• suntem3d

Cum alegeti imprimanta 3D potrivita pentru Dvs.?

Updated: Mar 6, 2019


Una dintre primele intrebari pe care si le pune o persoana care doreste sa achizitioneze o imprimanta 3D este “Care imprimanta este cea mai buna?”.

S-au scris foarte multe articole despre imprimante 3D, iar cautarea raspunsului pe internet si pe forumuri de specialitate poate fi o varianta buna insa rezultatul nu este in mod obligatoriu cel mai potrivit pentru Dvs.

Pentru a putea raspunde acestei intrebari perfect legitime a Dvs. ar trebui sa va mai adresati cateva intrebari suplimentare.


1. LA CE URMEAZA SA FIE FOLOSITA? Sau, cu alte cuvinte, ce ati dori sa printati cu aceasta imprimanta, care este scopul printurilor 3D?

Tehnologia 3D e inovatoare, intr-adevar, si continua sa ne uimeasca. Aplicatiile si utilitatea printarii 3D se regasesc in domenii din ce in ce mai multe: de la prototiparea din industria auto pana la prototiparea in medicina, de la machetele de arhitectura si urbanism pana la obiecte de design, de la jucarii la accesorii pentru biciclete, de la matrite la produs finit.

Insa ce doriti Dvs. sa produceti cu o imprimanta 3D? Doriti sa incepeti o afacere sau sa va dezvoltati afacerea existenta? Sau doriti sa printati din cand in cand gadget-uri si obiecte care va sunt utile in casa? Doriti o imprimanta 3D pentru afacere sau pentru hobby?

Obiectele Dvs. au nevoie de anumite caracteristici de detaliu sau mecanice? Unele imprimante sunt bune doar pentru anumite tipuri de materiale, in vreme ce alte imprimante printeaza o gama foarte larga de materiale.


sursa imagine: BCN3D Sigma

2. CE DIMENSIUNI DE PRINTURI V-AR FI NECESARE?

Urmatoarea intrebare care necesita un raspuns va limita semnificativ numarul de imprimante pe care le veti viza. Dimensiunea printului.

Acum cativa ani o imprimanta care avea un spatiu de lucru de cca 100 mm pe fiecare din cele 3 directii era revolutionara. Acum lucrurile s-au mai schimbat: marea majoritate a imprimantelor au un spatiu de lucru de cca 200 mm pe fiecare directie. Exista insa si imprimante care pot printa volume mai mari.

Tentatia oricui este sa achizitioneze cea mai mare imprimanta. Insa aveti nevoie de aceasta? Daca Dvs. veti printa, de exemplu, mici rotite dintate sau prototipuri de cca 150 mm, are rost sa investiti o suma mai mare in imprimanta doar ca sa fie mare? (vom reveni la partea de buget cu precizari suplimentare).

Daca aveti nevoie de dimensiuni mai mari de printuri, ar trebui sa luati in calcul si posibilitatea de a le realiza din piese care se pot asambla, limitandu-va astfel investitia in imprimanta 3D. Dimpotriva, daca este necesar sa obtineti piese mari, dintr-un singur print, atunci trebuie sa va indreptati atentia spre imprimantele cu volume mari de printare.


sursa imagine: Zortrax

3. CARE ESTE BUGETUL DVS?

Am ajuns si la partea de buget. Aici oferta este extrem de variata: de la cateva sute de euro pana la cateva zeci de mii de euro. Desigur ca si caracteristicile imprimantelor variaza in functie de pretul acestora. Exista multe imprimante care se incadreaza intr-un buget de 200-1000 euro insa va trebui sa faceti anumite compromisuri.

Trebuie de asemenea sa luati in calcul si locul de unde faceti achizitia: daca achizitia se va face din Uniunea Europeana sau din SUA, Australia sau Asia. In aceste ultime cazuri ar trebui sa luati in calcul si taxele vamale ale caror valori nu sunt deloc neglijabile.


4. CAT DE EXPERIMENTAT SUNTETI SI CAT TIMP SUNTETI DISPUS SA INVESTITI IN CONFIGURAREA, ACTUALIZAREA SI INTRETINEREA IMPRIMANTEI?

Va fi prima Dvs. imprimanta? Ati mai folosit imprimante 3D? Ati construit o imprimanta? Aveti alte competente electronice sau mecanice care va vor ajuta? Aveti posibilitatea sa primiti ajutor?

Veti utiliza imprimanta intr-un mediu profesional / office si aveti nevoie ca ea sa functioneze perfect la parametrii maximi imediat ce o instalati sau doriti sa o construiti dintr-un kit (sau parti) sau sa il primiti pre-construit? Ar trebui sa fie perfect si complet la livrare sau sunteti dispus sa investiti timp, bani si efort in modernizari?

Daca aceasta este prima Dvs. imprimanta sau daca nu aveți timp sau rabdare sa invatati o multime de "chestii" de nivel inalt, poate ca ar fi bine sa va orientati catre o imprimanta ready-to-use, pe care o scoateti din cutie, o conectati la sursa de curent si incepeti printarea. Pe de alta parte, construirea si configurarea unei imprimante este un hobby fascinant pentru cei care sunt pasionati de acest lucru.

In plus, ar trebui sa luati in calcul de cine va fi folosita imprimanta. Recomandarile pentru o imprimanta care va fi utilizata de personal specializat intr-un spatiu de productie sunt diferite fata de cele in care utilizarea se face intr-o clasa de elevi sau intr-un laborator.

sursa imagine: 3D Kreator

5. AVETI NEVOIE DE SUPORT SI GARANTIE EXTINSA?

In stransa legatura cu precedenta intrebare este recomandabil sa analizati oferta existenta pe piata. Multe imprimante au garantie zero sau foarte mica, in vreme ce pentru altele producatorii si/sau distribuitorii de imprimante ofera un suport extins, va puteti adresa acestora cu orice problema intampinata si va pot ajuta si consilia.


6. AVETI CERINTE SPECIFICE DE SOFTWARE / COMPATIBILITATE ?

Utilizati Windows / MacOS / Linux? De sistemul de operare depinde ce software este disponibil (este vorba de software-ul care transforma modelul 3D in informatie pentru imprimanta, nu de software-ul de modelare 3D).


7. CE MATERIALE ATI DORI SA PRINTATI?

Cele mai populare materiale sunt PLA si ABS. Insa oferta de materiale disponibila pe piata este foarte mare: materiale care au anumite specificatii mecanice, de flexibilitate, de rezistenta la intemperii etc. Unele materiale (ex. fibra de carbon) sunt puternic abrazive pentru capul de printare, in vreme ce altele nu.

Trebuie sa luati in calcul si faptul ca exista pe piata imprimante care au materiale dedicate si care nu necesita foarte multe cunostinte in utilizare (setari de temperatura, de distante dintre obiect si structura suport, de rata de curgere a materialului, de viteza a ventilatorului etc.).

De materialul pe care doriti sa-l printati depind anumite caracteristici ale imprimantei care va pot fi necesare, cum ar fi o platforma incalzita si temperatura pe care extruderul (capul de printare) o poate atinge in siguranta.


In concluzie, alegerea unei imprimante 3D poate fi o provocare. Cu toate acestea, atunci cand va puneti intrebarea: La ce va fi folosita? sunteti deja in directia buna.

Speram ca acest articol a fost suficient de util pentru a ghida alegerea Dvs. Inainte de a lua o decizie, incercati sa vizualizati toate specificatiile importante de care aveti cu adevarat nevoie pentru aplicatia Dvs. si sa le comparati cu imprimantele 3D existente. Astfel, veti cumpara cea mai potrivita imprimanta 3D pentru Dvs.


Daca doriti informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati la informatii@suntem3d.ro sau la 0799-780-393.

#printare3D #imprimanta3D #ceamaibunaimprimanta3D #dimensiunideprint #buget #suportsigarantie #materiale #printer3d #tiparire3d #imprimare3d #zortrax #bcn3d

CONTACT

SUNTEM 3D

marca inregistrata a

ATELIER CONCEPT&DESIGN STUDIO srl

str. Valea Merilor nr. 39, sect.1, Bucuresti

Nr. Reg. Com.  J40 / 5764 / 2015

CUI / CIF RO-34508187

Contact:

informatii@suntem3d.ro

tel. 0799-780-393

Conturi bancare:

IBAN: RO40 BACX 0000 0011 5425 1000

Trezorerie S1: RO86 TREZ 7015 069X XX01 7955

© 2019 SUNTEM 3D marca inregistrata a sc ATELIER CONCEPT & DESIGN STUDIO srl

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey LinkedIn Icon