top of page

Imprimarea 3D cu rasina in confectionarea costumelor profesionale

Lightning Cosplay este o companie germana care proiecteaza si confectioneaza costume personalizate, dupa personaje prezente in literatura fantastica si jocuri de masa (board games). Echipa lucreaza de obicei pentru editori de jocuri triple-A precum Bethesda, THQ Nordic sau CD Projekt. Costumele produse de Lightning Cosplay sunt prezentate de studiouri la diferite evenimente care promoveaza titlurile viitoare. Echipa foloseste imprimante 3D #Zortrax #Inkspire si imprimante din seria M in activitatea lor.

Cosplay profesional

„Astazi, cea mai mare parte a muncii noastre este pentru marii editori de jocuri”, spune Ralf, care conduce Lightning Cosplay impreuna cu Laura, partenerul sau de afaceri. Proiectele incep de obicei cu opere de arta si capturi de ecran din joc cu personajul al carui costum urmeaza sa fie realizat. Toate aceste referinte sunt furnizate de studioul care plaseaza comanda si transferate catre Blender, care este un software open-source de modelare 3D. Un model 3D al costumului reiese din combinarea mai multor capturi de ecran realizate in diferite unghiuri. In acest fel, echipa obtine un costum complet modelat, care este apoi impartit in bucati mai mici pentru a fi fabricate.„In timp ce lucrez la fisierele 3D, incep deja sa ma gandesc la ce parti vom imprima ulterior cu Zortrax #M200 si la ce parti vom imprima cu Zortrax #Inkspire. Apoi incep sa impart toate piesele 3D in bucati, astfel incat sa se incadreze in volumul de constructie al M200 sau al Inkspire”, spune Ralf. Astfel, costumele sunt concepute pentru a fi fabricate in tehnologii de fabricatie aditiva chiar de la inceput. Partile sunt fabricate apoi pe ambele imprimante 3D LPD si UV LCD cu setari implicite. „Folosesc setarile implicite pentru ca nu vreau sa ma gandesc prea mult la aceste tipuri de lucruri. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales echipamentele Zortrax ”, sustine Ralf.

Utilizarea imprimantelor 3D„De regula, poti spune ca cu cat este mai mica piesa de imprimat, cu atat este mai mica inaltimea stratului pe care trebuie sa o setezi”, explica Ralf. Echipa opteaza pentru Inkspire la inaltimea stratului de 0,025 mm in modele mici, detaliate, care masoara mai putin de 2 cm. Pentru piesele mai mari, care trebuie tiparite rapid, Ralf sugereaza utilizarea inaltimii stratului de 0,05 mm cu procesul de printare semnificativ mai rapid. „La 0,05 mm, calitatea este inca foarte buna si economisesc mult timp de imprimare”, spune Ralf. Deoarece chiar si setarile mai grosiere ale inaltimii stratului disponibile pe Inkspire conduc in continuare la rezultate mai precise decat ceea ce se poate face cu un echipament standard, bazat pe extrudare, Lightning Cosplay considera ca Zortrax Inkspire este o piesa esentiala in mai multe scenarii. „Cea mai mica valoare pe care o puteti obtine cu inaltimea stratului pe o imprimanta 3D FFF este de 0,09 mm, astfel incat utilizarea Inkspire face cu adevarat o diferenta uriasa, mai ales in imprimarea pieselor mici”, spune Ralf.