top of page

Echipamentul sportiv printat 3D pe Zortrax M300 Dual merge la Campionatele Europene de Tir

Rezumat

Celine Goberville, multipla campioana mondiala franceza si medaliata olimpica cu argint la tir cu pistol cu ​​aer comprimat, va folosi, la Campionatele Europene si la Jocurile Olimpice de vara de la Tokyo, un maner personalizat printat 3D pe Zortrax M300 Dual.

Athletics 3D, producatorul manerului printat 3D, a folosit M300 Dual pentru a recrea cu precizie arhitectura interna a manerului cu care vine pistolul pneumatic Morini CM 162el.

Celine Goberville a egalat recordul olimpic intr-una dintre sesiunile de antrenament cu noul sau maner de pistol printat 3D.


Celine Goberville, o atleta de nivel mondial care reprezinta echipa nationala a Frantei, va concura la tir cu pistol cu aer comprimat- 10 m in Campionatul European de Tir, folosind manerul personalizat al pistolului printat 3D pe Zortrax M300 Dual. Manerul a fost proiectat si fabricat de Athletics 3D, o companie care produce echipamente sportive personalizate pentru sportivi profesionisti, companie care foloseste imprimante 3D Zortrax in marea majoritate a proiectelor sale.


Tir de generatii

Celine Goberville este una dintre cele mai decorate femei de tragere si o forta care trebuie luata in calcul in disciplina sa. Este medaliata cu argint olimpic, de trei ori castigatoare a Cupei Mondiale si de trei ori campioana europeana. Alaturi de sora ei Sandrine, care este si ea un tragator competitiv si campioana nationala a Frantei, Celine se antreneaza de cand era mica.
„Eu si sora mea ne-am nascut intr-un poligon. Banuiesc ca pot spune asta. Amandoi parintii nostri erau in echipa nationala de tir a Frantei. Tatal, care acum este antrenorul nostru, a concurat cu o pusca. Mama s-a specializat intr-un pistol ”, spune Celine.

Potrivit ei, parintii ei au adus-o in poligon si au inceput sa concureze foarte devreme in viata ei.


„Calificarile pentru Campionatul European au fost primul eveniment major la care participam cand eram junior. Evident ca aceasta competitie inseamna foarte mult pentru mine ”, spune Celine.

Si a continuat sa castige aceasta competitie de trei ori: in 2010, 2014 si 2018.


Importanta tehnologiei

In tragerea cu pistol cu ​​aer comprimat - 10 m, Celine trage cu un pistol cu aer comprimat de calibru 4,5 mm la o distanta de 10 metri. Atat ea cat si Sandrine folosesc pistoale CM 162el fabricate de compania elvetiana Morini.Doua iteratii diferite ale manerului pistolului 3D tiparite pe M300 Dual de catre Athletics 3D.


Acest model se bazeaza pe proiectul introdus de Morini in 1992 si produs in cea mai mare parte sub forma nemodificata pana astazi. Echipamentul s-a dovedit a fi perfect si a fost folosit de mai multi campioni olimpici la tirul de 10 metri. Morini le livreaza cu maner standard de nuc, care se potriveste perfect pentru majoritatea tragatorilor, dar aproape toti sportivii de nivel superior au manerele personalizate si modelate pentru mana lor.Celine Goberville a tras la Cupa Mondiala ISSF in 2014, unde a castigat medalia de aur. Sursa: Le Tir Sportif, Fotografie de Marco Dalla Dea.


„Cred ca tehnologia contribuie intre 30% si 40% la rezultatul final”, spune Celine. „Evident ca aveti nevoie de echipament pentru a se potrivi perfect si pentru a functiona corect in orice moment”, adauga ea.

Fiabilitatea si confortul sunt esentiale, intrucat intr-un pistol competitiv de 10 m, sportivul petrece o ora si 15 minute cu arma in mana. Prinderea necorespunzatoare determina obosirea mainii de tragere si aceasta, la randul sau, afecteaza precizia.


Maner (Grip) printat 3D personalizat

Pentru a printa 3D un maner (grip) personalizat pentru pistolul lui Celine, Clement Jacquelin, CEO si fondator al Athletics 3D a inceput cu realizarea unei replici exacte a gripului original Morini din nuc. Acest pas a ajutat la corectarea geometriei.


Prototip maner (grip) printat 3D pe Zortrax M300 Dual by Athletics 3D.


„Provocarea aici a fost ca, in afara de caracteristicile externe precum ergonomia, a trebuit sa tinem cont si de designul intern. Manerul Morini trebuie sa gazduiasca electronice si baterii care controleaza si alimenteaza pistolul ”, spune Jacquelin.

Pentru a corecta arhitectura interna, Athletics 3D a folosit M300 Dual in modul dual extrusion. In acest fel, structurile de sprijin au putut fi dizolvate si eliminate din interiorul modelului. Z-ULTRAT Plus a fost materialul folosit pentru modelul final.„Exista diferite abordari in alegerea echipamentului potrivit. Unii opteaza pentru o abordare strict stiintifica cu masuratori precise si asa mai departe. Noi, pe de alta parte, tragem pe simt. Pistolul are dreptate atunci cand se simte corect in zona de tragere ”, spune Celine.

Acesta este motivul pentru care echipa care lucreaza la Athletics 3D a trebuit sa printeze mai multe manere, fiecare usor diferit de celalalt, pentru ca Celine si Sandrine sa le testeze. „Printarea 3D a fost cea mai eficienta tehnologie de fabricatie pentru acest proiect”, spune Jacquelin. Intr-una din sesiunile sale de antrenament cu noul maner aderent, Celine a obtinut 391 din 400 de puncte posibile si a egalat recordul olimpic.


Tintind dupa aurul olimpic

Campionatul European de tir desfasurat in Croatia in perioada 22 mai - 5 iunie 2021 este ultimul eveniment important de tir inaintea Jocurilor Olimpice de vara programate sa inceapa la Tokyo pe 23 iulie 2021.


Celine Goberville a tras cu un pistol Morini cu maner printat 3D pe Zortrax M300 Dual.


„Jocurile Olimpice de vara de la Tokyo sunt cel mai important eveniment din acest an. Tintesc aurul acolo ”, spune Celine.

Athletics 3D si imprimantele lor 3D Zortrax vor continua sa lucreze pentru a o ajuta sa obtina acest lucru.Produsele utilizate:

- imprimanta 3D Zortrax M300 Dual

- filament Z-ULTRAT PlusAcest articol este tradus din limba engleza de Suntem 3D. Puteti lectura articolul in original pe website-ul Zortrax AICI.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page