top of page

FILLAMENTUM FACE ECHIPA CU DESIGNERUL UNIVERSITATII TOMAS BATA PENTRU CONSTRUCTIA UNEI MOTOCICLETE

Producatorul ceh de filamente 3D Fillamentum a lucrat cu designerul industrial František Dvořák pentru a realiza o caroserie printata 3D pentru o motocicleta electrica.

Prezentata la expozitia Formnext de saptamana trecuta din Frankfurt, 13 - 16 noiembrie 2018, motocicleta lui Dvořák a castigat un premiu pentru designul sau de la rectorul Universitatii Tomas Bata din Ziln, Cehia.In total, motocicleta este construita din 66 de piese si utilizeaza filamentul CPE de inalta rezistenta Fillamentum (cunoscut si ca PET sau UPET) pentru caroserie. Potrivit lui Dvořák, aceasta alegere a materialului a fost "cruciala" pentru proiectul sau.Colaborarea producatorului Fillamentum pentru motocicleta

Fillamentum nu numai ca produce materiale de calitate superioara pentru printarea 3D, dar se bucura, de asemenea, de colaborarea cu producatorii de imprimante, idea-makerii, arhitectii si, cel mai important: designerii. Acestea sunt exact profesiile care folosesc de multe ori prototiparea rapida, cazul in care printarea 3D este un real si mare ajutor.

Dvořák a facut motocicleta ca parte a proiectului sau final la Universitatea Tomás Bata si sub o sarcina comerciala de la producatorul de motociclete ceh Kuberg s.r.o.

Potrivit lui Dvořák, "Conceptul acestei motociclete electrice combina in mod unic cele mai bune calitati ale unui scuter urban si adauga ADN-ul salbatic al motocicletelor de curse Dakar. Parametrii tehnici doriti: putere de 55kW, distanta de 300 km la o singura incarcare."66 de parti, 43 de zile si 2,5 km de filament

Crearea designului prototipului a durat 10 luni de la inceput pana la sfarsit, insa caroseria motocicletei a fost facuta in 43 de zile. A fost printata 3D in cele 66 de segmente pe o imprimanta 3D de tip desktop, iar 2,5 km de Fillamentum CPE HG100 au fost utilizate in acest proces.

Dvořák explica: "Alegerea corecta a materialelor a fost cea mai importanta pentru mine. Dupa ce am experimentat cu ASA si ABS, am decis sa folosesc materialul CPE pentru printare, in special CPE HG100 pentru ca parea ca se potriveste cel mai bine, "


"Este foarte solid si rezistent la caldura, si ceea ce este cel mai important, are o excelenta comportare la impact – acestea au fost esentiale pentru proiectul meu".

Articolul este tradus din engleza de Suntem3D. Articolul original, realizat de Fillamentum si de 3DPrintingIndustry, in engleza, il puteti gasi aici.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page