Printare 3D pentru educatie: Modele de oase umane la Universitatea Victoria

Rezumat

Universitatea Victoria din Melbourne, Australia, a folosit 2 imprimante 3D Zortrax M200 pentru a printa peste 5000 de oase din plastic pentru studentii de la osteopatie.

Ajutoarele educationale printate 3D au sporit rata de trecere de la 89% la 99%.

Universitatea Victoria va folosi imprimantele 3D Zortrax pentru proiecte viitoare pentru a imbunatati predarea disciplinelor medicale si STEM.Studentii de la osteopatie de la Universitatea Victoria din Melbourne, Australia, lucreaza cu modele de oase umane printate pe imprimantele 3D Zortrax M200. "In anatomie, studentii au experienta directa, in laboratoare, cu cadavre. Timpul in laborator este limitat, iar cadrele didactice au dorit sa maximizeze invatarea elevilor prin extinderea experientelor de invatare dincolo de orele de laborator", spune dr. Sonia Wilkie, consultant educational, la Universitatea Victoria.


Modele educationale de membre superioare pentru studentii de la osteopatie ai Universitatii Victoria, Melbourne

"Oasele printate 3D ar putea fi folosite in salile de clasa standard si am putea face un set de oase pentru fiecare student", adauga ea. Ajutoarele educationale printate 3D au condus la o rata de trecere a examenelor de pana la 99% in decurs de 8 luni.ISTORIC

Universitatea Victoria are consultanti educationali care lucreaza cu cadrele universitare pentru a face ca predarea sa devina mai atragatoare pentru studenti. "Prelegerile in sine pot fi considerate ca invatare pasiva", spune Wilkie.


Date certe:

Studentii de la osteopatie dobandesc experiente practice pentru a invata anatomia umana.

Universitatea a dorit sa extinda experienta de invatare a studentilor in afara orelor de laborator.

Modelele printate 3D ale oaselor umane ofera o alternativa viabila.


De aceea, Universitatea a introdus invatarea activa cu diverse instrumente online multimedia, in mare parte imagini si videoclipuri interactive. Dar experienta din viata reala a cursurilor de anatomie a fost obtinuta prin orele de laborator in care studentii au lucrat cu cadavre, corpuri reale umane donate universitatii in scopuri stiintifice si educationale. "Experienta de invatare manuala in laboratoare este valoroasa. Cu toate acestea, accesul la laboratoare este limitat la orele programate. Cadrele didactice au dorit sa extinda experientele de invatare ale studentilor dincolo de orele de laborator programate, pentru a maximiza oportunitatile de invatare ale studentilor. Acest lucru a fost realizat prin oferirea studentilor a propriilor lor modele de oase printate 3D"explica Wilkie.


200 de seturi de oase printate 3D la Universitatea Victoria

Rata de trecere a examenelor de osteopatie a fost de 89%, dar echipa a vrut sa-l mareasca. Asa ca, anul trecut, universitatea a cumparat o imprimanta 3D Zortrax M200. Studentii cursanti de la osteopatie au fost primii care au vazut potentialul.OBIECTIVE

Ideea era sa fie printate 3D oasele membrelor superioare umane (bratul). Cadrele didactice universitare au dorit ca studentii de la osteopatie sa aiba propriul set de oase pe care sa poata lucra si sa le ia acasa.


Date certe:

Universitatea a vrut ca studentii sa detina modele de oase umane.

Scopul era de a le ajuta sa memoreze numele tehnic al oaselor, tendoanelor etc.

Un set de oase printate 3D de furnizori terti ar costa pana la 35 $AU pentru un student.


Sperau ca memorarea numelor tehnice ale oaselor, ligamentelor, tendoanelor si muschilor ar fi mai usoara. Fiecare set de oase printate 3D urma sa vina cu lut de modelare. Cu ajutorul luturilor de modelare, studentii urmau sa formeze muschii, ligamentele si tendoanele pe oasele de pe brat. Prima idee a echipei a fost sa externalizeze printarea 3D. Dr. Sonia Wilkie si colegii ei au inceput sa ceara oferte de pret. Dar aceste oferte s-au dovedit a fi descurajante.


Studenti ai Universitatii Victoria lucrand cu oasele printate 3D

Fiecare set format din 6 articole ar fi costat aproximativ 30 de dolari australieni. Pentru 200 de seturi Universitatea ar fi trebuit sa plateasca intre $AU 5500 si $AU7500. Estimarea costurilor era urmatoarea:

Furnizor: Kerrys Hub -1 set = $AU 28.06; 200 seturi = $AU 5,611.49

Furnizor: Calvinss Hub – 1 set = $AU 35.93 ; 200 seturi = $AU 7.185,24PROCES

Universitatea din Victoria a decis sa printeze seturile pe cont propriu. Modelele oaselor membrelor superioare au fost descarcate dintr-o biblioteca disponibila public. "Am redimensionat modelele, le-am schimbat orientarea si cantitatea de suport pentru a maximiza productia si pentru a minimiza cantitatea de filament necesara", spune Ghaith Zakaria, colegul lui Wilkie. O imprimanta 3D ar putea printa un set de oase in aproximativ 8 ore. Doua lucruri devin repede vizibile. In primul rand, o imprimanta 3D nu a fost suficienta pentru a imprima 200 de seturi la timp. In al doilea rand, avand in vedere costurile de externalizare, a fost chiar mai ieftin sa cumpere un alt Zortrax M200 decat sa aiba oasele facute de furnizori terti. Deoarece seturile erau destinate studentilor, echipa a optat pentru filamentul economic Z-ABS.


Ghaith S. Zakaria si Sonia Wilkie, consultanti educationali la Universitatea Victoria, fotografiind oasele printate 3D pe podea.

Date certe:

Universitatea a printat in-house (intern) modelele de oase umane cu ajutorul imprimantelor 3D Zortrax M200.

Au fost necesare 8 ore pentru a printa un set de oase pe un M200.

Costul de printare 3D in cadrul Universitatii a fost de 1,50 $AU pentru un set de oase.


"Aceasta a fost cea mai rentabila cale", spune Zakaria. Printarea 3D in-house (interna) a oaselor a avut urmatoarele costuri:

Element Timp Greutate (g) Cost de imprimare ($ AU)

Clavicula | 28m | 3g | $AU 0.12

Scapula | 1h 56m | 6g | $AU 0.27

Humerus | 1h 40m | 8g | $AU 0.37

Radius & Ulna | 1h 32m | 8g | $AU 0.37

Carpian | 24m | 2g | $AU 0.09

Metacarpian | 1h 34m | 2g | $AU 0.28

Total 7h 57m | 33g | $AU 1.50


Costul total pentru cele 200 de seturi a fost de 300 $ AU. Universitatea a platit 36,36 $AU pentru o rola de filament Z-ABS. Costul materialelor era de 0,45 $ AU pe gram.


REZULTATE

Oasele nu aveau nevoie de post-procesare. Imprimantele 3D Zortrax au produs modele care puteau fi utilizate imediat dupa scoaterea suportului. Doua imprimante M200 au lucrat aproape 24 de ore pe zi timp de 8 luni fara un singur esec.


Date certe:

Imprimantele 3D Zortrax au lucrat 24 de ore pe zi timp de 8 luni fara un singur esec.

Studentii au primit propriile modele de oase pe care le-au putut pastra.

Ajutoarele educationale printate 3D au marit rata de trecere pana la 99%.


Acum, fiecare student de osteopatie are propriul set de oase pe care sa-l pastreze. Ei pot lucra cu acestea, pot exersa si le pot lua acasa", spune Wilkie. Potrivit ei, astfel experienta de invatare a devenit mai tactila. "Modelele 3D extind timpul studentilor si practica pentru invatarea modului in care functioneaza diferitele oase. Studentii compara modelele cu videoclipurile si cu alte tipuri de continut multimedia, dar invata in mod activ si practic", adauga ea.


Workshop la care sunt folosite oasele printate 3D la Universitatea Victoria


O experienta de invatare mai buna tradusa intr-o rata mai buna de trecere: o crestere de la 89 la 99%. "Este imens", spune Wilkie.


CONCLUZII

Echipa doreste sa utilizeze imprimantele 3D #Zortrax pentru proiecte viitoare, in special in cursurile de anatomie. Oasele picioarelor vor fi printate 3D in viitorul apropiat, in acelasi mod in care sunt printate membrele superioare.


Date certe:

Universitatea din Victoria doreste sa printeze 3D modele de oase de picior uman pentru cursurile de anatomie.

Urmatoarele pe lista sunt subiecte