top of page

Avantajele printarii 3D

Cand doriti sa va concretizati ideile intr-un prototip este intelept sa va ganditi la cele mai bune instrumente si procese care va ajuta sa obtineti acest lucru. Nu exista un panaceu universal, o solutie perfecta, insa intelegerea avantajelor printarii 3D le permite proiectantilor sa ia decizii mai bune atunci cand selecteaza un proces de fabricatie si le permite sa furnizeze un produs optim.

Multe companii au introdus tehnologia de printare 3D atat in faza de prototipare cat si in fluxul tehnologic. Printarea 3D este putin probabil sa inlocuiasca multe metode traditionale de fabricare, insa exista multe aplicatii in care o imprimanta 3D este capabila sa furnizeze un design rapid, cu o precizie ridicata dintr-un material functional.

Utilizarea tehnologiei de printare 3D poate oferi numeroase beneficii atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii. Iata cateva dintre acestea:


1. PRODUCTIE MAI RAPIDA

Printarea 3D este mai rapida decat productia conventionala, si ne referim aici la matritele de injectie si productia substractiva. De la prototip la produsul final, cu ajutorul printarii 3D se testeaza rapid ideile si modelele.

Proiectarea mai rapida si productia de prototipuri inseamna mai mult timp pentru a repeta prototipul si pentru a gasi produsele potrivite, adaptate pietei, inaintea concurentei. Printarea 3D dureaza doar ore, insa metodele conventionale de fabricare pot dura pana la cateva zile, daca nu chiar cateva saptamani.

In plus, pentru seriile mici si mijlocii de obiecte o ferma de printare 3D este solutia la indemana oricui.


Ferma de printare 3D - Zortrax

2. ACCES USOR

Printarea 3D dateaza de multa vreme, insa incepand cu anul 2010 aceasta a explodat prin aparitia a zeci, daca nu chiar sute de producatori de imprimante 3D. Nu a fost niciodata mai usor sa inveti o noua tehnologie si sa o poti implementa in doar cateva zile in ciclul de productie.


3. O MAI BUNA CALITATE

Metodele traditionale de fabricare pot conduce cu usurinta la modele slabe si, prin urmare, la prototipuri de calitate slaba. Daca procedeele si procedurile nu sunt respectate cu strictete, calitatea produsului poate fi foarte slaba. Printarea 3D permite asamblarea pas cu pas a obiectului, ceea ce garanteaza design imbunatatit si chiar obiecte de calitate mai buna.


4. DESIGNUL TANGIBIL SI TESTAREA PRODUSULUI

Testarea fizica a unui prototip, atingerea, inspectarea nu poate fi inlocuita de nimic. Produsul de pe ecran, chiar modelat 3D, nu poate inlocui testarea efectiva a designului. Iar daca acesta are defecte, insesizabile in modelul 3D, il puteti corecta in fisierul CAD si reprinta ziua urmatoare.


5. EFICIENTA COSTURILOR

Costurile fortei de munca joaca un rol semnificativ in determinarea bugetelor care trebuie asigurate pentru dezvoltarea unui prototip. Metodele traditionale, precum matritele de injectie, sunt costisitoare, deoarece necesita multa munca umana. Este nevoie de operatori experimentati si de tehnicieni care sa se ocupe de productie. Cu ajutorul printarii 3D, forta de munca poate fi utilizata sustenabil, iar costurile prototiparii unui produs nou pot fi semnificativ reduse.

In plus, costurile legate de materialul in sine reprezinta o economie semnificativa, daca ne gandim la costurile unei matrite realizate in tehnologie traditionala.


6. DESIGN CREATIV, LIBERTATEA DE PERSONALIZARE SI FORME NELIMITATE

Tehnicile traditionale de fabricatie sunt bune pentru crearea a milioane de copii ale aceluiasi lucru. Realizarea unei singure piese sau a unui numar limitat de piese cu un design personalizat este extraordinar de grea si de costisitoare cu aceste tehnici.

Metodele clasice de productie se bazeaza pe forme si tehnologii de taiere pentru a genera formele dorite. Proiectarea de forme geometrice complexe poate fi dificila si costisitoare cu aceste tehnologii. Printarea 3D accepta insa cu usurinta aceasta provocare.

Printarea 3D permite personalizarea nesfarsita, ceea ce conduce la satisfacerea nevoilor unui numar foarte mare de clienti. Imaginatia este singura limita.