top of page

Jordi Bordas isi dezlantuie creativitatea cu matrite personalizate printate 3D

Jordi Bordas, campion mondial de patiserie (Pastry World Champion) si creatorul metodei de formulare a retetei B-concept, utilizeaza imprimanta BCN3D Sigma 3D pentru a produce matrite de patiserie pentru a-si modela cel mai recent produs de patiserie, Arahida de aur. Tehnologia 3D de printare i-a permis lui Jordi si echipei sale sa-si dezlantuie creativitatea si sa produca acest desert fascinant, transformand patiseria intr-o industrie si mai artistica.


Jordi Bordas, campion mondial de produse de patiserie in 2011, este un patiser chef care revolutioneaza domeniul patiseriei. De atunci, el investigheaza si dezvolta noi retete, deschizand o scoala de patiserie in Viladecans dedicata cercetarii si dezvoltarii produselor noi de patiserie.


Crearea si dezvoltarea Arahidei de Aur

Ultimul sau proiect a fost realizarea unui produs a carui principala aroma era arahida, oferindu-i forma unei arahide, numita Arahida de aur. Intrucat Jordi si echipa lui nu au gasit nici o matrita care sa corespunda nevoilor lor, ei si-au dat seama ca ar trebui sa si-o creeze singuri.

Inspirat de Dinara Kasko, care a lucrat de asemenea cu matrite printate 3D pentru mancare, Jordi a luat legatura cu BCN3D pentru fabricarea matritei cu ajutorul tehnologiei de printare 3D. In plus, utilizarea pieselor printate 3D pentru a crea forme de mancare devine din ce in ce mai populara, intrucat imprimantele 3D au fost intotdeauna folosite pentru a printa ciocolata in industria alimentara.

Exista cateva alternative pentru a face matrite pentru produse de patiserie, crearea de modele master sau lucrul cu masini CNC, dar acestea sunt mai complicat de utilizat si implica, in mod normal, mai multe costuri. Cu printarea 3D, matritele se pot face usor si cu forme complexe, obtinand cele mai bune rezultate.



Odata ce colaborarea a inceput, BCN3D Technologies a propus o solutie pentru nevoile sale: printarea arahidelor cu #PLA la o scara care i-ar permite lui Jordi sa creeze matrita pentru Arahida de Aur. Apoi, echipa lui Jordi a creat modelul 3D de arahida printr-o scanare 3D, obtinand un rezultat cat mai real posibil.


Folosind imprimanta #BCN3D #SigmaR19, echipa BCN3D a putut printa 3D arahidele 3D cu o rezolutie inalta folosind un hotend de 0.3mm, pentru a modela fiecare detaliu al modelului si pentru a obtine o suprafata neteda. Tehnologia de printare 3D este ideala pentru a produce matrite personalizate pentru productie mica, deoarece reduce timpul de la saptamani la zile si reduce semnificativ costurile.