top of page

CREAREA UNEI MOTOCICLETE ELECTRICE CU AJUTORUL PRINTARII 3D

Rezumat

Proiectantul polonez, Piotr Krzyczkowski, a creat o solutie de transport urban verde si economic sub forma unei motociclete electrice printata 3D pentru Falectra.

Imprimantele 3D Zortrax au fost esentiale in producerea de prototipuri care reflecta pe deplin aspectul si functionalitatea motocicletelor electrice.

Productia in masa a motocicletei va incepe in 2021 si va costa aproximativ 4000 USD.

Sectorul auto cauta in permanenta alternative mai ecologice la metodele traditionale de transport, datorita preocuparilor tot mai mari in ceea ce priveste schimbarile climatice si incalzirea globala. Problema care este cel mai dificil de depasit este economia acestor stradanii, cu toate acestea, cu o combinatie potrivita de ingeniozitate inginereasca si tehnologii de fabricatie aditiva, s-ar putea obtine unele progrese si in acest domeniu. Astfel de progrese au fost deja realizate de un designer polonez, Piotr Krzyczkowski, care a decis sa creeze o solutie de transport urban ecologic si economic sub forma unei motociclete electrice.



O serie de tehnologii moderne, inclusiv printarea 3D, au jucat un rol esential in aducerea la viata a ideii sale, care a inclus crearea unui prototip de motociclete “verzi” care sa convinga potentialii investitori si sa obtina finantare pentru proiect. Rezultatul este Falectra, primul brand polonez de motociclete electrice. Primele sale motociclete vor deveni disponibile anul viitor.

Geneza proiectului

Proiectantul i-a venit ideea in timpul unei calatorii la Milano, unde mijloacele de transport pe doua roti sunt foarte populare pe strazile inguste ale Italiei de zeci de ani. Acum orasele din intreaga lume cauta solutii similare care sa reduca congestia traficului si sa fie mai bune pentru mediu prin producerea de emisii zero si scaderea poluarii fonice. Motocicletele Falectra nu numai ca indeplinesc toate aceste criterii, dar sunt si foarte accesibile, acoperind 100 km pentru mai putin de 0,25 USD si pot calatori pana la 70 km cu o singura incarcare. In acelasi timp, poate atinge viteze de pana la 60 km/h, ceea ce este mai mult decat suficient pentru zonele urbane.



Motocicleta a fost dezvoltata in doua etape. Prima etapa a implicat dezvoltarea versiunii finale si patentarea acesteia. De asemenea, trebuiau obtinute avizele si finantarea necesara. A durat aproape doi ani. A doua etapa a implicat crearea unui prototip functional pe deplin. A avea un model fizic si tangibil al unui proiect este foarte important pentru start-up-urile din sectorul e-mobilitatii; ii ajuta sa adauge, in ochii investitorilor, o credibilitate mare proiectelor futuriste.

“Un „proiect virtual” nu mai este suficient pentru parteneri si investitori. A trebuit sa aratam un prototip functional pe deplin. Cu toate acestea, simpla creare a panourilor laminate care formeaza caroseria vehiculului ar fi costat 150.000-200.000 PLN (39.000 - 52.000 USD) - mult peste bugetul nostru. Atunci am inceput sa ne gandim la printarea 3D. Prin cooperarea noastra cu Zortrax, piesele necesare pentru asamblarea prototipului au fost create pe imprimantele lor. Intregul proces a costat de sapte ori mai putin si am putut arata lumii o motocicleta functionala”, spune Piotr Krzyczkowski, proprietarul Falectra.

Cand ingeniozitatea si noile tehnologii interactioneaza

Pentru a produce piese pentru motocicleta Falectra, Zortrax a folosit doua imprimante 3D, M200 Plus si M300 Plus. Acestea lucreaza in tehnologia LPD, care este conceputa pentru a fi aplicata in domeniul cercetarii si dezvoltarii si prototipurilor auto. In total, aproximativ 10 obiecte au fost realizate cu ajutorul acestor sisteme pentru dezvoltarea vehiculului, inclusiv masca din fata, aparatoarele din spate, capacele laterale, intrarea de aer pentru incarcarea bateriei si o parte din ansamblul de montare a lampii din fata.



Proiectarea unui vehicul folosind un program de calculator este relativ simpla, ceea ce a dus la un val de designeri si vizionari noi care ofera solutii inovatoare. Cu toate acestea, majoritatea lucreaza doar „pe hartie”. Cu un prototip, companiile pot evalua mai bine potentialul de productie in masa, lucru esential atunci cand planifica un buget si determina pretul unui produs pentru utilizatorul final. In cazul Falectra, crearea unui prototip functional pe deplin a durat doar o jumatate de an. Acest lucru a fost posibil datorita lui Zortrax, care a printat piesele necesare pe imprimantele 3D.



„Stiam ca durabilitatea printului este o prioritate, astfel incat motocicleta creata de Piotr sa fie complet functionala si gata de utilizare. Am ales materialul Z-ULTRAT, care poate suporta sarcini mari, si am folosit imprimantele #M200Plus si #M300Plus. Acest lucru ne-a permis sa cream piese care sa reflecte pe deplin aspectul si functionalitatea acestor motociclete, care vor fi in curand produse in masa”, adauga Miłosz Bertman, Lead 3D Designer la Zortrax.

Privind cu indrazneala in viitor

Producerea unui prototip fizic i-a permis, de asemenea, lui Krzyczkowski posibilitatea de a analiza potentialul motocicletei pentru productia in masa si de a veni cu un buget pentru a estima costul final al motocicletei electrice. Utilizarea pieselor si tehnologiei moderne a dus la o constructie usoara si un prototip care poate fi imbunatatit in mod continuu. Amplasarea bateriei cat mai jos posibil duce la o motocicleta stabila, usor de mers. O cutie de depozitare practica este montata acolo unde ar fi fost rezervorul. Toate aceste schimbari de eficienta si prototipare rapida au permis Falectra sa introduca in trafic primele 10 motociclete, in scopul cercetarii viitoare. Productia in masa a acestora este programata pentru 2021, iar pretul este estimat la aproximativ 15.000 PLN (4000 USD) pentru clientii individuali. Nu este un pret foarte mare pentru a plati un viitor verde.

#zortrax #m200plus #m300plus #motorbike #ecological #green #3dprinter #imprimanta3d #design #fabricareaditiva #additivemanufacturing #z_ultrat #prototipare #rapidprototyping

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page