Fabricarea aditiva ajuta la izolarea celulelor uneia dintre cele mai agresive forme de cancer mamar

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Girona au izolat cu succes celulele stem canceroase folosind tehnologia aditiva. Aceasta investigatie a fost considerata o etapa extrem de importanta in cercetarea cancerului de san triplu negativ, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer cu o rata mare de recidiva. Folosind imprimanta 3D BCN3D Sigma, echipa de cercetare a fost capabila sa realizeze structuri tridimensionale care recreeaza acele structuri gasite in tesuturile si fibrele corpului. Aceste structuri 3D pot separa celulele stem responsabile de producerea recidivelor, pentru a le studia ulterior cu scopul de a elabora produse farmaceutice capabile sa le elimine fara a afecta alte celule si pentru a evita aparitia recidivelor la pacienti.O echipa de cercetare de la Universitatea din Girona a reusit sa izoleze celulele stem ale uneia dintre cele mai agresive forme de cancer mamar cu ajutorul unui sistem de fabricare aditiva. Scopul izolarii acestor celule este de a facilita cercetarea de laborator si de a gasi un medicament care ataca exclusiv aceste celule si care nu afecteaza partile sanatoase ale corpului, impiedicand astfel pacientii sa sufere o recidiva.


Dr. Teresa Puig, unul dintre cercetatorii care conduc proiectul, a explicat ca aceste celule tumorale raman in continuare in organism dupa tratamentul prin chimioterapie sau radioterapie si ca sunt responsabile pentru reaparitia bolii. Potrivit lui Puig, cancerul care a fost cercetat este subtipul triplu negativ, care apare la femeile tinere si duce la recadere in trei sau patru ani in 20 sau 30 la suta dintre pacienti.


O tumoare este formata din mai multe tipuri de celule si acestea sunt celulele pe care le avem in proportii mici. Prin urmare, este complicata localizarea acestor celule in interiorul tumorii. Acest nou sistem este mai curat, permitandu-ne sa lucram mai direct cu aceste tipuri de celule mai tarziu”, spune Teresa Puig, director al Unitatea de Oncologie a Grupului pentru Investigarea de noi obiective terapeutice ( Investigation of New Therapeutic Targets).Pentru a adapta o cultura celulara tridimensionala optima, scopul principal a fost acela de a dezvolta o arhitectura de structuri care sa permita o rata de proliferare a celulelor cancerului mamar ridicat. In acest scop, s-au testat mai multe valori ale parametrilor selectati (inaltimea stratului, densitatea umpluturii, modelul de umplere, directia de umplere si debitul) pe software-ul de slicing #BCN3D Cura pentru a le gasi pe cele optime si pentru a le printa 3D utilizand BCN3D #Sigma. Folosind metoda de proiectare experimentala Taguchi, s-au fabricat douazeci si sapte de configuratii de structuri si apoi s-au analizat. Pentru a efectua testele de caracterizare si de proliferare celulara, au fost printate cel putin zece copii ale fiecarei configuratii. Obiectivul studiului a fost de a vedea care forma geometrica a fost cea mai eficienta in separarea celulelor stem, celulele responsabile pentru recidiva.


Caracterizarea microscopica a configuratiilor structurii din PLA. Partea superioara a fost vizualizata sub microscopul optic, iar imaginile au fost folosite pentru a calcula suprafata porilor si diametrul filamentului.


"Aceasta structura este o plasa care, pe baza unei serii de parametri cum ar fi porozitatile, spatiile si distanta dintre un element si celalalt, este in cele din urma capabila sa permita celulelor sa ramana pe matrice sau nu, sa creasca si sa sa se “imbogateasca ", dupa cum spun colegii nostri," explica Joaquim de Ciurana, directorul Grupului de Cercetare pentru Ingineria Produselor, Proceselor si Productiei.


Inainte de aceasta investigatie, aceste culturi celulare au fost produse in doua dimensiuni, ceea ce nu a permis celulelor sa fie efectiv separate si, prin urmare, nu s-au putut produce produse farmaceutice specifice pentru a ataca aceste celule.Imagini microscopice optice ale celulelor atasate diferitelor configuratii ale structurilor. Sagetile albe indica celule aderate la filamentul PLA.


Acum, dupa izolarea celulelor stem din acest subtip de cancer de san, cercetatorii vor putea sa le studieze mai profund pentru a gasi indicatorii biologici responsabili pentru tumori si vor putea sa-i atace folosind medicamente. "Inca nu stim cum sa le tratam, dar am gasit o modalitate de a le izola", spune Teresa Puig. Acest proiect de inginerie biomedicala, creat folosind printarea 3D, cunoscut sub numele de "ONCOen3D", a permis de asemenea reducerea costurilor metodologiei traditionale de analiza si, prin urmare, cresterea numarului de experimente efectuate cu celulele canceroase.


Rezultatele studiului au fost publicate in revistele stiintifice “Jurnalul International de Stiinte Moleculare” (“International Journal of Molecular Sciences”) si “Polimeri” (“Polymers”) si au fost prezentate la congrese internationale. Cercetarea a fost finantata partial de La Marató de TV3. In acest document, se poate gasi un raport detaliat privind investigatia.Sursa: Articol postat in Jurnalul International de Stiinte Moleculare de Emma Polonio-Alcalá, Marc Rabionet, Antonio J. Guerra, Marc Yeste, Joaquim Ciurana si Teresa Puig. "Screening-ul modelelor de structuri fabricate aditiv pentru cultura celulara 3D si expansiunea asemanatoare cu tulpina in cancerul de san triplu negativ".
Acest articol este tradus din engleza de Suntem3D. Articolul original apartine autorului, BCN3D Technologies, si il puteti citi aici.


#cancer #cancerdesan #triplunegativ #printare3d #imprimanta3d #bcn3d #bcn3dsigma #sigma

Featured Posts