top of page

Camper: revolutionarea procesului de proiectare a incaltamintei prin printare 3D in-house

Dezvoltarea de modele tangibile in interior prin printare 3D a accelerat semnificativ procesul de lansare a unei noi colectii pentru compania de incaltaminte Camper din Spania, aducand, pe parcurs, in acelasi timp, economii considerabile de costuri.Cu vanzari de cca 4 milioane de perechi pe an, Camper este una dintre cele mai de succes companii de incaltaminte din Spania, cunoscuta pentru design-urile lor inovatoare si confortul modelelor lor. La sediul central din Inca (Mallorca), departamentul tehnic al companiei a eficientizat procesul de dezvoltare a noilor colectii prin integrarea imprimantelor 3D desktop. Printarea 3D interna (in-house) a accelerat semnificativ procesul de design iterativ, permitand mai multa libertate creativa si accelerand fluxul de lucru, pastrand costurile sub control.Echipa de proiectare de la Camper lucreaza cu un termen de 3 luni pentru a crea fiecare noua colectie. Cu o asemenea limita de timp, aveau nevoie de o solutie rapida, eficienta din punct de vedere al costurilor, care sa le permita testarea si iterarea de mai multe ori, toate pastrand in acelasi timp cele mai inalte standarde de calitate, pentru a gasi cea mai buna combinatie posibila de design si ergonomie pentru fiecare pereche de pantofi, in conformitate cu cerintele Clientilor lor.

Inainte de implementarea printarii 3D interna, Camper externalizau productia de modele fizice. Acest proces a fost lent si costisitor, pana la doua saptamani pentru a primi un prototip si, prin urmare, iteratia a trebuit redusa la minimum si au fost realizate foarte putine modele, majoritatea lucrarilor fiind realizate prin proiecte digitale 2D limitate la mediul ecranului.


Cresterea posibilitatilor creative cu ajutorul printarii 3D

Incorporarea mai multor imprimante 3D BCN3D Sigma si Sigmax a insemnat pentru Camper o revolutie totala si un adevarat flux al acestui proces: acum proiectantii pot discuta ce forme noi si detalii au in vedere cu inginerii departamentului tehnic, care apoi transforma aceste idei in modele de printat si livrabile in 24 de ore.

Dupa cum explica Job Willemsen, Senior Designer la Camper: „Lucrul cu imprimantele BCN3D este foarte util, deoarece daca avem o idee in minte, impreuna cu un tehnician, putem obtine rezultate rapide si directe pentru dimensiunile componentelor. Acest lucru ne imbunatateste capacitatea de a reactiona”.

Cu multele imprimante 3D on site, cei de la Camper acum au designuri noi literalmente in palmele mainilor. Acesta este un avantaj urias pentru designeri, deoarece acum pot valida volumele, dimensiunile si formele geometrice pe care nu le-au putut vizualiza cu un model digital. Daca proiectantii pot printa 3D un model de pantof chiar a doua zi, intreaga echipa are capacitatea de a-si impinge spre noi idei potentialul creativ.

Usurinta de iteratie oferita de fabricatia aditiva se reflecta in munca proiectantilor, care isi asuma mai multe riscuri si sunt mai aventurosi in propunerile lor. In plus, printarea 3D creste in mod semnificativ numarul de posibilitati creative atunci cand vine vorba de proiectarea colectiilor de incaltaminte Camper pentru barbati, femei si copii deopotriva.