Imprimarea 3D cu rasina in confectionarea costumelor profesionale

Lightning Cosplay este o companie germana care proiecteaza si confectioneaza costume personalizate, dupa personaje prezente in literatura fantastica si jocuri de masa (board games). Echipa lucreaza de obicei pentru editori de jocuri triple-A precum Bethesda, THQ Nordic sau CD Projekt. Costumele produse de Lightning Cosplay sunt prezentate de studiouri la diferite evenimente care promoveaza titlurile viitoare. Echipa foloseste imprimante 3D #Zortrax #Inkspire si imprimante din seria M in activitatea lor.

Cosplay profesional

„Astazi, cea mai mare parte a muncii noastre este pentru marii editori de jocuri”, spune Ralf, care conduce Lightning Cosplay impreuna cu Laura, partenerul sau de afaceri. Proiectele incep de obicei cu opere de arta si capturi de ecran din joc cu personajul al carui costum urmeaza sa fie realizat. Toate aceste referinte sunt furnizate de studioul care plaseaza comanda si transferate catre Blender, care este un software open-source de modelare 3D. Un model 3D al costumului reiese din combinarea mai multor capturi de ecran realizate in diferite unghiuri. In acest fel, echipa obtine un costum complet modelat, care este apoi impartit in bucati mai mici pentru a fi fabricate.„In timp ce lucrez la fisierele 3D, incep deja sa ma gandesc la ce parti vom imprima ulterior cu Zortrax #M200 si la ce parti vom imprima cu Zortrax #Inkspire. Apoi incep sa impart toate piesele 3D in bucati, astfel incat sa se incadreze in volumul de constructie al M200 sau al Inkspire”, spune Ralf. Astfel, costumele sunt concepute pentru a fi fabricate in tehnologii de fabricatie aditiva chiar de la inceput. Partile sunt fabricate apoi pe ambele imprimante 3D LPD si UV LCD cu setari implicite. „Folosesc setarile implicite pentru ca nu vreau sa ma gandesc prea mult la aceste tipuri de lucruri. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales echipamentele Zortrax ”, sustine Ralf.

Utilizarea imprimantelor 3D„De regula, poti spune ca cu cat este mai mica piesa de imprimat, cu atat este mai mica inaltimea stratului pe care trebuie sa o setezi”, explica Ralf. Echipa opteaza pentru Inkspire la inaltimea stratului de 0,025 mm in modele mici, detaliate, care masoara mai putin de 2 cm. Pentru piesele mai mari, care trebuie tiparite rapid, Ralf sugereaza utilizarea inaltimii stratului de 0,05 mm cu procesul de printare semnificativ mai rapid. „La 0,05 mm, calitatea este inca foarte buna si economisesc mult timp de imprimare”, spune Ralf. Deoarece chiar si setarile mai grosiere ale inaltimii stratului disponibile pe Inkspire conduc in continuare la rezultate mai precise decat ceea ce se poate face cu un echipament standard, bazat pe extrudare, Lightning Cosplay considera ca Zortrax Inkspire este o piesa esentiala in mai multe scenarii. „Cea mai mica valoare pe care o puteti obtine cu inaltimea stratului pe o imprimanta 3D FFF este de 0,09 mm, astfel incat utilizarea Inkspire face cu adevarat o diferenta uriasa, mai ales in imprimarea pieselor mici”, spune Ralf.De asemenea, Inkspire a facut posibil ca Lightning Cosplay sa se extinda la noi nise de piata, altele decat realizarea de costume. „Deoarece aceasta imprimanta este inerent mai precisa decat toate masinile bazate pe extrudare, ni s-au deschis atatea noi posibilitati”, spune Ralf. „Am inceput sa incercam lucruri noi precum printarea colectiilor de figurine mici pentru diverse jocuri video. Precizia Inkspire ne permite sa atingem un nivel suficient de detaliu, chiar si in modele atat de mici ”.

Tehnici de post-procesare

Odata ce piesele sunt imprimate 3D pe Inkspire, Ralf indeparteaza rasina lichida ramasa cu o hartie de bucatarie. Apoi, modelul intra in Zortrax Ultrasonic Cleaner pentru cateva minute. Odata ce modelele sunt curatate corespunzator, echipa le pune intr-o camera de intarire UV auto-fabricata timp de aproximativ o ora. Odata ce modelele sunt intarite la UV, acestea sunt gata pentru post-procesarea ulterioara efectuata pentru a obtine aspectul final al piesei.„Fiecare piesa pe care o printam este post-procesata prin sedinte multiple de slefuire cu granule diferite”, spune Ralf. Odata ce acest lucru este facut, piesele sunt vopsite si fixate pe costum. Echipa nu a omis sa observe ca piesele tiparite in tehnologia UV LCD de pe Zortrax Inkspire necesita eforturi de post-procesare semnificativ mai mici decat cele tiparite pe masinile bazate pe extrudare. „Desigur, aplicam post-procesarea pana cand suntem multumiti de rezultate. Diferenta este ca, cu imprimanta 3D cu rasina Inkspire, ajungem acolo mult mai repede”, spune Ralf.

Alegerea imprimantei potrivite

Lightning Cosplay a lucrat cu spuma si materiale termoplastice inainte de a trece la utilizarea imprimantelor 3D in afacerea lor. Potrivit acestora, este inca posibil sa faceti cosplay fara o imprimanta 3D, cu conditia sa fie tratata ca un hobby, nu ca un job cu norma intreaga. „O imprimanta 3D nu este o necesitate in domeniul nostru si va puteti distra fara ea. Dar cand incepeti sa o tratati ca pe o afacere, sa lucrati cu deadline-uri si sa castigati bani din aceasta, o imprimanta 3D este cu siguranta o cale de urmat ”, sustine Ralf.Apoi, se pune problema alegerii imprimantei 3D potrivite pentru lucrare. „Exista o multime de optiuni de buget disponibile, deci nu trebuie sa cheltuiti multi bani daca abia incepeti”, spune Ralf. „Dar trebuie sa va dati seama ca o masina ieftina vine cu multa munca pe care o veti cheltui pentru a obtine rezultate de buna calitate. Daca doriti sa faceti acest lucru in mod regulat si sa castigati bani, trebuie sa obtineti echipamente mai bune. Imprimantele precum Inkspire sunt complet plug and play si cu siguranta va vor economisi mult timp si stres ”, adauga el.

Potrivit acestuia, Inkspire este fiabil si usor de utilizat. „Puteti face cu usurinta orice trebuie sa faceti, fie ca reumpleti cu rasina, calibrati platforma de constructie, intrerupeti sau reluati o imprimare. Totul este foarte bine conceput ”, spune Ralf.

.

#zortrax #inkspire #cosplay #costume #miniaturi #jocuri #videogames #boardgames


Acest articol apartine Zortrax SA. Articolul poate fi citit, in engleza, AICI.

Traducerea in limba romana apartine Suntem3D.ro

Featured Posts