top of page

Printarea 3D cu rasina in fabricarea pieselor auto

ABcar Oldtimers este o companie poloneza specializata in restaurarea masinilor vechi. Folosesc imprimante 3D mari care lucreaza in tehnologia LPD pentru a imprima diverse elemente, precum bare de protectie reconstruite sau huse pentru cutii de sigurante. Pentru piese minuscule, dar foarte detaliate, ABcar Oldtimers a optat pentru imprimanta 3D UV LCD cu rasina Zortrax Inkspire.


Reconstruirea unui Ferrari

„Recunoastem ca imprimarea 3D cu rasina are avantajele si dezavantajele sale. Poate imprima elemente mici cu o precizie uluitoare, dar de obicei nu este cel mai bun mod de a merge daca doriti piese concepute pentru a rezista la solicitari mari ”, spune Bartłomiej Błaszczak, director de proiectare si inginerie la ABcar Oldtimers. Unul dintre cele mai recente proiecte in care echipa sa a folosit Inkspire este reconstruirea unui Ferrari 599. Masina este menita sa fie prezentata intr-o emisiune TV gazduita de Patryk Mikiciuk. Ideea din spatele spectacolului este sa iei un Ferrari grav deteriorat si sa vezi daca este posibil sa-l readuci la starea initiala pentru o fractiune din pretul masinii noi.„Intr-un 599 exista un sistem de diode deasupra volanului care se aprind ori de cate ori turatiile motorului sunt suficient de mari pentru a schimba vitezele”, explica Błaszczak. In masina originala, acele diode sunt instalate in spatele unui capac negru, translucid. Capacul apare in nuante negre cand diodele sunt oprite, dar permite sa treaca suficienta lumina pentru ca diodele sa fie clar vizibile atunci cand sunt aprinse. „A fost destul de greu sa gasesti materialul cu proprietati similare, care, in acelasi timp, sa iti ofere aspectul piesei originale Ferrari. Asadar, tocmai l-am printat 3D pe Inkspire ”, spune Błaszczak.Inginerii ABcar Oldtimers si-au dat seama ca rasina neagra, atunci cand este aplicata in parti relativ subtiri, prezinta proprietati limitate de transmitere a luminii. Practic, piesa proiectata si imprimata 3D pentru a imita geometria capacului original Ferrari arata la fel atunci cand diodele de pe volan se aprindeau. „Aceasta a fost doar o parte pe care am facut-o pentru acest proiect, iar Inkspire, impreuna cu rasina PRO Black, au functionat perfect. Dar exista multe alte lucruri pentru care folosim imprimanta 3D cu rasina ”, adauga Błaszczak.

Mercedes Benz de epoca

Elementele pe care ABcar Oldtimers le imprima de obicei pe Inkspire sunt detalii complexe ale masinilor de epoca, care au adesea 80 de ani sau mai mult. „Lasa-ma sa-ti dau un exemplu. Modelele Mercedes Benz din timpul celui de-al doilea razboi mondial foloseau contoare de tur, vitezometre si alte ceasuri cu ace frumos facute. Fiecare ac era foarte subtire si avea varful in forma de semiluna ”, spune Błaszczak. Echipa sa a gasit refacerea unor astfel de ace destul de provocatoare, chiar si cu o imprimanta 3D cu rasina precisa, totusi au reusit totusi sa le obtina prin o pozitionare corecta a structurilor de sprijin pe model.