top of page

Printarea 3D a unei pasiuni

Inca din copilarie, domnul Aurel Balas a fost pasionat de machete si modelism, realizand din plastilina avioane, tancuri si vapoare. Anii au trecut iar pasiunea si-a transformat-o in meserie, devenind inginer proiectant.


Machete din plastilina - nave de razboi (Aurel Balas)

Acum cativa ani a auzit de tehnologiile aditive, de #printarea3D si a inceput sa se intereseze daca acestea i-ar putea fi de folos atat pentru prototipare cat si pentru machetele pe care le lucreaza. Dupa multe cercetari s-a oprit asupra imprimantelor realizate de #BCN3DTechnologies. Extruderele duale independente, posibilitatea de a printa doua materiale, dintre care unul suport, dizolvabil in apa (PVA) si robustetea echipamentelor, l-au convins ca sunt cele mai bune imprimante 3D pentru a-si materializa proiectele.


“La inceput a fost o imprimanta Sigma. Echipa tehnica de la Suntem 3D ne-a ajutat pas cu pas sa ne familiarizam cu aceasta noua tehnologie astfel incat, in scurt timp, am reusit sa realizam primul prototip printat 3D” isi aminteste domnul Balas.

Treptat proiectele au crescut in complexitate si domnul Balas impreuna cu echipa sa au reusit sa realizeze un alt proiect important: machetele celor mai cunoscute tancurilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, la scara 1/100.


Tancuri din cel de-al Doilea Razboi Mondial (Aurel Balas)


Urmatorul proiect al echipei a fost avionul de lupta #Spitfire, principalul avion de vanatoare al fortelor aeriene britanice, RAF. Macheta a fost realizata la scara 1/15.