top of page

Printarea 3D a modelelor compozite de inalta performanta pe Zortrax EndurealRezumat

O capacitate de utilizare a extruziunii duale pentru printarea modelelor compozite din doi polimeri de inalta performanta a fost dezvoltata cu sprijinul Agentiei Spatiale Europene.

Primul dispozitiv de transfer de date 3D din lume printatt in intregime din polimeri PEEK in extrudare duala a fost fabricat pe imprimanta 3D Zortrax Endureal din PEEK standard si PEEK conductiv experimental dezvoltat de ESA.

Capacitatea de a printa modele 3D compozite permite inginerilor sa proiecteze piese de inalta performanta, cu functii avansate, cum ar fi detectarea uzurii, alerte de defectiuni sau schimbarea geometriei ca raspuns la temperatura sau curent electric.


Echipa de cercetare si dezvoltare Zortrax a atins o etapa majora pe drumul catre printarea 3D a componentelor inteligente si compozite din doi polimeri de inalta performanta pe Endureal, imprimanta 3D Zortrax industriala cu extrudare duala. Modelele de concept cu caracteristici de transfer de energie si date au fost fabricate cu succes cu o combinatie de PEEK pur si un PEEK experimental, conductiv electric, dezvoltat de Agentia Spatiala Europeana.


Un model compozit printat 3D in extrudare duala cu PEEK pur si cai conductoare electric tiparite din PEEK conductiv experimental dezvoltat de ESA.Iata de ce aceasta este o descoperire majora pentru industria aerospatiala si spatiala.

Redefinirea polimerilor de inalta performanta

Polimerii de inalta performanta precum materialele pe baza de Z-PEI 9085 sau PEEK ofera proprietati termice si mecanice excelente comparabile cu aliajele metalice. Sunt utilizate in mod obisnuit in ingineria aerospatiala si explorarea spatiului. PEEK, care inseamna polieter-eter-cetona, a fost deja testat extensiv de catre JAXA, agentia spatiala japoneza. Probele de PEEK au trecut cu brio testele de cicluri termice, vibratii si radiatii. Au fost chiar expuse in spatiu deschis de luni de zile in timpul experimentului MPAC si SEED la bordul Statiei Spatiale Internationale. Dar inginerii care lucreaza la Centrul European de Cercetare si Tehnologie Spatiala (ESTEC) au gasit modalitati de a obtine si mai mult din aceste materiale.


O componenta de rezistenta utilizata in industria aerospatiala printata 3D cu Z-PEI 9085