O combinatie inovatoare de muzica si printare 3D

● Industria producatoare de instrumente muzicale este un sector activ al economiei globale.


● Personalizarea instrumentelor muzicale este esentiala pentru artisti


● Realizarea de instrumente muzicale bazate pe studiul propagarii undelor sonore


● Utilizarea printarii 3D si a imprimantelor Zortrax ajuta in realizarea unor accesorii personalizate
Industria producatoare de instrumente muzicale este un sector activ al economiei globale. In fiecare an, genereaza venituri de miliarde de dolari si se asteapta sa creasca si mai mult in anii urmatori (sursa dnb.com). Aceasta industrie cuprinde mari companii, precum Yamaha, Roland sau Steinway, care ofera instrumente profesionale artistilor din intreaga lume. Cu toate acestea, printre acesti uriasi globali, exista companii mici care folosesc metode de fabricatie neconventionale pentru a produce dispozitive muzicale de ultima generatie. Iata o poveste despre modul in care lumea printarii 3D a intrat in lumea muzicii.


Printare 3D si fizica combinate


In 2014, un clarinetist instruit clasic, Ryan Pereira, a fondat Pereira 3D Clarinet Services - un magazin cu sediul in Philadelphia, unde produce accesorii de clarinet personalizate si repara instrumente de suflat din lemn. In aceste scopuri, el a adaptat cu succes printarea 3D cu imprimantele Zortrax.

Ryan Pereira in atelierul sau cu clarinetul Buffet Crampon echipat cu accesorii printate 3D.Ryan Pereira si-a exprimat intotdeauna interesul de a-si personaliza instrumentul pentru a se potrivi mai bine nevoilor sale si, provenind dintr-o familie de ingineri, a avut un mare ajutor in combinarea aspectelor tehnice ale productiei cu arta sa muzicala. Cu toate acestea, Ryan a reusit sa-si dezvolte pe deplin potentialul numai atunci cand tatal sau, Carlos M. Pereira, l-a introdus in printarea 3D. Carlos este inginer electrician care si-a finalizat doctoratul in electromagnetism si semiconductori. El a pus mai mult accent pe felul in care undele electromagnetice transporta si livreaza energie atunci cand interactioneaza cu diverse geometrii. Atat Ryan, cat si Carlos erau dornici sa experimenteze modele pentru dispozitive muzicale fizice.


„Cu perceptia lui Ryan, continutul si dorinta de a reusi, am crezut ca o metoda de proiectare care a permis manipularea caracteristicilor geometrice intr-un program 3D si apoi transferarea intr-un format de fisier care este inteles de un echipament FDM, ar putea fi o unealta puternica." - spune Carlos M. Pereira.

Lucrand impreuna, au dobandit cunostinte si motivatii adecvate care s-au dezvoltat intr-o capacitate reala de a crea accesorii pentru instrumente muzicale folosind fabricarea aditiva. Prin urmare, Ryan a continuat sa incerce printarea 3D pentru a produce piese de clarinet.


Echipamentele de printare 3D perfecte


Aceste accesorii sunt realizate in mod traditional, in marea lor majoritate, din lemnelor dure. Dupa cum spune Ryan, clarinetele din lemn sunt predispuse la crapaturi din cauza diferentelor de temperatura si a umiditatii. El sustine chiar ca unele elemente de clarinet se pot deforma in primele luni de utilizare.

Acesta a fost inca un motiv care l-a determinat pe Ryan sa utilizeze printarea 3D in activitatea sa. A decis sa-si echipeze atelierul cu un set de imprimante 3D Zortrax M200 si M300 Dual si a inceput sa lucreze la articole pentru clarinetul sau. Dispozitivele Zortrax s-au dovedit a fi potrivirea perfecta pentru proiectul sau.

„Le consider foarte fiabile si pot obtine rezultate foarte consistente atat cu filamentele Zortrax, cat si cu filamentele externe.” - remarca Ryan.

Accesorii pentru clarinet printate 3D


Ceea ce a observat, de asemenea, a fost ca filamentele pentru printare 3D i-au permis sa imbunatateasca durabilitatea elementelor care sunt atat de susceptibile la schimbarea conditiilor: „Filamentele din lemn / PLA asigura materiale stabile pe toata durata de viata a produsului. In plus, sunt incredibil de usoare, iar piesele de clarinet au aproape jumatate din greutatea produselor traditionale din lemn. ” Abilitatea de a reproduce materiale costisitoare in instrumente de suflat din lemn il ajuta pe Ryan sa elimine costurile ridicate ale reparatiilor.


Perfectionarea prototipurilor si producerea pieselor finale


In procesul de invatare a adaptarii la printare 3D in productia de accesorii pentru clarinet, Ryan realizase aproape 1000 de prototipuri inainte de a perfectiona versiunile finale.


Ryan Pereira instaleaza elemente printate 3D pe un clarinet analog.


„Este un proces foarte extins de a crea un model de productie pentru ceva atat de complicat ca un instrument muzical, dar trebuie cu adevarat sa va asigurati ca fiecare piesa functioneaza corect si produce un sunet frumos.” - subliniaza Ryan.

Butoaie si clopote de clarinet printate 3D dupa post-procesare.


In afara de printarea 3D, fluxul sau de lucru implica multe etape de post-procesare, cum ar fi:

• slefuirea suprafetei exterioare,

• realizarea gaurii pentru ajustarea dimensiunilor interne,

• prize de alezare la capetele articolelor printate,

• colorare cu vopsea pentru lemn pe baza de ulei,

• etansarea suprafetelor cu ceara sau ulei,

• printare 3D de inele metalice din filamente de bronz / PLA.

Restul articolelor pentru clarinet urmeaza procese de productie similare.


Personalizarea instrumentelor muzicale


Rezultatele fantastice pe care Ryan le-a putut obtine cu imprimantele 3D Zortrax l-au obligat sa-si largeasca domeniul de activitate. El a continuat sa ajute artistii care canta la instrumente de nisa, reparandu-si cu succes instrumentele de lucru. Cu astfel de proiecte, inainte de proiectarea si printarea 3D a modelelor, Ryan ia masuratorile necesare, astfel incat instrumentul sa sune corect pentru artist. De asemenea, ia in calcul aspectele estetice ale proiectelor sale. Din acest motiv, el foloseste Z-ABS si Z-HIPS in diferite culori. Dupa cum crede, aceste filamente necesita putina post-procesare dupa printare.


„Fac o multime de lucrari personalizate pentru artisti. Vorbind functional, creez multe produse cu dimensiuni personalizate, fie pentru a se potrivi echipamentelor pe care le folosesc in prezent (fac o copie), fie pentru a se potrivi unui brand de instrumente care nu este la fel de popular si are conexiuni de dimensiuni diferite ... Exista atat de multe optiuni pentru personalizare cu printarea 3D! ” - subliniaza Ryan.


Corpuri de ligatura pentru clarinet personalizate cu mecanism cu surub. Aceste articole sunt instalate pe piesa bucala pentru clarinet.


De-a lungul anilor, Ryan a sprijinit multi artisti americani care ajung la succes international. Toti afirma ca produsele printate 3D ale lui Ryan sunt complet fiabile si se potrivesc perfect stilului lor individual de interpretare, oferind un sunet rafinat in spectacolele lor. De asemenea, pentru muzicienii care se lupta cu tendinite repetate, a avea un instrument cu greutate redusa este esential in timpul repetitiilor si spectacolelor lungi.

Cu toate acestea, ceea ce Ryan realizeaza gratie printarii 3D concureaza cu piesele de instrumente analogice profesionale.

„In calitate de muzician militar, cant constant in diferite conditii. Dispun de echipamente care pot oferi stabilitate si totusi imi permit sa creez un produs muzical exceptional, acestea sunt vitale pentru executarea de spectacole de zi cu zi. Pereira 3D imi da exact asta. Produs de calitate, sunet consistent si bonusul suplimentar de reducere a greutatii clarinetului este cireasa de pe tort. ” - spune Ashley Oliveto, clarinetistul trupei marine din SUA, unul dintre clientii lui Ryan.

Planuri pentru un clarinet complet printat 3D


Ryan nu se opreste sa-si dezvolte abilitatile atat in muzica, cat si in printarea 3D. In prezent, isi urmeaza cariera academica de arta muzicala in Statele Unite. Canta regulat cu clarinetul pe care il personalizeaza el insusi. In videoclipul de mai jos, Ryan canta in fata orchestrei simfonice din Boston cu piesa „II Concerto” de Oscar Navarro. El foloseste un butoi de clarinet, clopot si ligatura, toate realizate cu imprimantele sale 3D Zortrax.


Si in ceea ce priveste urmatorul pas, el a planificat sa printeze 3D un intreg clarinet:

„Am facut progrese semnificative incepand cu 2020 si intentionez sa lansez, sper, primul clarinet de productie printat 3D in anul urmator.”

Zortrax va fi brandul pe care se poate baza pentru aceasta sarcina.Aflati mai multe despre filamentele de printare 3D Z-ABS si Z