top of page

Printarea 3D a echipamentelor necesare sportivilor cu dizabilitati

Rezumat Imprimantele 3D au avut o importanta cruciala in proiectarea unui maner ergonomic pentru bicicleta lui Florian Jouanny, primul sportiv tetraplegic european care a finalizat Triathlonul Ironman. Manerul a fost conceput pentru a atenua efectele anumitor tipuri de dizabilitati ale lui Jouanny. Pentru a eficientiza procesul de dezvoltare, Athletics 3D, compania franceza din spatele proiectului, a relocat o imprimanta 3D la domiciliul lui Jouanny, pentru a-i permite sa printeze 3D si sa-si testeze prototipurile sale. Atletii cu dizabilitati sunt printre beneficiarii dezvoltarii tehnologiei de printare 3D si ai preturilor accesibile ale echipamentelor si prototipurilor, deoarece de obicei au nevoie de echipament foarte personalizat. "Lucram pentru a proiecta un maner de bicicleta pentru Florian Jouanny, primul european tetraplegic care a reusit sa termine Triatlonul Ironman", spune Clement Jacquelin, CEO al Athletics 3D, compania franceza care produce echipamente pentru sportivi profesionisti. "Imprimantele 3D au fost esentiale pentru a face acest lucru", adauga el.

Proiectarea unui maner de inalta performanta

In 2011, un accident de schi l-a lasat pe Jouanny aproape in intregime paralizat, putand utiliza doar anumite parti ale mainilor. "Florian isi poate folosi antebratele, tricepsul si mainile intr-o anumita masura, desi aderenta lui este semnificativ mai slaba decat in ​​mod normal. El nu poate apasa cu degetele, ci poate face miscari de impingere ", explica Jacquelin. Scopul echipei 3D Athletics a fost de a imbunatati rata pe care puterea lui Jouanny ar putea-o genera si traduce in energie, cu ajutorul mainilor sale prin conducerea bicicletei.


Prototipul functional al manerului de bicicleta printat 3D, dupa post-procesare

"Am masurat efectiv aceasta energie in Wati. In acest fel, puteam spune daca progresam sau nu. Ceea ce a urmat a fost imbunatatirea eficientei energetice a intregului sistem constand in bicicleta si atlet ", spune Jacquelin. Conform unor astfel de constrangeri, inginerii de la Athletics 3D au venit cu un design care, chiar si la etapa de prototip, a depasit manerul standard folosit inainte de Jouanny. Lucrul la ergonomie si la potrivirea perfecta pentru tipul particular de handicap al lui Jouanny a fost doar o parte a acestui proiect. Realizarea durabila a manerului printat 3D era destul de diferita.

De ce triatlonul Ironman?

Triatlonul Ironman este una dintre cele mai dificile competitii de pe planeta. Participantii incep cu o proba de inot de 2,4 mile. Odata ce acest lucru este finalizat, ei trec la biciclete si parcurg o cursa de 112 mile. Ultima proba este maratonul de 26,22 mile lungime. Toate acestea trebuie finalizate in 16-17 ore. Jouanny a terminat aceasta cursa de doua ori. El a fost a doua persoana tetraplegica din lume care a facut acest lucru. A terminat dupa circa 15 ore, in ciuda faptului ca, in timpul maratonului, i s-a spart o anvelopa la scaunul cu rotile. A trecut prin ultimele 12 mile, impingand neobosit janta.


Florian Jouanny (dreapta) discutand cu vizitatori la expozitia Corps et Sport din Cité des Sciences et de l’Industrie, Paris.

"Este destul de greu si echipamentul folosit in astfel de competitii trebuie sa indure totul", spune Jacquelin. Potrivit lui, compania are designul manerului stabilit in acest moment si cauta acum materialele potrivite pentru a face produsul final. Au inceput cu Z-ABS pe imprimanta 3D Zortrax M200, apoi au fost folosite filamente Z-PETG. "Cu toate acestea, s-au dovedit a fi prea slabe pentru a impinge bicicleta pentru 112 mile. Unul dintre primele prototipuri s-a spart destul de repede, asa ca a trebuit sa ne descurcam cumva ", spune Jacquelin. In cele din urma, Athletics 3D s-a decis sa utilizeze pentru prototipuri Z-ULTRAT.

Dezvoltarea produsului

Imprimantele 3D au posibilitatea de a produce repede diferite modele, dar au mai facut, in plus, inca un lucru posibil. "Am putut participa activ la proiectarea manerului meu", spune Jouanny. "Clement mi-a permis sa folosesc acasa imprimanta 3D Zortrax M200 pentru cateva saptamani. In acest fel, am putut sa-mi printez propriile prototipuri din Z-ULTRAT", adauga el. Potrivit lui Jouanny, si-a dat seama ca avea in mainile sale un mare potential. "Acum simt ca pot pedala mai eficient, deoarece noul maner este conceput special pentru tipul meu de handicap", adauga el. Cu o imprimanta 3D instalata la domiciliul lui Jouanny, Athletics 3D a putut intermedia o cooperare mai buna cu clientul.