top of page

Cum se poate printa 3D cu rasina de 8x mai repede si de 9x mai precis


REZUMAT

Imprimantele 3D SLA traseaza stratul fiecarui model cu un laser. Acest lucru le face precise, dar lente.

Imprimantele 3D DLP traseaza toate straturile fiecarui model simultan, cu un proiector digital. Acest lucru le face mai rapide decat SLA, dar mai putin precise.

Tehnologia Zortrax UV LCD are punctele forte ale SLA si DLP fara nici una dintre problemele acestora. Este rapida si precisa in acelasi timp.


Majoritatea imprimantelor 3D de rasina disponibile pe piata functioneaza fie in tehnologia DLP (Digital Light Processing), fie in tehnologia SLA (stereolitografie). Imprimantele 3D DLP ofera viteza insa, de multe ori, cu o reducere a preciziei. SLA, la randul sau, este mai precisa, dar relativ lenta. Zortrax a dezvoltat o a treia abordare a printarii 3D cu rasina. Este la fel de rapid ca DLP si chiar mai precis decat SLA. Iata cum functioneaza.


Printarea 3D cu rasini


O imprimanta 3D DLP standard este proiectata in jurul unui proiector digital. O sursa de lumina este destinata micro-oglinzilor care se pot inclina spre sau dinspre ea.

Alinierea unor astfel de oglinzi, cunoscute sub numele de Digital Micromirror Devices (DMD), reflecta selectiv lumina catre un sistem de lentile care proiecteaza imaginea pe o suprafata cu o singura oglinda care corespunde in mod obisnuit unui pixel. Intr-o imprimanta 3D DLP, o sectiune transversala a modelului este proiectata pe suprafata fotopolimerului lichid pentru a crea fiecare strat. Tehnica este rapida pentru ca un intreg strat se solidifica in acelasi timp, dar calitatea de obicei sufera datorita rezolutiei relativ scazute a proiectoarelor utilizate in majoritatea imprimantelor 3D DLP.


SLA este o tehnologie mai populara, reprezentand aproximativ 80% din piata de printare 3D a rasinilor. Un laser UV este de obicei orientat spre o oglinda mobila in axele X si Y care indreapta fasciculul catre rasina pentru a desena/trasa un strat. Tehnica este mai precisa decat DLP-ul standard, dar mai lenta. Solidificarea fiecarui strat al modelului dureaza mai mult, deoarece stratul nu se solidifica simultan. Fasciculul laser are nevoie de timp pentru a-l desena. Diferenta de viteza este vizibila atunci cand exista doar un model mic in spatiul de lucru al imprimantei, dar devine destul de dramatica atunci cand tot mai mult spatiu de lucru este umplut cu modele. Cu intreg spatiul de lucru umplut, tehnologia SLA este de aproximativ 8 ori mai lenta decat DLP.


Prin combinarea punctelor forte ale DLP si SLA Zortrax a dezvoltat tehnologia din spatele Zortrax Inkspire, noua imprimanta 3D cu rasina destinata profesionistilor care lucreaza in domenii in care sunt necesare modele mici dar incredibil de detaliate, cum ar fi protezele dentare sau designul de bijuterii. Au facut-o precisa, au facut-o rapida si au pastrat-o simpla. Se numeste UV LCD.


De 8x viteza SLA


In Zortrax Inkspire, lumina isi incepe calatoria, produsa de o serie de diode UV care lumineaza in spate un ecran LCD de inalta rezolutie. Calatorind in sus, trece printr-un sistem meticulos proiectat de lentile. Lentilele sunt acolo pentru a va asigura ca lumina este uniform distribuita pe toata suprafata filtrului LCD. Pentru a intelege ce se intampla in continuare, este important sa intelegeti proprietatile de baza ale luminii.


Lumina este un flux de particule numite fotoni care se comporta ca valurile in mare. In loc sa vibreze in sus si in jos, totusi, undele de lumina vibreaza in toate directiile posibile. Pentru a controla luminile de intrare, filtrul LCD o proceseaza in trei etape distincte.