Accelerarea reabilitarii dupa accident vascular cerebral datorita unei orteze de inot personalizate

Doi designeri industriali din Barcelona au creat o orteza pentru inot pentru accelerarea reabilitarii lui Pedro, un baiat de 16 ani care a suferit un accident vascular cerebral, care a determinat paralizia pe jumatate din corpul sau.Pedro este un tip baiat de saisprezece ani din Barcelona care iubeste sportul. In august 2012 a suferit un accident vascular cerebral, o hemoragie bazala la nivelul ganglionului stang, care a paralizat jumatate din corpul sau. Dupa o lunga perioada de reabilitare, Pedro a recuperat o mare parte din mobilitate, cu exceptia miinii drepte, afectata de spasticitate. Spasticitatea este o tulburare a sistemului nervos central care determina o crestere a tonusului muscular care impiedica total sau partial miscarea muschilor afectati.


Inceputul proiectului

In iulie 2016, Pedro a inceput un nou proiect sportiv la Club de Natació l'Hospitalet, un club de inot care tocmai a creat o sectiune speciala pentru inot adaptat. Datorita spasticitatii, Pedro a avut dificultati in pozitionarea corecta a mainii cand inota. Pentru a gasi o solutie, antrenorul Àlex Agutsi, presedintele clubului de inot Jordi Lorca, au contactat Centrul CIM al UPC (Universitatea Politehnica din Catalonia), un prestigios centru universitar din Barcelona, ​​cunoscut pentru studiile de masterat si post-universitare. Studentii de masterat in Design si Inginerie in Dezvoltarea Produselor, Marc Roca si Iñigo Martínez-Ayo, au fost selectati pentru a rezolva aceasta provocare prin crearea unei noi orteze de inot personalizate pentru mana lui Pedro.Provocarea de a proiecta un produs personalizat

Proiectul a fost axat pe tehnologia de printare 3D (FFF), pentru avantajele sale. Un proces de proiectare trebuie sa treaca prin diferite etape pana la finalizare. In mod normal, in etapele de dezvoltare a produsului, prototiparea si testarea sunt etapele in care se cheltuie mai mult timp si bani. Inainte de a lansa un produs, acesta trebuie folosit si imbunatatit prin utilizarea prototipurilor. In industria traditionala, timpul de fabricare a acestor prototipuri este prea lung si unele companii fac doar cateva versiuni ale produsului ceea ce afecteaza rezultatul final. Cu cat sunt mai putine prototipuri, cu atat suntmai multe posibilitati de eroare in produsul final.


Avantajul printarii 3D in proiecte de termen scurt

In prezent, datorita tehnologiei de printare 3D, companiile si profesionistii sunt capabili sa realizeze o dezvoltare mai eficienta a produselor, nu doar facand mai multe prototipuri in mai putin timp, ci si fabricandu-le din materiale care au proprietati foarte asemanatoare cu cele pecare le va avea produsul comercializat.Marc si Iñigo, utilizand imprimanta 3D BCN3D Sigma, au dezvoltat produsul pentru Pedro in mai putin de patru saptamini. In acest timp au facut zece prototipuri functionale incercand diferite forme si materiale cu un buget de 100 €. Dupa ce au terminat diferite teste, au decis sa produca orteza de inot din Nylon, un material utilizat pe scara larga pentru proprietatile sale mecanice si chimice unice. Datorita unor caracteristici cum ar fi durabilitatea, flexibilitatea si rezistenta la coroziune, Nylon-ul este ideal pentruaplicatii multiple in domeniul printarii 3D, cum ar fi piese de uz general sau sabloane personalizate si accesorii.


Pentru a printa corect piesa din Nylon, ei au folosit materialul PVA ca material suport in al doilea extruder al BCN3D Sigma. Acest filament este un polimer solubil in apa, ideal pentru a lucra ca material suport pentru printarea geometriilor complexe, a consolelor mari sau a cavitatilor complicate. Suporturile PVA permit obtinerea unei calitati superioare a suprafetei si orientarea piesei pentru obtinerea unor proprietati mecanice mai bune.Rezultatele

Datorita implicarii directe si rapide pe care o ofera printarea 3D, Pedro si-a obtinut orteza de inot personalizata printata 3D intr-o perioada foarte scurta de timp, generand, printre altele, urmatoarele avantaje:

- Imbunatatirea pozitiei corpului, facilitarea miscarii si a cadentei (stroc).

- O dezvoltare a musculaturii in partea superioara a corpului.

- Datorita imbunatatirii pozitiei de inot, Pedro a petrecut mai mult timp in piscina fara a obosi. Acest lucru a marit tonusul muscular pe tot corpul.


Cazul lui Pedro este un exemplu excelent al beneficiilor pe care printarea 3D le ofera in proiecte care necesita crearea mai multor prototipuri pentru a vedea cum se potrivesc pacientului.


Daca doriti si Dvs. sa utilizati printarea 3D in domeniul medical, contactati-ne la informatii@suntem3d.ro pentru mai multe informatii.


Acest articol este tradus din engleza de Suntem 3D. Versiunea originala apartine BCN3D Technologies si poate fi citita AICI.


#bcn3d #sigma #medicina #orteza #medical #stroke #suntem3d #printare3d #imprimanta3d

Featured Posts