Eficienta lantului de aprovizionare si printarea 3D

Lantul de aprovizionare joaca un rol vital in operatiunile companiilor. Eficient si flexibil reduce pierderile de material, accelereaza timpul de productie si reduce costurile. Dezvoltarea economiei si asteptarile in continua crestere ale consumatorilor inspira companiile sa caute noi solutii care sa permita o mai buna organizare a productiei. Una dintre ele este transferarea unei parti a proceselor in cadrul companiei si, in acelasi timp, scurtarea lantului de aprovizionare, ceea ce imbunatateste sistemul de management logistic al companiei.


Ce rol joaca imprimarea 3D in acest proces?


Independenta companiei


Cautarea subcontractantilor, organizarea ofertelor, negocierea unui contract - selectarea furnizorilor corespunzatori pentru anumite servicii este un proces care necesita mult timp. Implementarea tehnologiei industriale permite limitarea cooperarii cu companii externe, ceea ce se traduce prin scurtarea formalitatilor la economiile minime si vizibile necesare - timp si bani - in companie. Productia locala afecteaza si comunicarea. Contactul direct cu persoanele responsabile de proiectarea sau realizarea prototipurilor permite transferul eficient de informatii si accelereaza produsul final.
Prototipare flexibila


Crearea prototipurilor devine mai putin consumatoare de timp datorita implementarii unei imprimante 3D industriale. Aceasta imprimanta va permite sa imprimati atat prototipuri de baza, cat si avansate, sa testati diferite versiuni ale produsului si sa efectuati corectii in timp real. Intregul proces de fabricatie dureaza de la cateva la cateva ore, in functie de elementul tiparit. Timpul economisit in acest mod poate fi folosit pentru a efectua teste functionale in diferite conditii de lucru si pentru a elimina greselile de proiectare.


Avantajul imprimarii 3D in companie este eliminarea potentialelor greseli in etapa de creare a prototipurilor. Compania reduce costurile in timp ce creste eficienta productiei.Optimizarea proiectului, optimizarea costurilor


Posibilitatile de utilizare a tehnologiei aditive in companiile de productie sunt imense si potentialul lor este in continua crestere. Imprimarea 3D permite productia proprie de elemente si piese specifice pentru liniile de productie, a caror comanda de la o companie externa ar implica deseori un timp lung de asteptare pentru livrare. O imprimanta 3D industriala poate fi utilizata si pentru a imprima instrumente personalizate pentru angajati sau anumite caracteristici de securitate.

Elementele rezultate, in functie de tipul de filament utilizat, sunt caracterizate prin rezistenta, rezistenta la temperaturi ridicate sau substante chimice selectate, astfel incat sa poata inlocui cu succes majoritatea instrumentelor din salile de productie.

Chiar si in cele mai moderne parcuri tehnologice, exista situatii imprevizibile - cum ar fi esecurile care duc la oprirea productiei. Intr-un astfel de moment, compania este expusa la pierderi financiare uriase. Acestea se intensifica cu fiecare zi de nefunctionare, rezultand din asteptarea livrarii pieselor de schimb catre masini si alte echipamente.


Cea mai buna solutie in timpul unei avarii este utilizarea unei imprimante 3D profesionale, care va permite sa imprimati singur piesele necesare. Imprimarea 3D va permite sa obtineti o piesa reprodusa cu precizie necesara intr-un timp scurt si la un cost redus.


Economii evidente


O imprimanta 3D profesionala va permite, de asemenea, sa limitati stocarea pieselor de schimb, adica sa inghetati fonduri in piese care nu pot fi utilizate niciodata. Ca producator care nu isi permite sa opreasca productia din cauza lipsei unor piese specifice, le putem tipari in loc sa le pastram. Un fisier de proiectare pentru imprimare ocupa mult mai putin spatiu si este intotdeauna la indemana. De asemenea, compania reduce costurile asociate cu inchirierea spatiului de depozitare.

Implementarea imprimarii 3D afecteaza optimizarea costurilor si viteza de proces in fiecare etapa a lantului de aprovizionare. Eficienta productiei creste, reducand in acelasi timp procesul logistic si scurtand timpul de asteptare pentru livrarile externe.


Rezumat


Inceputul anului 2020 a dovedit ca viziunea de a transfera cat mai multe procese in cadrul companiei devine din ce in ce mai clara. Schimbarea dinamica a pietei globale de afaceri si dezvoltarea industriei 4.0 deschid oportunitati de productie complet noi pentru companii.


Acest articol apartine ATMAT si poate i lecturat in engleza AICI.

Traducerea din engleza apartine Suntem3D.

Featured Posts