top of page

CUM SE FACE POST-PROCESAREA AUTOMAT SI SIGUR


Netezirea cu ajutorul vaporizarii, cu vapori de MEK sau de acetona, este una dintre cele mai populare tehnici post-procesare, dar procesul este murdar si periculos, atat MEK-ul cat si acetona fiind extrem de volatile. Solventii sunt vaporizati, de obicei intr-un borcan sau intr-un vas de sticla, in timp ce modelul este mentinut mai sus pentru a fi acoperit cu vapori. In acest fel, suprafetele ating o finisare lucioasa sau mata, in functie de tipul de filament utilizat, iar stratificarea devine invizibila.


Este dificil, totusi, sa atingeti un model uniform neted ca cel prezentat mai jos, facand acest lucru manual.In plus, vaporii ramasi care nu au condensat pe model se indreapta direct spre camera in care se face procesul, deoarece de obicei nu exista nici o bariera care sa ii impiedice.


Acest lucru face ca impregnarea manuala a vaporilor sa fie dificila din urmatoarele motive:

- Rezultatele nu se pot repeta, deoarece este extrem de dificil sa se mentina aceleasi conditii de netezire de fiecare data

- Suprafetele nu sunt vaporizate uniform, deoarece vaporii sunt distribuiti neuniform pe intregul model.

- Prelucrarea prin vaporizare a modelelor cu detalii mici este extrem de dificila, deoarece ele tind sa se estompeze cand se aplica prea mult solvent

- Nu este sigura deoarece exista intotdeauna un risc de expunere la solventii vaporizati


Dar netezirea cu ajutorul vaporilor, atunci cand este facuta cu indemanare si expertiza, face ca modelele printate 3D sa nu se distinga de produsele turnate prin injectie, motiv pentru care multi utilizatori o fac in ciuda riscului. Acum, insa, este posibil sa se faca o vaporizare curate, automata si, cel mai important, sigura, oferind in acelasi timp o finisare semnificativ mai buna.


VAPORIZAREA MAI USOARA


Am dorit ca dispozitivul automat de netezire cu ajutorul vaporilor sa fie simplu: o solutie in care utilizatorul deschide usa, pune modelele, apasa un buton si le scoate deja netezite, odata ce procesul este terminat. Pentru a face acest lucru, am dezvoltat tehnologia Smart Vapor Smoothing (SVS), care functioneaza in dispozitivul de vaporizare inteligenta Zortrax Apoller.