top of page

Construirea de mobilier detaliat pentru papusi articulate cu bila cu imprimanta 3D cu rasina

Rezumat

- Imprimanta 3D cu rasina UV DLP Zortrax Inkspire este un instrument care sustine un proces creativ de construire a amenajarilor pentru macro-fotografia care prezinta papusi articulate cu bila.

- Rasina Zortrax Resin BASIC White este materialul ales pentru dioramele miniaturale, deoarece poate fi usor slefuit si vopsit.

- Rasinile turnabile pot fi utilizate pentru a construi papusi articulate cu bile in procesul de fabricatie utilizat pentru fabricarea bijuteriilor.

Papusile articulate au devenit piese de arta cautate de colectionari din intreaga lume. Introduse initial in 1999 de o companie japoneza numita Volks, au atras multa atentie care vine de la diverse comunitati active pe Flickr sau Instagram. Marta Bachorzewska, arhitect cu sediul in Polonia, a inceput sa colectioneze propriile papusi articulate cu bile in urma cu peste un deceniu si de atunci s-a specializat in construirea de modele de mobilier la scara si a altor articole care creeaza un cadru in care sunt asezate papusile.

Unic

Ceea ce a adus-o pe Bachorzewska in lumea papusilor articulate cu bila a fost unicitatea lor. Potrivit ei, un colectionar care comanda o papusa are un impact profund asupra modului in care ar arata papusa. „Din acest motiv, fiecare dintre aceste papusi este unica, una singura de acest fel si nu exista alta in lume. Asta face ca aceste papusi sa fie speciale ”, explica Bachorzewska.


Amenajarile complexe proiectate pentru papusile articulate cu bila sunt rezultatul mestesugului sustinut de tehnologia de printare 3D cu rasina.

„Eu insami, sunt un fel de papusar. Proiectez lumi mici in care sa traiasca papusile mele. Fiecare dintre ele este diferita, asa ca fiecare are nevoie de propriul decor, imbracaminte, mobilier si simt ”, adauga ea. Mai mult, toata arta ei este realizata manual. Cand exista carti pe raft in camera unei papusi, fiecare dintre aceste carti este realizata separat si are 50 de pagini tiparite din hartie reala. O astfel de atentie la detalii se traduce in cele din urma intr-o arta mai buna. Dar fara o imprimanta 3D, realizarea unor modele atat de precise consuma foarte mult timp.

Proiectarea mobilierului in miniatura

Bachorzewska isi incepe lucrarile cu construirea de modele digitale de mobilier si alte elemente de design interior. In calitate de arhitect, ea utilizeaza cu usurinta software CAD, dar instrumentele create pentru proiectarea arhitecturii nu sunt intotdeauna cea mai buna alegere pentru arta. „CAD-ul se bazeaza partial pe modele gata facute, predefinite, care pot fi personalizate. O astfel de personalizare functioneaza de obicei bine in arhitectura, dar cand vine vorba de detalii de design interior, lucrurile pe care le puteti modifica sunt adesea limitate la scara si material ”, spune ea. De aceea, a incercat 3D Studio pentru o perioada de timp si in cele din urma s-a hotarat sa foloseasca Blender.

Fluxul de lucru Pasul 1: Design digital

Mobilierul pentru papusi articulate este proiectat in software-ul de modelare 3D. Potrivit lui Bachorzewska:

Software-ul CAD functioneaza bine in inginerie si arhitectura, dar poate fi limitativ in designul interior.

Pentru modele mai ingenioase, Bachorzewska sugereaza utilizarea 3D Studio sau Blender.

Modelele digitale realizate in software de modelare 3D sunt pregatite pentru printarea 3D in Z-SUITE.

Odata ce modelele digitale sunt terminate, Bachorzewska trece la etapa de fabricatie care se bazeaza in mare masura pe printarea 3D cu rasina. Este interesata de tehnologia de fabricatie aditiva de ceva timp. Totusi, ceea ce a impiedicat-o sa-si cumpere propria imprimanta 3D a fost calitatea imprimarilor. „Cand fotografiez o papusa, de obicei folosesc macro-fotografie. In acest fel, fiecare detaliu si, in consecinta, fiecare imperfectiune, se mareste si devine clar vizibila. Cu o imprimanta 3D standard, ar trebui sa petrec mult timp pentru post-procesarea modelelor mele ”, spune Bachorzewska.


Zortrax Inkspire ofera o precizie optima si inaltimea perfecta a stratului pentru modele miniaturale detaliate.

Dar Zortrax Inkspire cumparata de ea a rezolvat in cele din urma toate aceste probleme. Potrivit ei, inaltimea stratului si precizia imprimarilor s-au dovedit a fi perfecte pentru proiectele sale.

Fluxul de lucru Pasul 2: Imprimare 3D cu rasina

Imprimantele 3D cu rasina precum Zortrax Inkspire garanteaza o precizie optima si o inaltime a stratului pentru fabricarea de modele detaliate la scara. Bachorzewska subliniaza ca:

O imprimanta 3D cu rasina, de calitate, precum Inkspire, vine cu o vasta baza de cunostinte si un serviciu de asistenta receptiv, care face rezolvarea problemelor mai rapida.

A ales rasina Zortrax Resin BASIC White pentru modelele sale, deoarece proprietatile sale permit utilizarea diferitelor tehnici de post-procesare.


Realizarea unei Diorame

“Inkspire este un echipament de inalta calitate, foarte bine realizata”, spune ea. Un alt motiv din spatele utilizarii echipamentului Zortrax a fost serviciul de asistenta receptiva si o baza de cunostinte extinsa disponibila pe site-urile web Zortrax in numeroase ghiduri si tutoriale. In acest fel, majoritatea problemelor legate de tehnologie pot fi rezolvate foarte rapid cu solutii usor disponibile. „Trebuie doar sa scapi de baza (raft) si de structurile suport, iar munca ta cu modelele este in mare parte realizata. Cantitatea de post-procesare necesara este minima”, sustine Bachorzewska.


Fluxul de lucru Pasul 3: Curatarea si eliminarea structurilor suport

Odata ce modelele sunt printate 3D, acestea sunt curatate in Zortrax Ultrasonic Cleaner si sunt supuse unui proces rapid de eliminare a suportului. Merita sa ne amintim ca:

Z-SUITE, un software de slicing care vine gratuit cu Zortrax Inkspire, are o multime de optiuni pentru optimizarea suporturilor. Principiile pot fi gasite aici.

In timp ce lucrati cu Z-SUITE si cu Inkspire, este posibil sa setati un timp suplimentar de expunere la UV in mod special pentru structurile de sprijin, ceea ce le face mai dure decat restul modelului si mai usor de indepartat.

Un fotoliu miniatural 3D imprimat pe Zortrax Inkspire inainte de a fi indepartat.

Cu toate acestea, tehnicile de post-procesare nu pot fi de obicei eliminate cu toate acestea, asa ca un alt lucru important a fost alegerea unei rasini care ar putea fi post-procesata fara probleme. „Rasinile dedicate Zortrax sunt cu adevarat grozave. De obicei folosesc un Zortrax Resin BASIC standard alb. Modelele pot fi usor slefuite si vopsite ”, sustine Bachorzewska.

Fluxul de lucru Pasul 4: Slefuire si vopsire

Cand structurile suport sunt indepartate, modelele au nevoie uneori de slefuire inainte de a putea fi vopsite. Principiile sunt:

Majoritatea slefuirii se face pe suprafetele unde au fost amplasate structuri de sustinere. Acest lucru se poate face cu smirghel sau cu un mini instrument de slefuit precum cel din imaginea de mai sus.

Bachorzewska isi picteaza modelele de doua sau trei ori inainte de lacuit, asa cum se arata in imaginea de mai jos.

Urmele lasate dupa indepartarea structurilor de sprijin pot fi slefuite inainte de vopsire.


De obicei, isi imprima modelele in mai multe parti si le asambleaza odata ce imprimarea este terminata. „Punctele in care sunt imbinate diferite parti trebuie slefuite pentru a ascunde imbinarile.

Fiecare piesa de mobilier in miniatura este acoperita cu doua sau trei straturi de vopsea si lacuita.


Apoi, modelul este vopsit cu doua sau trei straturi de vopsea si lacuit. „Ultimul pas este adaugarea de detalii unice, precum tapiteria in fotolii sau canapele”, spune ea.

Fluxul de lucru Pasul 5: Adaugarea de detalii personalizate

In ultimul pas, Bachorzewska adauga finisaje modelelor sale de mobilier printate 3D pentru a obtine aspectul dorit al proiectului. Aceste retusuri finale pot include:

Realizarea unei tapiterii realizate manual pentru fotolii si canapele pentru a le face sa para mai naturale in macro-fotografie.

Imbatranirea, realizata de obicei prin pictura meticuloasa, pentru a obtine un aspect mai asemanator vietii.

Odata ce post-procesarea este finalizata, sunt adaugate detalii suplimentare, cum ar fi tapiteria realizata manual.

Acum, Bachorzewska vrea sa-si duca pasiunea si mai departe, iar Zortrax Inkspire va fi un instrument important in realizarea acestui lucru. „Ma gandesc sa folosesc rasini turnabile pentru a face papusi articulate. Le-as face la fel cum faci tu bijuteriile. Asta urmeaza pentru mine. Cine stie, poate voi deveni un bijutier intr-o zi ”, spune ea.

Cand toate modelele sunt terminate, intreaga amenajare pentru o papusa articulata cu bila este compusa pentru a se potrivi cu stilul dorit de un colectionar.

Potrivit ei, arta este despre a deveni o versiune mai buna a ta. „Stiu ca este o fraza destul de uzata, dar este adevarat. Pentru a face ceea ce fac, trebuie sa stapanesti un set larg de abilitati de la proiectare, pana la modelare, prin fabricatie rapida, pana la fotografie ”, spune ea. „Daca cineva mi-ar fi spus acum 15 ani, ca voi folosi imprimante 3D pentru a face mobilier pentru papusi, as fi ras”.Acest articol apartine Zortrax SA. Articolul poate fi lecturat in limba engleza AICI.

Traducerea in limba romana apartine Suntem3D.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page