top of page

Printarea 3D in domeniul energiei regenerabile si a sistemelor de incalzire ecologice

Rezumat

ML System, lider global in constructia de fotovoltaice integrate, a folosit imprimantele 3D Zortrax M300 Plus pentru a prototipa produse noi, inovatoare.

Echipa lor R&D a printat 3D rame de ferestre complet functionale pentru panourile de incalzire din sticla HQ cu filamente ABS, printre altele.

Rama de fereastra printata 3D a fost testata si certificata cu succes la standardul de rezistenta la apa IP 6.ML System este unul dintre liderii mondiali in tehnologia fotovoltaica integrata in cladiri. Cu un departament foarte mare de cercetare si dezvoltare si o gama impresionanta de produse, compania este unul dintre inovatorii cheie in domeniul pietei luminatoarelor pentru sisteme fotovoltaice integrate pentru constructii pentru 2020-2027. Iata cum lucreaza inginerii ML System cu imprimantele 3D Zortrax M300 Plus pentru a dezvolta rapid, a prototipa si a testa noi modele.


Dezvoltarea incalzitoarelor inteligente de sticla

HQ Glass este un produs dezvoltat de ML System ca inlocuitor pentru sistemele traditionale de incalzire. Suprafata de incalzire cu HQ Glass este un geam transparent instalat intr-un cadru de fereastra. Temperatura poate fi setata cu precizie prin intermediul unui panou de comanda digital, iar intregul panou de incalzire poate fi alimentat cu energie regenerabila generata de panourile fotovoltaice fabricate de ML System.


Tehnologia ML System HQ Glass transforma un geam transparent intr-o suprafata de incalzire controlata printr-un panou electronic.


„Ideea care sta la baza HQ Glass a fost sa completeze solutiile noastre fotovoltaice si sa construiasca un sistem completa de incalzire, un ecosistem cu surse de energie verde”, spune Krzysztof Misiak, inginer la ML System.

Compania a implementat tehnologia HQ Glass in doua produse separate, ambele fiind prototipate utilizand imprimante 3D Zortrax M300 Plus.


Prototiparea cadrului ferestrei inteligente

Deoarece HQ Glass indeplineste functii mult mai avansate decat un geam tipic, cadrul pentru a-l adaposti trebuie sa fie proiectat de la zero, avand in vedere toate sistemele de cablare si control. Echipa de ingineri ML System si-a inceput munca alegand materialul de printare 3D potrivit pentru acest proiect.


Echipa ML System a ales sa utilizeze pentru acest proiect imprimanta 3D M300 Plus datorita spatiu de lucru mare.


Prima alegere a fost filamentul PET-G, pe care compania il avea in stoc in cantitati mari. Avantajul utilizarii acestui material a fost ca a fost puternic si durabil. Cu toate acestea, dupa cateva testari initiale, echipa a decis sa foloseasca in schimb ABS standard.