Bolusurile printate 3D ajuta la imbunatatirea standardelor de radioterapie


CONTEXT: Desi medicina secolului al XXI-lea pare sa se dezvolte dinamic, exista inca unele zone care nu dispun de solutii eficiente atunci cand vine vorba de combaterea bolilor. Una dintre cele mai frecvente boli care provoaca suferinta a milioane de oameni in lume este cancerul. Tipul de tratament sugerat poate varia in diferite cazuri, totusi metoda obisnuita aplicata pentru tratarea cancerului care apare pe sau chiar sub piele implica adesea radiatii regulate. Din pacate, in timpul acestei proceduri, si tesutul care inconjoara zona afectata este expus la raze X. Pentru a evita acest lucru, pacientilor li se aplica bolusuri speciale, de obicei facute din ceara, dar producerea acestora este consumatoare de timp si de forta de munca si nu garanteaza producerea unei forme suficient de precise pentru a asigura o protectie eficienta impotriva razelor X.


Doctori examinand datele modelului. @Zortrax

OBIECTIV: Intr-unul din spitalele poloneze, medicii care se confrunta in fiecare zi cu provocarea de a oferi ajutor pacientilor cu cancer, Magdalena Lukowiak, Marek Boehlke si Marzena Wiecko au vazut asa-numita "scanteie" in tehnologia de printare 3D. De data aceasta, scopul specialistilor de la Centrul Oncologic West Pomeranian din Szczecin a fost acela de a crea produse finite care pot fi folosite in timpul radiatiilor pentru a furniza doza exacta de raze X si pentru a proteja tesutul neafectat. Intregul proces de productie, care implica tehnica de printare 3D, trebuia sa fie foarte precis, eficient din punct de vedere al duratei si cu maini libere pentru a economisi timpul oncologilor si pacientilor care asteptau tratamentul. Zortrax M200 a fost utilizat pentru a ajuta echipa de specialisti sa reduca suferinta pacientilor si sa inceapa remodelarea medicinei actuale.


Doctori care pregatesc bolusul printat 3D. @Zortrax

PROCES: Fiecare bolus este unic si personalizat pentru un anumit pacient. O astfel de personalizare este posibila datorita tomografiei computerizate pe care fiecare pacient o face. In timpul acestei proceduri se calculeaza doza de raze X si oncologii ajung la o imagine digitala si o forma exacta a unui bolus. Pentru a obtine o imagine tridimensionala a unui bolus, este necesara folosirea unui software special pentru a converti datele DIOCOM in fisiere pe care o imprimanta 3D le poate "citi", cum ar fi .stl. Apoi poate incepe procesul de printare 3D. Timpul de prototipare a fost redus, comparativ cu metodele traditionale, deoarece printarea 3D a durat cateva ore, in functie de marimea fiecarui bolus.


Bolus printat 3D amplasat pe capul unui pacient. @Zortrax

REZULTAT: Utilizarea tehnicii de printare 3D a dus la crearea unor forme precise de bolusuri, care au fost capabile sa reduca iradierea tesuturilor neafectate cu 30%. Bolusurile printate 3D sunt similare cu cele proiectate in stadiul de planificare de la 83 pana la 100%. Cand vine vorba de dispersia radiatiilor, diferentele nu sunt mai mari de 2%. Obtinerea acestor rezultate este mai mult decat satisfacatoare, avand in vedere ca acest nivel de precizie nu ar fi posibil prin utilizarea metodelor traditionale. Datorita preciziei ridicate si a acuratetei dimensionale, bolusurile s-au potrivit foarte bine pe corpul pacientului, ceea ce a impiedicat ca piesa sa se deplaseze in timpul iradierii.


Bolus printat 3D pentru radioterapie. @Zortrax

CONCLUZIE: Aplicarea tehnologiei de printare 3D in domeniul asistentei medicale nu este un vis fantezist. In schimb, pe baza exemplului furnizat, putem prognoza ca aceasta tehnologie va juca un rol mai important in dezvoltarea viitoare a medicinei. Deoarece confortul si sanatatea pacientilor sunt punctele majore asupra carora trebuie sa ne concentram mereu, nu putem supraestima factori ca precizia si eficienta intregului proces. Este cunoscut faptul ca in zilele noastre multe spitale dispun de resurse financiare limitate si uneori trebuie sa se lupte pentru a respecta bugetele. Din aceasta cauza, aceasta metoda rapida si ieftina de a produce echipamente medicale, prin minimizarea procesului de incercare si eroare si prin reducerea efortului medicilor, pare mai mult decat necesara. Speram ca acest caz va servi drept sursa de inspiratie pentru toti cei care lucreaza la imbunatatirea medicinei, dar au fost limitati de constrangerile financiare. Daca sunteti interesat de alte cazuri medicale, consultati blogul nostru: inima printata 3D si troliul medical, toate pe deplin lucrate si fabricate utilizand tehnologia aditiva.


Bolus printat 3D si imprimanta Zortrax M200. @Zortrax


Acest articol este tradus din limba engleza de Suntem3D. Varianta originala o puteti citi aici, pe blogul Zortrax SA, proprietarul si autorul articolului.


#zortrax #imprimanta3d #medicina #printare3d #cancer #bolus #3dprintedbolus #fightcancer #radioterapie #iradiere

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT

SUNTEM 3D

marca inregistrata a

ATELIER CONCEPT&DESIGN STUDIO srl

str. Valea Merilor nr. 39, sect.1, Bucuresti

Nr. Reg. Com.  J40 / 5764 / 2015

CUI / CIF RO-34508187

Contact:

informatii@suntem3d.ro

tel. 0799 - 780 - 393

Conturi bancare:

IBAN: RO40 BACX 0000 0011 5425 1000

Trezorerie S1: RO86 TREZ 7015 069X XX01 7955

© 2020 SUNTEM 3D marca inregistrata a sc ATELIER CONCEPT & DESIGN STUDIO srl

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Spotify
  • Grey LinkedIn Icon