea 3D in-house le-a permis sa reduca costurile masinii. Echipa a reusit sa produca componente mai rapid si la un cost mai mic decat prin utilizarea metodelor traditionale de fabricare, in special in proiectarea de piese unice si complexe. Prin utilizarea imprimantei 3D BCN3D Sigmax, echipa a economisit mii de euro in dezvoltarea automobilelor. Investitia initiala a fost amortizata integral in primele luni de utilizare.


BCN3D Sigmax ca un instrument de p