Printarea 3D a unei pasiuni

Inca din copilarie, domnul Aurel Balas a fost pasionat de machete si modelism, realizand din plastilina avioane, tancuri si vapoare. Anii au trecut iar pasiunea si-a transformat-o in meserie, devenind inginer proiectant.


Machete din plastilina - nave de razboi (Aurel Balas)

Acum cativa ani a auzit de tehnologiile aditive, de #printarea3D si a inceput sa se intereseze daca acestea i-ar putea fi de folos atat pentru prototipare cat si pentru machetele pe care le lucreaza. Dupa multe cercetari s-a oprit asupra imprimantelor realizate de #BCN3DTechnologies. Extruderele duale independente, posibilitatea de a printa doua materiale, dintre care unul suport, dizolvabil in apa (PVA) si robustetea echipamentelor, l-au convins ca sunt cele mai bune imprimante 3D pentru a-si materializa proiectele.


“La inceput a fost o imprimanta Sigma. Echipa tehnica de la Suntem 3D ne-a ajutat pas cu pas sa ne familiarizam cu aceasta noua tehnologie astfel incat, in scurt timp, am reusit sa realizam primul prototip printat 3D” isi aminteste domnul Balas.

Treptat proiectele au crescut in complexitate si domnul Balas impreuna cu echipa sa au reusit sa realizeze un alt proiect important: machetele celor mai cunoscute tancurilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, la scara 1/100.


Tancuri din cel de-al Doilea Razboi Mondial (Aurel Balas)


Urmatorul proiect al echipei a fost avionul de lupta #Spitfire, principalul avion de vanatoare al fortelor aeriene britanice, RAF. Macheta a fost realizata la scara 1/15.


Spitfire (Aurel Balas)

Decizia de a-si spori capacitatea de printare a venit natural, iar urmatoarea imprimanta vizata a fost SigmaX, al carei volum impresionant de printare (420*297*210mm) era exact de ceea ce aveau nevoie pentru proiectul pe care urmau sa il demareze: nava de razboi USS Cleveland, la scara 1/150.


USS Cleveland (CL-55) a fost nava care a dat numele seriei de crucisatoare usoare ale marinei Statelor Unite ale Americii, din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Lansata la apa in iunie 1942, a luptat in Atlantic si Pacific, luand parte la cele mai importante batalii. Ca aproape toate navele surori, a fost scoasa din functiune la scurt timp dupa incheierea razboiului.

USS Cleveland avea o lungime de 185m si un deplasament de 12000t, fiind dotata cu 4 turele principale cu cate 3 tunuri de 150mm si 6 turele secundare cu cate 2 tunuri de 130mm. Apararea anti-aeriana consta din 4 tunuri duble Bofors de 40mm si 16 mitraliere duble de 20mm.


USS Cleveland (Aurel Balas)

“Doream sa realizam la o scara de detaliu macheta acestui vas de razboi si provocarea a fost sa o printam 3D integral. Ne-am propus sa realizam toate detaliile fara ajutorul altor tehnologii, utilizand doar cunostintele de printare 3D si capacitatea extraordinara de detaliere oferita de imprimantele BCN3D Technologies, Sigma si SigmaX, care nu ne-au dezamagit nici de aceasta data ci chiar, daca mai era posibil, ne-au depasit asteptarile” adauga domnul Balas.

Pentru acest proiect au ales sa utilizeze filament #PLAnatural de la #Innofil3D, unul dintre cei mai mari producatori de filamente profesionale, deoarece aveau nevoie de un filament de inalta calitate si deoarece doreau sa redea culorile exacte in care era vopsit acest vas de razboi. Datorita faptului ca filamentul PLA natural este un filament pur, fara adaos de pigmenti, este foarte usor de post-procesat si vopsit.Post-procesarea acestei machete a implicat asamblare (nava a fost printata din 9 tronsoane principale), grunduire, chituire, slefuire si, ulterior, vopsire.
Date tehnice:

Filament PLA Natural Innofil3D

Consum filament: cca 2kg

Timp de printare: 251 de ore

Timp de post-procesare: 10 zile


“Inainte sa utilizam printarea 3D pentru realizarea machetelor, procesul de fabricare era destul de lung, anevoios si complex. Realizam machete din diferite materiale, in special din lemn. Durata de obtinere a obiectului final varia in functie de complexitatea machetei, iar o banala greseala de lucru insemna alte cateva zile de lucru pentru remediere sau chiar, in cazuri extreme, sa aruncam munca de saptamani la rand pentru a lua totul de la capat. Printarea 3D ne-a redus semnificativ atat timpul de lucru cat si costurile” adauga domnul Balas.

Cu ajutorul imprimantelor 3D BCN3D Technologies Sigma si SigmaX, orice greseala poate fi acum remediata foarte usor, orice piesa deteriorata poate fi inlocuita, iar orice eroare de proiectare costa foarte putin. In plus, modurile de printare dual, oglinda si duplicare scurteaza semnificativ chiar si timpul de printare, iar printarea cu #PVA reduce timpii necesari post-procesarii in cazul printurilor mai dificile.


#Sigma si #SigmaX deschid noi posibilitati in realizarea de machete la scara, atat in #modelism cat si in arhitectura.


#machete #bcn3d #bcn3dsigma #bcn3dsigmax #modelism #printare3d

Featured Posts