Printarea 3D in domeniul energiei regenerabile si a sistemelor de incalzire ecologice

Rezumat

ML System, lider global in constructia de fotovoltaice integrate, a folosit imprimantele 3D Zortrax M300 Plus pentru a prototipa produse noi, inovatoare.

Echipa lor R&D a printat 3D rame de ferestre complet functionale pentru panourile de incalzire din sticla HQ cu filamente ABS, printre altele.

Rama de fereastra printata 3D a fost testata si certificata cu succes la standardul de rezistenta la apa IP 6.ML System este unul dintre liderii mondiali in tehnologia fotovoltaica integrata in cladiri. Cu un departament foarte mare de cercetare si dezvoltare si o gama impresionanta de produse, compania este unul dintre inovatorii cheie in domeniul pietei luminatoarelor pentru sisteme fotovoltaice integrate pentru constructii pentru 2020-2027. Iata cum lucreaza inginerii ML System cu imprimantele 3D Zortrax M300 Plus pentru a dezvolta rapid, a prototipa si a testa noi modele.


Dezvoltarea incalzitoarelor inteligente de sticla

HQ Glass este un produs dezvoltat de ML System ca inlocuitor pentru sistemele traditionale de incalzire. Suprafata de incalzire cu HQ Glass este un geam transparent instalat intr-un cadru de fereastra. Temperatura poate fi setata cu precizie prin intermediul unui panou de comanda digital, iar intregul panou de incalzire poate fi alimentat cu energie regenerabila generata de panourile fotovoltaice fabricate de ML System.


Tehnologia ML System HQ Glass transforma un geam transparent intr-o suprafata de incalzire controlata printr-un panou electronic.


„Ideea care sta la baza HQ Glass a fost sa completeze solutiile noastre fotovoltaice si sa construiasca un sistem completa de incalzire, un ecosistem cu surse de energie verde”, spune Krzysztof Misiak, inginer la ML System.

Compania a implementat tehnologia HQ Glass in doua produse separate, ambele fiind prototipate utilizand imprimante 3D Zortrax M300 Plus.


Prototiparea cadrului ferestrei inteligente

Deoarece HQ Glass indeplineste functii mult mai avansate decat un geam tipic, cadrul pentru a-l adaposti trebuie sa fie proiectat de la zero, avand in vedere toate sistemele de cablare si control. Echipa de ingineri ML System si-a inceput munca alegand materialul de printare 3D potrivit pentru acest proiect.


Echipa ML System a ales sa utilizeze pentru acest proiect imprimanta 3D M300 Plus datorita spatiu de lucru mare.


Prima alegere a fost filamentul PET-G, pe care compania il avea in stoc in cantitati mari. Avantajul utilizarii acestui material a fost ca a fost puternic si durabil. Cu toate acestea, dupa cateva testari initiale, echipa a decis sa foloseasca in schimb ABS standard.


„Motivul principal din spatele modificarii a fost geometria pieselor. Trebuie sa printam mai multe componente pentru acest proiect si, avand in vedere modul in care este construit un cadru de fereastra, unele dintre ele trebuiau sa fie destul de lungi si trebuiau asamblate din mai multe parti. PET-G, cu rezistenta sa chimica larga, nu a functionat bine cu rasinile epoxidice pe care le-am folosit pentru a pune piesele impreuna. Trecerea la ABS a rezolvat aceasta problema”, spune Misiak.

Primul prototip a ferestrei a fost printat 3D in mai multe parti care au fost ulterior lipite impreuna prin topirea suprafetelor articulate cu acetona.


Per ansamblu, cadrul prototip pentru o fereastra HQ Glass a fost printat in sase parti separate. Cea mai lunga componenta a cadrului a masurat 1,20 metri. In afara de faptul ca a functionat bine cu rasini epoxidice si acetona, care a fost, de asemenea, utilizata pentru lipirea pieselor impreuna, filamentul ABS s-a dovedit rezistent la expunerea indelungata la lumina UV, ceea ce a permis echipei sa testeze prototipul intr-un cadru real.


Ceea ce este si mai impresionant, prototipul s-a dovedit foarte apropiat de functionalitatea finala, deoarece echipa ML System a reusit sa certifice cadrul la rezistenta la apa IP6.


Incalzitoare din sticla independente

Al doilea produs pe care echipa ML System l-a prototipat folosind imprimante 3D Zortrax a fost un incalzitor de sticla de sine statator. Scopul de aici a fost acela de a utiliza acelasi HQ Glass folosit in ferestrele inteligente si pentru a-l amplasa intr-o incinta eleganta care sa arate bine, sa indeplineasca aceleasi functii eficiente de incalzire si sa se potriveasca cu interiorul modern.


Un incalzitor bazat pe tehnologia HQ Glass a ML System este proiectat sa functioneze ca un dispozitiv de incalzire eficient si sa arate bine in interiorul modern.„Beneficiul principal al utilizarii tehnologiei de printare 3D in acest proiect a fost capacitatea de a proiecta si fabrica rapid carcase multiple, in diferite dimensiuni, pentru incalzitorul de sticla”, spune Misiak.


Carcasa care adaposteste cablurile si dispozitivele electronice care controleaza functionarea incalzitorului de sticla au fost prototipate pe imprimantele 3D Zortrax M300 Plus.


Sistemul de incalzire inovator, care trece in prezent prin procesul de certificare, va fi oferit in diferite dimensiuni, in functie de cerintele clientilor. De asemenea, va fi capabil sa utilizeze energia provenita din sursa de energie fotovoltaica, pentru a reduce amprenta de CO2.


Avantajele comerciale ale printarii 3D

Potrivit echipei ML System, solutiile de printare 3D Zortrax permit economii radicale de timp si de costuri de prototipare.


„Inainte de a incepe sa folosim imprimante 3D, externalizam fabricarea prototipurilor. Daca incepam sa numaram de la plasarea comenzii, dura mai mult de doua saptamani pana primeam prototipul realizat ”, spune Misiak.

Echipa ML System a considerat ca printarea 3D in-house este mai rentabila decat externalizarea acesteia catre subcontractanti externi.


Acum, avand imprimantele 3D Zortrax M300 Plus, echipa poate incepe printarea unui nou design intr-o zi si poate incepe testarea prototipului in dimineata urmatoare, deoarece imprimantele 3D pot functiona peste noapte fara supraveghere. Un alt avantaj important care vine cu printarea 3D este ca se pot face ajustari rapide din mers in toate etapele procesului de prototipare.


In cele din urma, exista economii semnificative. Inainte de a utiliza imprimante 3D, ML System comanda o carcasa prototip pentru incalzitorul de sticla platind intre 200 si 240 PLN (44-53 Euro). Acum, cu o singura rola de filament ABS cu un pret de 180 PLN (40 Euro), pot face 10 astfel de carcase. Asta inseamna ca astazi, fiecare prototip costa aproximativ o zecime din cat costa.


Cu imprimanta 3D M300 Plus, ML System a redus de zece ori costul prototipurilor si a redus timpul de livrare la doar doua zile.


ML System intentioneaza sa utilizeze imprimante 3D Zortrax si pentru alte proiecte in viitor. Echipamentele M300 Plus vor printa conectori si SDV-uri de asamblare pentru panouri fotovoltaice, conectori pentru testarea celulelor DSSC sau dispozitive de distantare proiectate pentru sticla cu o grosime specificata cu precizie.

Aflati mai multe despre imprimanta 3D Zortrax M300 Plus utilizata in acest proiect!


Acest articol apartine Zortrax SA si poate fi lecturat AICI.