top of page

Sigma şi BCN3D Technologies: profesionalitate şi design

BCN3D Technologies este un proiect al Fundació CIM cu un scop clar: schimbarea modului în care se face lumea, oferind societății posibilitatea de a avea acces la tehnologiile digitale de fabricație.

BCN3D Technologies proiectează și crează imprimante 3D profesionale într-un mod pe care utilizatorul îl poate învăța cu fiecare printare, datorită metodei de lucru Open Source. Astfel BCN3D Technologies transferă societății toate învățăturile tehnice obținute în timpul dezvoltării produselor lor.

BCN3D Technologies știe că nevoile unui brutar sau ale unui bijutier nu vor fi aceleași ca și cele ale unui inginer aerospațial. De aceea, echipa a dezvoltat o gamă de produse a căror versatilitate se numără printre cele mai înalte pe piață, astfel încât să poată răspunde nevoilor individuale ale fiecărei afaceri.

Așa cum se întâmplă cu toate invențiile din istorie, BCN3D Sigma a experimentat mai multe schimbări, atât tehnic cât și estetic, de la concept până la forma și configurația sa actuală.


BCN3D Sigma

Concepută în aproximativ şase luni - forma şi design-ul – se poate afirma că BCN3D Sigma a trecut prin copilărie şi pubertate într-un timp record, având în vedere parametrii de proiectare ai produsului.

În primul rând, BCN3D Sigma a avut o structură mult mai simplă, un cub de profiluri de aluminiu.

prima BCN3D Sigma - design

Nu a durat prea mult pentru a respinge acest design pentru un motiv simplu: Sigma a fost concepută pentru sectorul profesional și design-ul acesteia trebuia să accentueze acest lucru.

Astfel, cu intenția de a crea o imagine corporatistă, BCN3D Technologies au decis că imprimanta 3D Sigma necesită o estetică unitară. Astfel, a fost decisă geometria generală a Sigmei, așa cum o știm astăzi.

Cu toate acestea, procesul a fost departe de a fi finalizat, deoarece a fost nevoie de mai multe decizii referitoare la aspecte structurale, forma, materiale etc. - printre care pot fi enumerate funcționalitatea, timpul de asamblare, costurile etc.

Pentru design-ul și pentru dezvoltarea de produse noi, pentru a găsi un design perfect pentru Sigma, a fost nevoie de un prototip pe care să lucreze. Din acest motiv, a fost creată o machetă din PVC care a fost folosită pentru a identifica unele probleme de viabilitate pentru fabricarea și funcționalitatea sa.

Astfel s-a putut fabrica primul prototip funcțional BCN3D Sigma, a cărui structură exterioară a fost făcută din tablă de oțel, neatractivă, nepractică și prea grea.