CUM SE FACE POST-PROCESAREA AUTOMAT SI SIGUR


Netezirea cu ajutorul vaporizarii, cu vapori de MEK sau de acetona, este una dintre cele mai populare tehnici post-procesare, dar procesul este murdar si periculos, atat MEK-ul cat si acetona fiind extrem de volatile. Solventii sunt vaporizati, de obicei intr-un borcan sau intr-un vas de sticla, in timp ce modelul este mentinut mai sus pentru a fi acoperit cu vapori. In acest fel, suprafetele ating o finisare lucioasa sau mata, in functie de tipul de filament utilizat, iar stratificarea devine invizibila.


Este dificil, totusi, sa atingeti un model uniform neted ca cel prezentat mai jos, facand acest lucru manual.In plus, vaporii ramasi care nu au condensat pe model se indreapta direct spre camera in care se face procesul, deoarece de obicei nu exista nici o bariera care sa ii impiedice.


Acest lucru face ca impregnarea manuala a vaporilor sa fie dificila din urmatoarele motive:

- Rezultatele nu se pot repeta, deoarece este extrem de dificil sa se mentina aceleasi conditii de netezire de fiecare data

- Suprafetele nu sunt vaporizate uniform, deoarece vaporii sunt distribuiti neuniform pe intregul model.

- Prelucrarea prin vaporizare a modelelor cu detalii mici este extrem de dificila, deoarece ele tind sa se estompeze cand se aplica prea mult solvent

- Nu este sigura deoarece exista intotdeauna un risc de expunere la solventii vaporizati


Dar netezirea cu ajutorul vaporilor, atunci cand este facuta cu indemanare si expertiza, face ca modelele printate 3D sa nu se distinga de produsele turnate prin injectie, motiv pentru care multi utilizatori o fac in ciuda riscului. Acum, insa, este posibil sa se faca o vaporizare curate, automata si, cel mai important, sigura, oferind in acelasi timp o finisare semnificativ mai buna.


VAPORIZAREA MAI USOARA


Am dorit ca dispozitivul automat de netezire cu ajutorul vaporilor sa fie simplu: o solutie in care utilizatorul deschide usa, pune modelele, apasa un buton si le scoate deja netezite, odata ce procesul este terminat. Pentru a face acest lucru, am dezvoltat tehnologia Smart Vapor Smoothing (SVS), care functioneaza in dispozitivul de vaporizare inteligenta Zortrax Apoller.Dispozitivul are o camera de netezire dublu etansata, de 300x250x250 mm, care de obicei este suficienta pentru a post-procesa obiectele printate pe doua imprimante 3D tipice FDM. Si acetona si MEK-ul pot fi utilizate si depozitate intr-un rezervor intern.


FARA VAPORI DE ACETONA


Dupa ce modelele sunt plasate pe tava de sticla din partea inferioara a camerei, usa trebuie inchisa si setarile alese prin intermediul unui ecran tactil intuitiv. In pasul urmator, Zortrax Apoller pompeaza aerul din camera pentru a aduce presiunea in interior sub nivelul ambiental.Acest pas are doua scopuri. In primul rand, impiedica vaporii sa iasa afara. In al doilea rand, este un mijloc suplimentar de a mentine camera inchisa, chiar daca exista o intrerupere a alimentarii cu energie electrica.


NETEZIREA AUTOMATA


Dupa ce se atinge presiunea corecta si peretii camerei se incalzesc, Zortrax Apoller transfera solventul din rezervor intr-un bazin instalat sub tava de sticla. Atunci incepe procesul de netezire cu ajutorul vaporilor.Algoritmii patentati incep sa schimbe cu atentie temperatura camerei. Procesul incepe cu incalzirea suficienta pentru a vaporiza solventul. Apoi, sistemul de circulare a vaporilor incepe sa deplaseze, cu o miscare spiralata ascendenta, vaporii pentru a acoperi uniform modelele. Vaporii condenseaza pe suprafetele modelelor, deoarece aceste suprafete, in acest moment, au o temperatura mai mica decat solventul vaporizat. Mai mult, peretii subtiri si detaliile minuscule ale modelelor se incalzesc cu o viteza mai mare decat formele mai mari, astfel incat acestea sunt acoperite cu mai putin solvent. Aceasta se datoreaza faptului ca temperaturile mai ridicate impiedica condensarea vaporilor in astfel de locuri.


In consecinta, detaliile sunt netezite, dar solventul nu le deformeaza.Sistemul de circulatie a vaporilor permite, de asemenea, ca Zortrax Apoller sa netezeasca mecanismele mobile fara a lipi piesele intre ele. Odata ce se acopera cu vapori modelele, peretii sistemului de condensare se racesc sub punctul de roua al vaporilor.


In acest fel, vaporii circulanti se opresc din condensarea pe modele si incep sa condenseze pe peretii dispozitivului.


Din sistemul de condensare, solventul acum lichid curge inapoi in rezervor, unde poate fi refolosit in sesiunile de netezire viitoare. In ultima etapa, Zortrax Apoller incalzeste din nou camera pentru a usca modelele.


Intregul proces este complet automatizat si dureaza 3 ore. Modelele netezite sunt gata de utilizare imediat ce au fost scoase din camera echipamentului.Dar a face automatizarea si eficientizarea vaporilor a fost doar o etapa. A face sigur acest proces este altceva.


IMPORTANTA REDUNDANTEI


Acetona si MEK-ul sunt volatile si echipamentul care lucreaza cu acesti solventi trebuie sa fie proiectat avand in vedere normele de siguranta la locul de munca. De aceea, Zortrax Apoller are mai multe sisteme de siguranta cu multiple niveluri de redundanta. Pentru a explica exact cum functioneaza aceasta redundanta, sa luam in considerare doua sisteme de etanseizare instalate in usa camerei de netezire a lui Apoller. Un sistem fara redundanta necesita ca ambele sisteme de etanseizare sa functioneze corect. Daca unul dintre aceste sisteme esueaza, camera nu mai este etansa si aerul intra. Dar Zortrax Apoller ar functiona foarte bine doar cu un singur sistem. Un sistemul este primar, de baza, celalalt este redundant, ceea ce inseamna ca este acolo doar in caz de necesitate.


Acest tip de redundanta a fost proiectata in toate sistemele critice ale lui Apoller.Sa ne gandim ce se intampla atunci cand exista o intrerupere a alimentarii cu energie electrica. Camera de netezire va ramane inchisa. Atunci cand alimentarea cu energie electrica este reluata din nou, software-ul care ruleaza pe Apoller va descoperi ce s-a intamplat si va decontamina automat camera inainte de a permite oricui sa o deschida.


CERTIFICAT ATEX DE SIGURANTA


Apoi, in interiorul dispozitivului exista cabluri electrice si electronice. Toate componentele care pot intra in contact cu vaporii au primit un certificat de conformitate cu Directiva ATEX 2014/34 / UE care reglementeaza standardele de siguranta necesare echipamentelor destinate mediului atmosferic exploziv. Asta face ca Zortrax Apoller sa poata fi utilizat chiar si intr-un mediu tipic de birou.


PENTRU CE ESTE ACEST DISPOZITIV?


Exista multe motive pentru a utilizare netezirea cu ajutorul vaporilor, pe langa faptul ca modelele arata bine. Realizarea prototipurilor care au aspectul produselor finale este evident o zona in care acest tip de post-procesare este extreme de valoros.