top of page

Imbunatatirea operatiilor chirurgicale prin folosirea imprimantei 3D BCN3D SigmaDatorita imprimantei 3D BCN3D Sigma, chirurgii Spitalului Universitar Puerta del Mar revolutioneaza medicina moderna prin crearea de replici printate 3D ale organelor si oaselor pentru a face practica inainte de operatie si pentru a sti mai bine ce urmeaza sa opereze. Aceasta imbunatatire a planificarii chirurgicale permite scurtarea duratei operatiei si sporirea eficientei sale, precum si imbunatatirea sigurantei pacientilor.


Printarea 3D ca o noua metoda de lucru pentru chirurgi


Spitalul Universitar Puerta del Mar are un laborator de printare 3D in care exista o imprimanta 3D BCN3D Sigma ca instrument de lucru pentru fabricarea de replici de organe, oase sau structuri pe care se vor face operatii.

Aceasta noua metoda de lucru permite chirurgilor sa imbunatateasca planificarea chirurgicala prin obtinerea de modele printate 3D care au fost generate prin examinarile radiologice efectuate pe pacient. Aceste replici sunt de mare folos inainte de operatie, deoarece ele ofera posibilitatea chirurgului sa faca practica inainte de operatie, precum si sa inteleaga mai bine cu ce are de a face. Valoarea principala consta in a avea piesa in mainile sale si de a analiza cele mai bune optiuni inainte de a intra in sala de operatii.


"Odata ce radio-diagnosticul initial este facut si am printat 3D piesa, suntem capabili sa vedem posibilele corectii care pot fi facute in timpul operatiei. Prin urmare, multe dintre aceste masuri pot fi planificate in avans ", explica Juan Luis Belizón, delegat al Guvernului Regional Andaluz din Cádiz. Cateva exemple prezentate sunt o coloana vertebrala cu scolioza sau o malformatie la un picior.Noi initiative pline de speranta


"Includerea acestei noi tehnologii in spitale va avea ca rezultat o serie de imbunatatiri importante. Cea mai remarcabila imbunatatire este planificarea chirurgicala multumita pre-testarii interventiei inainte de a fi facuta. Acest lucru permite scurtarea timpilor chirurgicali si imbunatatirea sigurantei pacientului", spune directorul general al spitalului, Fernando Forja.

In plus, un alt domeniu in care se deschide o noua cale de investigatie este realizarea de implanturi sau proteze adaptate create special pentru fiecare pacient in parte.

Un alt aspect in care laboratorul de printare 3D al Spitalului Universitar Puerta del Mar din Cádiz doreste sa lucreze este in activitatea didactica. Pana acum aceasta se baza pe modele anatomice standard dar, datorita printarii 3D, pot fi fabricate modele specifice de pacienti, ceea ce va permite o mai buna instruire si pregatire a studentilor in medicina, asistenta medicala sau fizioterapie, precum si a rezidentilor sau profesionistilor care vor face cursuri de pregatire.