Cum alegeţi imprimanta 3D potrivită pentru Dvs.?

Una dintre primele întrebări pe care şi le pune o persoană care doreşte să achiziţioneze o imprimantă 3D este “Care imprimantă este cea mai bună?”.

S-au scris foarte multe articole despre imprimante 3D, iar căutarea răspunsului pe internet şi pe forumuri de specialitate poate fi o variantă bună însă rezultatul nu este în mod obligatoriu cel mai potrivit pentru Dvs.

Pentru a putea răspunde acestei întrebări perfect legitime a Dvs. ar trebui să vă mai adresaţi câteva întrebări suplimentare.

1. LA CE URMEAZĂ SĂ FIE FOLOSITĂ? Sau, cu alte cuvinte, ce aţi dori să printaţi cu această imprimantă, care este scopul printurilor 3D?

Tehnologia 3D e inovatoare, într-adevar, şi continuă să ne uimească. Aplicaţiile şi utilitatea printării 3D se regăsesc în domenii din ce în ce mai multe: de la prototiparea din industria auto până la prototiparea în medicină, de la machetele de arhitectură şi urbanism până la obiecte de design, de la jucării la accesorii pentru biciclete, de la matriţe la produs finit.

Însă ce doriţi Dvs. să produceţi cu o imprimantă 3D? Doriţi să începeţi o afacere sau să vă dezvoltaţi afacerea existentă? Sau doriţi să printaţi din când în când gadget-uri şi obiecte care vă sunt utile în casă? Doriţi o imprimantă 3D pentru afacere sau pentru hobby?

Obiectele Dvs. au nevoie de anumite caracteristici de detaliu sau mecanice? Unele imprimante sunt bune doar pentru anumite tipuri de materiale, în vreme ce alte imprimante printează o gamă foarte largă de materiale.


Prototip printat 3D de casca de bicicleta (BCN3D Sigma)

sursa imagine: BCN3D Sigma

2. CE DIMENSIUNI DE PRINTURI V-AR FI NECESARE?

Următoarea întrebare care necesită un răspuns va limita semnificativ numărul de imprimante pe care le veţi viza. Dimensiunea printului.

Acum câţiva ani o imprimantă care avea un spaţiu de lucru de cca 100 mm pe fiecare din cele 3 direcţii era revoluţionară. Acum lucrurile s-au mai schimbat: marea majoritate a imprimantelor au un spaţiu de lucru de cca 200 mm pe fiecare direcţie. Există însă şi imprimante care pot printa volume mai mari.

Tentaţia oricui este să achiziţioneze cea mai mare imprimantă. Însă aveţi nevoie de aceasta? Dacă Dvs. veţi printa, de exemplu, mici rotiţe dinţate sau prototipuri de cca 150 mm, are rost să investiţi o sumă mai mare în imprimantă doar ca să fie mare? (vom reveni la partea de buget cu precizări suplimentare).

Dacă aveţi nevoie de dimensiuni mai mari de printuri, ar trebui să luaţi în calcul şi posibilitatea de a le realiza din piese care se pot asambla, limitându-vă astfel investiţia în imprimanta 3D. Dimpotrivă, dacă este necesar să obţineţi piese mari, dintr-un singur print, atunci trebuie să vă îndreptaţi atenţia spre imprimantele cu volume mari de printare.


Prototip dispozitiv medical (Zortrax M200)

sursa imagine: Zortrax

3. CARE ESTE BUGETUL DVS?

Am ajuns şi la partea de buget. Aici oferta este extrem de variată: de la câteva sute de euro până la câteva zeci de mii de euro. Desigur că şi caracteristicile imprimantelor variază în funcţie de preţul acestora. Există multe imprimante care se încadrează într-un buget de 200-1000 euro însă va trebui să faceţi anumite compromisuri.

Trebuie de asemenea să luaţi în calcul şi locul de unde faceţi achiziţia: dacă achiziţia se va face din Uniunea Europeană sau din SUA, Australia sau Asia. În aceste ultime cazuri ar trebui să luaţi în calcul şi taxele vamale ale căror valori nu sunt deloc neglijabile.


4. CÂT DE EXPERIMENTAT SUNTEŢI ŞI CÂT TIMP SUNTEŢI DISPUS SĂ INVESTIŢI ÎN CONFIGURAREA, ACTUALIZAREA ȘI ÎNTREȚINEREA IMPRIMANTEI?

Va fi prima Dvs. imprimantă? Ați mai folosit imprimante 3d? Ați construit o imprimantă? Aveți alte competențe electronice sau mecanice care vă vor ajuta? Aveți posibilitatea să primiţi ajutor?

Veţi utiliza imprimanta într-un mediu profesional / office şi aveţi nevoie ca ea să funcţioneze perfect la parametrii maximi imediat ce o instalaţi sau doriți să o construiți dintr-un kit (sau părți) sau să îl primiţi pre-construit? Ar trebui să fie perfect şi complet la livrare sau sunteți dispus să investiţi timp, bani și efort în modernizări?

Dacă aceasta este prima Dvs. imprimantă sau dacă nu aveți timp sau răbdare să învățați o mulțime de "chestii" de nivel înalt, poate că ar fi bine să vă orientaţi către o imprimantă ready-to-use, pe care o scoateţi din cutie, o conectaţi la sursa de curent şi începeţi printarea. Pe de altă parte, construirea şi configurarea unei imprimante este un hobby fascinant pentru cei care sunt pasionaţi de acest lucru.

In plus, ar trebui să luaţi în calcul de cine va fi folosită imprimanta. Recomandările pentru o imprimantă care va fi utilizată de personal specializat într-un spațiu de producție sunt diferite faţă de cele în care utilizarea se face într-o clasă de elevi sau într-un laborator.


3D Kreator Motion

sursa imagine: 3D Kreator

5. AVEȚI NEVOIE DE SUPORT ŞI GARANȚIE EXTINSĂ?

În stransă legătură cu precedenta întrebare este recomandabil să analizaţi oferta existentă pe piaţă. Multe imprimante au garanție zero sau foarte mică, în vreme ce pentru altele producătorii şi/sau distribuitorii de imprimante oferă un suport extins, vă puteţi adresa acestora cu orice problemă întampinată şi vă pot ajuta şi consilia.

6. AVEȚI CERINȚE SPECIFICE DE SOFTWARE / COMPATIBILITATE ?

Utilizați Windows / MacOS / Linux? De sistemul de operare depinde ce software este disponibil (este vorba de software-ul care transformă modelul 3D în informaţie pentru imprimantă, nu de software-ul de modelare 3D).


7. CE MATERIALE AŢI DORI SĂ PRINTAŢI?

Cele mai populare materiale sunt PLA şi ABS. Însă oferta de materiale disponibilă pe piaţă este foarte mare: materiale care au anumite specificaţii mecanice, de flexibilitate, de rezistenţă la intemperii etc. Unele materiale (ex. fibra de carbon) sunt puternic abrazive pentru capul de printare, în vreme ce altele nu.

Trebuie să luaţi în calcul şi faptul că există pe piaţă imprimante care au materiale dedicate şi care nu necesită foarte multe cunoştinţe în utilizare (setări de temperatură, de distanţe dintre obiect şi structura suport, de rată de curgere a materialului, de viteză a ventilatorului etc.).

De materialul pe care doriţi să-l printaţi depind anumite caracteristici ale imprimantei care vă pot fi necesare, cum ar fi o platformă încălzită și temperatura pe care extruderul (capul de printare) o poate atinge în siguranță.

În concluzie, alegerea unei imprimante 3D poate fi o provocare. Cu toate acestea, atunci când vă puneți întrebarea: La ce va fi folosită? sunteți deja în direcția bună.


Sperăm că acest articol a fost suficient de util pentru a ghida alegerea Dvs. Înainte de a lua o decizie, încercați să vizualizați toate specificațiile importante de care aveți cu adevărat nevoie pentru aplicația Dvs. și să le comparați cu imprimantele 3D existente. Astfel, veți cumpăra cea mai potrivită imprimantă 3D pentru Dvs.

Dacă doriţi informaţii suplimentare nu ezitaţi să ne contactaţi la informatii@suntem3d.ro sau la 0799-780-393.

Featured Posts