top of page

O sticla de apa reutilizabila, cu filtru activ de carbon, printata 3D

O studenta a proiectat o sticla de apa reutilizabila cu filtru de carbon activ ca proiect final de masterat. Cu prototipul 3D printat pe #ZortraxM200 cu filamentul semi-transparent Z-GLASS, ea si-a propus sa sustina eliminarea recipientelor PET de unica folosinta si pentru introducerea in locul acestora a celor reutilizabile.Designerii au ales materialul Z-GLASS pentru imprimanta lor 3D Zortrax M200. Recipientul a fost printat 3D intr-o singura bucata in 8 ore cu o inaltime a stratului de 0,19. Karolina Michałkowska a inceput post-procesarea prin slefuire. Pentru a obtine efectul de sticla, recipientul a fost acoperit cu un strat de XTC-3D. Rasina face Z-GLASS mai transparent si mai lucios. Ideea i-a venit de la unul dintre tutorialele Zortrax de post-procesare.


Recipientul care filtreaza apa a fost creat in spiritul principiilor de proiectare sustenabile. Ceea ce inseamna ca toate componentele sale pot fi refolosite cu o amprenta ecologica minima. Se intentiona reducerea #deseurilor din plastic si promovarea consumului de apa de la robinet. Pentru confortul utilizatorilor, recipientul are un filtru de carbon activ, detasabil.


Tehnologia de printare 3D a salvat ore lungi de munca manuala de a face prototipuri din lemn sau din carton. In plus, cele printate 3D sunt mult mai aproape de forma lor finala. Pe baza modelelor digitale, prototipurile printate 3D pot fi usor personalizate. Dupa cum a confirmat studenta, #printarea3D a devenit o parte indispensabila a procesului de #design.


Articolul original apartine companiei Zortrax SA.