Care sunt tendintele in ceea ce priveste fabricarea aditiva pentru anul 2021?

Ce va aduce anul 2021 in ceea ce priveste fabricarea aditiva? Care sunt tendintele, ce domenii vor profita de avantajele printarii 3D?Printarea 3D a democratizat si a revolutionat productia, iar acest lucru s-a vazut poate cel mai bine in anul care tocmai a trecut in care, datorita pandemiei mondiale de Coronavirus, toti posesorii de imprimante 3D, fie hobby-isti, fie companii, si-au unit eforturile pentru a realiza si dona viziere atat de necesare personalului medical. Impresionat si extrem de laudabil efortul de a participa cu tot ce este posibil pentru a reduce pericolele cauzate de acest virus.

Despre eforturile tuturor posesorilor de imprimante 3D din Romania am scris AICI (blog Filamente3D.ro).

Valoarea fabricatiei aditive consta tocmai in a putea crea lucruri pe care nicio alta metoda de fabricatie nu le poate face. In plus, capacitatea fabricatiei aditive de a personaliza, de a printa cu mai putine materii prime si cu mai putine deseuri inseamna ca poate asigura solutii sustenabile.

Din rapoartele si chestionarele consultate, acest domeniu va cunoaste cresteri spectaculoase in special in ceea ce priveste adoptarea acestei tehnologii in din ce in ce mai multe domenii.


In primul rand in numai 5 ani s-a dublat numarul de materiale de printare de nivel industrial.


In al doilea rand, implicarea unor mari companii in piata de printare 3D, precum BASF – Forward AM, valideaza domeniul si conduc catre o inovare mai rapida si mai sustenabila.


In al treilea rand cresterea cifrei de afaceri din acest domeniu de la 1.5 miliarde de euro in 2016 la 2.5 miliarde de euro in 2020, si o crestere la 3.1 miliarde de euro estimata pentru anul 2021 indica o rata de adoptie importanta a acestei noi tehnologii.


Care sunt insa tendintele in ceea ce priveste fabricarea aditiva pentru anul 2021?


1. Imprimantele 3D de format mare

continua sa isi mareasca gradul de implementare in industrie, permițând inginerilor și proiectanților să printeze prototipuri mari dintr-o singura bucata. Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să printeze mai multe parti și apoi să le asambleze.


2. Printarea 3D cu filamente metalice

incepe sa se fie din ce in ce mai folosita pentru prototipuri și componente personalizate, iar producătorii tradiționali se confruntă acum cu o concurență dură din partea startup-urilor, precum și a giganților tehnologici. Marii producatori de filamente, precum BASF – Forward AM, incep sa lanseze treptat mai multe tipuri de filamente metalice. Din pacate inca procesul de post-procesare (debinduire si sinterizare) este relativ costisitor, insa faptul ca aceste filamente pot fi printate de orice imprimanta 3D desktop contrabalanseaza acest dezavantaj minor.


3. Imprimantele care pot funcționa cu materiale termoplastice performante, cum ar fi PEI, PEEK, PEKK și ULTEM

sunt din ce în ce mai solicitate datorita calitatilor acestora: greutate redusa, rezistenta la substante chimice si rezistente sporite la temperaturi ridicate. Dezavantajul acestor materiale este costul relativ ridicat insa avantaje;e sunt incontestabile.4. Printarea materialelor compozite

castigă din ce in ce mai mult teren. Fibra de carbon si/sau fibra de sticla adăugate la anumite materiale termoplastice le face mai ușoare și mai rezistente.


5. Domeniile in care printarea 3D va continua sa isi creasca gradul de implementare sunt:

auto, ortodontic, aerospatial, productia de instrumente si de ghidaje. Desigur, in paralel, cu cea a prototiparii si a machetelor, indiferent de domeniu.

Schimbarea majora o constituie orientarea din ce in ce mai pronuntata a productiei catre scara industriala.Digitalizarea este accelerata in toate domeniile, deoarece companiile investesc in tehnologii care le pot ajuta sa se adapteze mai usor la acest nou normal care presupune lucrul de la distanta dar si o lipsa a pieselor necesare generata de lipsa de stocuri. Fabricarea aditiva este una din acele tehnologii digitale care pot oferi o rentabilitatea ridicata si pe termen scurt, o fabricatie ieftina cu riscuri reduse.


Unele companii au inceput procesul de adoptare a fabricarii aditive in urma cu zece ani si acum sunt bine pozitionate in piata. Insa noile companii nu mai au timp de pierdut daca doresc sa fie competitive pe o piata din ce in ce mai solicitanta. Adoptarea tehnologiilor aditive a devenit necesara pentru eficientizarea atat a prototiparii cat si a lantului de productie.


Doriti sa aflati care sunt solutiile profesionale potrivite afacerii Dvs.? CONTACTATI-NE CHIAR ACUM. Consultantii nostri va vor oferi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a implementa fabricarea aditiva in compania Dvs.Bibliografie:

Raport Deloitte Insights

https://www.3dprintingmedia.network

https://www.3dnatives.com

https://www.marketwatch.com/

https://www.researchandmarkets.com/reports/5214998/additive-manufacturing-in-dentistry-2021

https://www.materialise.com/en/blog/3d-printing-trends-2021

Featured Posts