Cum se poate printa 3D cu rasina de 8x mai repede si de 9x mai precis


REZUMAT

Imprimantele 3D SLA traseaza stratul fiecarui model cu un laser. Acest lucru le face precise, dar lente.

Imprimantele 3D DLP traseaza toate straturile fiecarui model simultan, cu un proiector digital. Acest lucru le face mai rapide decat SLA, dar mai putin precise.

Tehnologia Zortrax UV LCD are punctele forte ale SLA si DLP fara nici una dintre problemele acestora. Este rapida si precisa in acelasi timp.


Majoritatea imprimantelor 3D de rasina disponibile pe piata functioneaza fie in tehnologia DLP (Digital Light Processing), fie in tehnologia SLA (stereolitografie). Imprimantele 3D DLP ofera viteza insa, de multe ori, cu o reducere a preciziei. SLA, la randul sau, este mai precisa, dar relativ lenta. Zortrax a dezvoltat o a treia abordare a printarii 3D cu rasina. Este la fel de rapid ca DLP si chiar mai precis decat SLA. Iata cum functioneaza.


Printarea 3D cu rasini


O imprimanta 3D DLP standard este proiectata in jurul unui proiector digital. O sursa de lumina este destinata micro-oglinzilor care se pot inclina spre sau dinspre ea.

Alinierea unor astfel de oglinzi, cunoscute sub numele de Digital Micromirror Devices (DMD), reflecta selectiv lumina catre un sistem de lentile care proiecteaza imaginea pe o suprafata cu o singura oglinda care corespunde in mod obisnuit unui pixel. Intr-o imprimanta 3D DLP, o sectiune transversala a modelului este proiectata pe suprafata fotopolimerului lichid pentru a crea fiecare strat. Tehnica este rapida pentru ca un intreg strat se solidifica in acelasi timp, dar calitatea de obicei sufera datorita rezolutiei relativ scazute a proiectoarelor utilizate in majoritatea imprimantelor 3D DLP.


SLA este o tehnologie mai populara, reprezentand aproximativ 80% din piata de printare 3D a rasinilor. Un laser UV este de obicei orientat spre o oglinda mobila in axele X si Y care indreapta fasciculul catre rasina pentru a desena/trasa un strat. Tehnica este mai precisa decat DLP-ul standard, dar mai lenta. Solidificarea fiecarui strat al modelului dureaza mai mult, deoarece stratul nu se solidifica simultan. Fasciculul laser are nevoie de timp pentru a-l desena. Diferenta de viteza este vizibila atunci cand exista doar un model mic in spatiul de lucru al imprimantei, dar devine destul de dramatica atunci cand tot mai mult spatiu de lucru este umplut cu modele. Cu intreg spatiul de lucru umplut, tehnologia SLA este de aproximativ 8 ori mai lenta decat DLP.


Prin combinarea punctelor forte ale DLP si SLA Zortrax a dezvoltat tehnologia din spatele Zortrax Inkspire, noua imprimanta 3D cu rasina destinata profesionistilor care lucreaza in domenii in care sunt necesare modele mici dar incredibil de detaliate, cum ar fi protezele dentare sau designul de bijuterii. Au facut-o precisa, au facut-o rapida si au pastrat-o simpla. Se numeste UV LCD.


De 8x viteza SLA


In Zortrax Inkspire, lumina isi incepe calatoria, produsa de o serie de diode UV care lumineaza in spate un ecran LCD de inalta rezolutie. Calatorind in sus, trece printr-un sistem meticulos proiectat de lentile. Lentilele sunt acolo pentru a va asigura ca lumina este uniform distribuita pe toata suprafata filtrului LCD. Pentru a intelege ce se intampla in continuare, este important sa intelegeti proprietatile de baza ale luminii.


Lumina este un flux de particule numite fotoni care se comporta ca valurile in mare. In loc sa vibreze in sus si in jos, totusi, undele de lumina vibreaza in toate directiile posibile. Pentru a controla luminile de intrare, filtrul LCD o proceseaza in trei etape distincte.


Mai intai, lumina atinge un film polarizator dispus de-a lungul unei axe orizontale. Din intreaga lumina care intra, doar o parte a spectrului care vibreaza orizontal trece prin. O astfel de lumina polarizata orizontala merge apoi intr-o serie de cristale lichide. Fiecare cristal o poate lasa sa treaca nemodificata sau sa o roteasca la 90 de grade. In ultima etapa, lumina atinge un alt film polarizant, de data aceasta aranjat vertical. Daca un cristal lichid intre cele doua filme nu roteste lumina, pixelul este oprit deoarece lumina polarizata orizontal nu poate trece prin filmul polarizat vertical. Dar daca lumina este rotita, ea poate trece prin ambele filme si pixelul este pornit. Milioane de astfel de pixeli creeaza fiecare strat al modelului in Zortrax Inkspire.In acest fel, un strat intreg este proiectat odata pe suprafata fotopolimerului. Astfel s-a realizat Zortrax Inkspire de pana la de 8 ori mai rapida decat o imprimanta 3D SLA. Era mai precis o chestiune de cifre.


De 9x Precizia SLA


Diametrul punctului de laser in cea mai populara imprimanta 3D SLA este de 140 microni. Avand in vedere nivelul minim de straturi de 25 microni, cel mai mic obiect posibil pe care il poate tipari este un cilindru de 25 microni cu diametru de 140 microni. Zortrax Inkspire construieste modele din mici cuboide, fiecare avand o baza dreptunghiulara de 50 × 50 microni si 25 de microni inaltime. Cilindrul printat cu SLA ar contine cu usurinta 6,15 astfel de cuboide. Deoarece este greu sa pictezi un dreptunghi cu o perie circulara, Zortrax Inkspire poate fi de pana la 9 ori mai precisa decat imprimantele 3D SLA, mai ales cand se printeaza forme rectangulare, in timp ce lucreaza de mai multe ori mai repede.Deoarece imprimantele 3D standard DLP proiecteaza de obicei imagini in rezolutie bruta, modelele vin cu straturi vizibile si uneori chiar straturi verticale vizibile. Acest lucru a fost rezolvat prin obtinerea unei rezolutii suficient de ridicate pentru ca cuboidele individuale sa fie imperceptibile pentru ochiul uman de la distanta de citire. Practic, au aplicat la modele printate 3D aceleasi standarde pe care le utilizeaza Apple pentru ecranele Retina. Atunci cand o imagine depaseste 336 de puncte per inch, nu putem vedea puncte individuale fara o lupa. Modelele realizate pe Zortrax Inkspire pot depasi cu usurinta aceasta valoare atunci cand sunt vazute atat pe verticala, cat si pe orizontala.Asta face ca Zortrax Inkspire sa fie un instrument de precizie pentru inginerii care lucreaza in diverse industrii de la industria aerospatiala pana la electronica de consum. Imprimanta este, de asemenea, perfecta pentru prototiparea rapida a unor produse minuscule, dar incredibil de detaliate, cum ar fi bijuterii sau proteze dentare. Dar exista mai multe aplicatii posibile. Lucrand cu modele relativ mici, cum ar fi capacele HDMI, un Zortrax Inkspire poate printa 3D 77 de bucati in 51 de minute. 30 de imprimante care lucreaza impreuna intr-o ferma de printare 3D pot oferi o productie lunara aproximativa de 650.000 buc. pana la peste 1.000.000 buc. (in functie de numarul de schimburi pe zi programate). Astfel, Zortrax Inkspire poate conduce o afacere pe un teritoriu de productie medie sau chiar mare.


Caracteristicile principale ale lui Zortrax Inkspire


UV LCD este de pana la 8 ori mai rapid decat SLA.

UV LCD este de peste 9 ori mai precis decat SLA.

Viteza de functionare este de 20-36 mm/h.

Rezolutia XY este de 50 × 50 microni.

Nivelul minim al stratului, pe verticala, este de 25 microni.

Capabila de productie in serie.

Pot fi folosite rasini externe de 405 nm.

Sunt acceptate slicere externe.

Formatele de fisiere .zcodex si .cws sunt acceptate.

Spatiul de lucru masoara 74x132x175 mm.

Are conectivitate Wi-Fi si Ethernet.

Are o interfata tactila, intuitiva.

Filtru de carbon activ.Puteti comanda Zortrax Inkspire aici.


Acest articol este tradus din engleza de Suntem3D. Articolul original apartine companiei Zortrax SA si poate fi citit aici.


#zortrax #productie #sla #dlp #precizie #viteza #fabricare #printare3d #imprimare3d #tiparire3d #print3d #printat3d #rasina #inkspire #suntem3d