top of page

Cum alegeţi imprimanta 3D potrivită pentru Dvs.?

Una dintre primele întrebări pe care şi le pune o persoană care doreşte să achiziţioneze o imprimantă 3D este “Care imprimantă este cea mai bună?”.

S-au scris foarte multe articole despre imprimante 3D, iar căutarea răspunsului pe internet şi pe forumuri de specialitate poate fi o variantă bună însă rezultatul nu este în mod obligatoriu cel mai potrivit pentru Dvs.

Pentru a putea răspunde acestei întrebări perfect legitime a Dvs. ar trebui să vă mai adresaţi câteva întrebări suplimentare.

1. LA CE URMEAZĂ SĂ FIE FOLOSITĂ? Sau, cu alte cuvinte, ce aţi dori să printaţi cu această imprimantă, care este scopul printurilor 3D?

Tehnologia 3D e inovatoare, într-adevar, şi continuă să ne uimească. Aplicaţiile şi utilitatea printării 3D se regăsesc în domenii din ce în ce mai multe: de la prototiparea din industria auto până la prototiparea în medicină, de la machetele de arhitectură şi urbanism până la obiecte de design, de la jucării la accesorii pentru biciclete, de la matriţe la produs finit.

Însă ce doriţi Dvs. să produceţi cu o imprimantă 3D? Doriţi să începeţi o afacere sau să vă dezvoltaţi afacerea existentă? Sau doriţi să printaţi din când în când gadget-uri şi obiecte care vă sunt utile în casă? Doriţi o imprimantă 3D pentru afacere sau pentru hobby?

Obiectele Dvs. au nevoie de anumite caracteristici de detaliu sau mecanice? Unele imprimante sunt bune doar pentru anumite tipuri de materiale, în vreme ce alte imprimante printează o gamă foarte largă de materiale.


Prototip printat 3D de casca de bicicleta (BCN3D Sigma)

sursa imagine: BCN3D Sigma

2. CE DIMENSIUNI DE PRINTURI V-AR FI NECESARE?

Următoarea întrebare care necesită un răspuns va limita semnificativ numărul de imprimante pe care le veţi viza. Dimensiunea printului.

Acum câţiva ani o imprimantă care avea un spaţiu de lucru de cca 100 mm pe fiecare din cele 3 direcţii era revoluţionară. Acum lucrurile s-au mai schimbat: marea majoritate a imprimantelor au un spaţiu de lucru de cca 200 mm pe fiecare direcţie. Există însă şi imprimante care pot printa volume mai mari.

Tentaţia oricui este să achiziţioneze cea mai mare imprimantă. Însă aveţi nevoie de aceasta? Dacă Dvs. veţi printa, de exemplu, mici rotiţe dinţate sau prototipuri de cca 150 mm, are rost să investiţi o sumă mai mare în imprimantă doar ca să fie mare? (vom reveni la partea de buget cu precizări suplimentare).

Dacă aveţi nevoie de dimensiuni mai mari de printuri, ar trebui să luaţi în calcul şi posibilitatea de a le realiza din piese care se pot asambla, limitându-vă astfel investiţia în imprimanta 3D. Dimpotrivă, dacă este necesar să obţineţi piese mari, dintr-un singur print, atunci trebuie să vă îndreptaţi atenţia spre imprimantele cu volume mari de printare.


Prototip dispozitiv medical (Zortrax M200)

sursa imagine: Zortrax

3. CARE ESTE BUGETUL DVS?

Am ajuns şi la partea de buget. Aici oferta este extrem de variată: de la câteva sute de euro până la câteva zeci de mii de