top of page

CUM PRINTAREA 3D AJUTĂ LA DEZVOLTAREA INSTRUMENTELOR MEDICALE PERSONALIZATE: PROIECTUL DECAP

Rezumat

3BA printing este o companie canadiană care a dezvoltat recent un proiect pentru clientul său - DECAP, lansând o serie de instrumente medicale printate 3D pentru prevenirea rănilor prin înțepaturi de ac.

Zortrax Inventure a fost folosit pentru prototipare, în timp ce Zortrax M300 Dual s-a dovedit ideal pentru fabricarea modelelor DECAP de uz final în producția de serie.

Materialele alese pentru proiect au fost: Z-PETG, Z-PLA pentru miezul modelului precum și Z-FLEX pentru partea elastică din interiorul unui mâner, permițând utilizarea dispozitivului pentru diferite dimensiuni ale capetelor de ac.

3BA Printing este un distribuitor Zortrax cu sediul în Vancouver, Canada. Pe lângă vânzarea de echipamente de calitate, compania oferă și servicii de printare 3D. Recent, unul dintre clienții lor, un start-up biotehnologic numit DECAP, și-a comandat proiectul unui instrument medical care vizează eradicarea rănilor prin înțepături de ac în timpul utilizării seringilor. Modelul este dedicat unităților de sănătate, medicilor veterinari și unităților de cercetare medicală. Ptintat 3D în întregime, produsul DECAP este acum disponibil comercial. Citiți despre beneficiile 3BA Printing și DECAP prin implementarea tehnologiilor de fabricație aditivă și despre modul în care au reușit să își valorifice ideea de la un prototip la o linie de producție în serie.

DECAP – un dispozitiv medical printat 3D pentru desfacerea și repunerea în siguranță a protecţiilor de ac

Printarea 3D pentru un sector medical: economisirea de bani și timp la crearea unui produs

DECAP a venit cu ideea lor când au observat o nișă printre instrumentele medicale. Această categorie nu părea să includă un dispozitiv disponibil pe scară largă și accesibil, care să prevină rănile provocate de ace și să facă operarea seringilor mai convenabilă. Când designerii au creat schițele, au început căutarea unei metode de producție eficientă din punct de vedere al costurilor și al timpului pentru a-și aduce proiectul la viață. Au realizat rapid că printarea 3D cuprinde toate acestea, așa că au apelat la o companie locală, 3BA Printing, pentru a produce modelele.

Fluxul de lucru Pasul 1: Design digital

Pentru un design virtual, echipa DECAP a folosit software precum SolidWorks și AutoCAD.

Înainte de a începe un proces de printare 3D, modelul digital al DECAP este încărcat în Z-SUITE pentru slicing.

Fluxul de lucru Pasul 2: Printarea 3D I Prototiparea rapidă

Odată ce proiectul final a fost gata, 3BA Printing a fabricat primele prototipuri pe Zortrax Inventure, folosind filament Z-PETG într-un singur mod de extrudare. Alte setări Z-SUITE incluse:

Viteza: Standard

Umplere: 20% fagure

Suport: Dezactivat

Ventilator: 100%

Având modelul fizic în mâini, DECAP a putut acum să-și testeze funcționalitatea și compatibilitatea cu capete de ac. Primele iterații au avut nevoie de unele îmbunătățiri, așa că start-up-ul a produs rapid următoarele versiuni ale proiectului la costuri reduse. „Printarea 3D, spre deosebire de metodele tradiționale de producție, cum ar fi turnarea prin injecție, permite lui DECAP să-și modifice și să îmbunătățească în mod constant design-urile fără a cheltui prea mult în acest proces.” – spune Bardia Alizadeth, co-fondator și administrator de produs și design la 3BA Printing.

Imaginea arată baza unui instrument DECAP în timpul printării 3D pe Zortrax Inventure și după

Prototipări rapide și producție în masă mai convenabile cu imprimantele 3D Zortrax

Fluxul de lucru Pasul 3: Post-procesare

Modelele printate 3D nu au necesitat multă post-procesare, totuși echipa 3BA a aplicat o șlefuire minoră pentru a netezi urme ușoare de suport. În plus, pentru a spori culoarea de pe partea de jos a printului, inginerii au tratat-o cu un foen industrial. Calitatea modelelor „brute”, împreună cu alte caracteristici, cum ar fi modul de extrudare dublă, o cameră încălzită și un filtru HEPA încorporat, au contribuit la decizia DECAP de a-și cumpăra propriul Zortrax Inventure. „La început, am avut articolele printate 3D, dar foarte curând am achiziționat un Zortrax Inventure de dragul prototipării rapide interne și al producției la scară mică” – spune Jamie Magrill, CEO al DECAP.

Fluxul de lucru Pasul 4: producție la scară largă

Datorită faptului că are o imprimantă 3D Zortrax compactă și că a experimentat beneficiile acesteia în producția flexibilă, DECAP a decis să folosească tehnologia de printare 3D și pentru producția de masă. De data aceasta, au ales un echipament industrial de volum mare – Zortrax M300 Dual. „Datorită calității uimitoare de printare a dispozitivelor Zortrax și datorită randamentului mare, alături de fiabilitatea excepțională, s-a decis că printarea 3D va fi tehnologia utilizată pentru producția la scară largă”, explică Magrill.


Un spațiu de lucru mare a permis lui DECAP să printeze 3D multe articole dintr-o dată. Utilizarea unei platforme de construcție din sticlă, la rândul său, a garantat o suprafață netedă pe toată partea de jos a modelului. „Volumul mare de construcție a permis producția în serie de loturi mari și platforma de sticlă, în special atunci când a fost combinată cu sistemul de nivelare asistată, a permis printuri fiabile fără raft, care au avut o calitate excelentă a suprafeței inferioare și au folosit mai puțin material. Suntem cu adevărat mulțumiți de rezultatele obținute cu ambele imprimante 3D”, conchide el.

Produsele DECAP pe platforma de sticlă a lui Zortrax M300 Dual, care asigură suprafața inferioară netedă a printurilor

Citiți mai multe despre aplicațiile de printare 3D pe blogul nostru.

Descoperiți capacitățile Zortrax M300 Dual.

Acest articol aparține Zortrax SA. Traducerea în limba română - Veronica - Filamente3D

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page