Luminati-va lucrarea!
Studiu de caz - difuzor de lumina printat 3D
Nu conteaza daca sunteti un profesionist experimentat sau doar un incepator in domeniul fotografiei - intr-un anumit moment veti avea nevoie de un difuzor de lumina pentru blit care, desi este un instrument simplu, poate face o mare diferenta atunci cand vine vorba de calitatea fotografiilor Dvs. Pentru cei dintre voi care nu sunt atat de experimentati in fotografie, difuzorul este instrumentul folosit pentru a imprastia fluxul de lumina al blitului, astfel incat obiectul fotografiat este mai bine luminat si nu mai arunca umbra pe fundal. De asemenea, detaliile modelului sunt mai vizibile si mai clare. Cu toate acestea, nu mai trebuie sa spunem prea multe deoarece va vom prezenta dovezile - in acest caz studiati doua tipuri de difuzoare printate 3D pe Zortrax M200 cu ajutorul Z-HIPS si Z-GLASS. Si de cand le avem, nu ne putem imagina fara ele. Iata de ce!

TINTA
In acest studiu de caz am dorit sa cream copii exacte si functionale ale difuzoarelor de blit. Obiectivul nostru principal a fost acela de a face obiectele nu numai perfect potrivite si exacte dimensional, dar si pe deplin functionale. De asemenea, am incercat sa verificam performanta materialului printat Z-GLASS si daca ofera un nivel satisfacator de transparenta si rezistenta in acelasi timp. Pentru a face studiul nostru mai fiabil si pentru a ne satisface curiozitatea, am decis sa facem 2 modele diferite si sa le verificam proprietatile. Nu in ultimul rand, am vrut sa verificam daca este posibil sa folosim imprimantele si materialele noastre 3D pentru a crea rapid obiecte finale, precise, ieftine si de calitate, fara ajutorul companiilor externe.

PROCES
In primul rand ne-am bazat pe competentele designerului nostru si l-am lasat apoi pe M200 sa faca restul. Ca de obicei, am inceput cu designul realizat in programul de modelare Fusion 360. Apoi a transferat modelul in Z-SUITE si am stabilit grosimea dorita a stratului si tipul de umplutura. In cazul acestui model, si anume suprafata difuza, a fost esential pentru ca doream sa gasim suprafata care este suficient de groasa pentru a transfera cantitatea finala de lumina, dar si rezistenta. Pentru obtinerea rezultatelor optime am ales grosimea stratului de 0,19. Timpul total de printare a fost de 2 ore pentru difuzorul mic si 10 ore pentru cel mai mare (7 ore pentru Z-HIPS si 3 ore pentru Z-GLASS).

REZULTAT
Functioneaza! Dupa cum puteti vedea in imaginile de mai jos difuzoarele si-au facut treaba. Comparati doar prima fotografie, care a fost facuta fara difuzor cu cea de-a doua. Calitatea detaliilor este mai mare si lumina vizibila pe imagine este mult mai buna. Putem mari cantitatea de detalii prin cresterea puterii lampii fara efectul supraexpunerii. Cand vine vorba de dimensiunile fiecarui difuzor, acestea sunt bine concepute ca fiecare element sa se potriveasca cu camera, astfel incat nu este nevoie sa se faca nici o ajustare.


CONCLUZIE
Nu exista nici o indoiala ca printarea 3D isi va gasi locul in fotografie. Datorita acestui fapt, putem produce obiecte de uz fin, cum ar fi difuzoare sau diverse ansambluri si suporturi adaptate tipului de camera si scopului sau, dupa cum il puteti vedea in exemplele companiei NIXA. Avantajele evidente ale printarii 3D a difuzoarelor de lumina pentru blit sunt ca putem regla dimensiunile camerei noastre si facem acelasi lucru cu grosimea stratului de suprafata difuza pentru a modifica efectul dispersiei. Nu este o surpriza faptul ca procesul a fost facut rapid si in-house, fara a cheltui bani pe echipamente costisitoare.

Acest articol este tradus din engleza de Suntem3D. Articolul original apartine Zortrax SA si poate fi citit aici.
#zortrax #fotografie #imprimanta3d #difuzor #filtrudedifuzie #difuzie #lumina #aparatfoto #blit #printare3d #imprimare3d #tiparire3d #printat3d #tiparit3d #imprimat3d #filtru #hips #glass #petg