top of page

Forta de printare 3D dezlantuita in Star Wars

"Precizie si o multime de exercitii, iata de ce este nevoie pentru a face modele pentru Star Wars", spune Alexander Jay Hutchings, producator de modele la Lucasfilm Ltd., implicat de asemenea in productia a numeroase alte blockbustere. "In plus, am fost norocos. Trebuie sa fii norocos ca sa intri acolo ". Condus de pasiunea pentru modelare si echipat cu intregul Ecosistem Zortrax, Hutchings a facut-o totusi. Iata cum a reusit.


U-Wing din Rogue One 2016 © Disney & Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.


Pasiunea copilariei

"Modelarea a fost o parte a vietii mele de cand eram copil", spune Hutchings. Crescut in Kent, Marea Britanie, el si alti baieti din imprejurimi alergau prin gradini ducand razboaie cu tancuri mici, soldati de plastic si pusti facute din bete. Dar chiar si atunci, Hutchings voia sa o ia cu un pas mai departe. Modele detaliate ale Fortelor Aeriene, Navale si ale Armatei ii umpleau camera, mai tarziu alaturandu-li-se figurinele meticulos vopsite ale magazinului de jocuri Warhammer. "Am vrut doar sa fac lucruri cu mainile mele. Am fost deosebit de bun la asta ", spune Alex - un talent repede remarcat de prietenii sai care ii dadusera propriile figurine Warhammer pentru a le vopsi. "Ei stiau ca sunt mai bun la asta decat ei", isi aminteste producatorul de modele. "Si, bineinteles, am urmarit Star Wars. Probabil ca The Return of the Jedi a fost partea care m-a facut cu adevarat sa ma uit la modele si sa spun pentru prima data <wow, sunt intr-adevar foarte cool>".


Precizie de milimetri

Pasiunea din copilarie a devenit in cele din urma o alegere a carierei pentru Alex. Dupa absolvirea liceului, el s-a inscris in 2005 la Institute of Art & Design din Kent. "Exista un curs special dedicat realizarii de modele. Am sarit direct in el ", spune el. Dar drumul catre industria cinematografica nu a fost atat de simplu. Pentru a-si castiga viata ca producator de modele, Hutchings a obtinut un loc de munca la Pipers Model Makers, unul dintre studiourile de top din Londra specializat in machete arhitecturale. "O multime de oameni cred ca aceasta slujba consta doar in a face lucruri pe care copii le fac pentru distractie. Nu este deloc cazul ", explica Hutchings. Potrivit lui, modelele arhitecturale au nevoie de o atentie la detalii ridicata la niveluri aproape imposibile. "Vorbim de o precizie coborata pana la milimetru. O greseala si nu vei fi platit. Mai presus de toate, te invata disciplina ", spune producatorul de modele. Disciplina nou-insusita l-a rasplatit cu adevarat cativa ani mai tarziu.


The Resistance Bomber - Star Wars: The Last Jedi, expus la Comic Con, New York. 2017 © Disney & Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved.


Casatorit cu Stelele

In 2012, Alex a participat la o nunta cu unii dintre prietenii sai. Unul dintre acei prieteni era implicat in departamentul de arta pentru filmul The Edge of Tomorrow, un film cu Tom Cruise si Emily Blunt, filmat apoi la Leavesden Studios, locul de nastere al lui Harry Potter printre altele, situat langa Watford, la periferia Londrei, Marea Britanie. "Mi-a spus ca aveau un post liber pentru cateva zile si m-a intrebat daca vreau sa vin. Si am zis ca bine, da", spune Alex. Recomandarea interna a deschis portile catre cercuri altfel inchise. Treaba buna pe care a facut-o la Leavesden Studios i-a castigat increderea in comunitate. Un lucru a condus la altul. "Am intalnit un tip acolo. Un designer de productie numit Neil Lamont. Tatal lui Neil a fost designerul pentru Titanic, Alien si True Lies, toate trei fiind cele mai mari filme ale lui James Cameron. Pentru Neil, productia de film e mostenire de familie ", explica Alex.